Dr Waina

ku bukan sasterawan, bukan karyawan bukan jua wartawan tapi ku ingin berkarya di saat ku terdaya

Kenal DIRI dari TARIKH LAHIR [Dr. Fadzilah Kamsah]

 

Tip Mengenal Diri Sendiri Melalui Tarikh Lahir Dari Dr.Fadzilah Kamsah..

1. Pemimpin
2. Lembut
3. Kemas (Cerewet)
4. Rajin
5. Boleh berbincang
6. Angin
7. Patuh
8. Bisnes
9. Glamour

Contoh: 20 05 1981
2 + 0 = 2
Maka kotak pertama adalah 2..

Kemudian campurkan kesemua nombor..
2 + 0 + 0 + 5 + 1 + 9 + 8 + 1 = 26
Kemudian hasil campur yang lebih dari 9 akan dicampur lagi seperti :
2 + 6 = 8
Maka kotak kedua adalah 8..

Selepas itu kotak pertama akan dicampur ngan kotak kedua
2 + 8 = 10
Oleh kerana hasil campur lebih dari 9 maka dicampur lagi
1 + 0 = 1
Maka kotak ketiga ialah 1..

hasilnya..
2 : Lembut
8: Bisnes
1: Pemimpin

Maka anda sudah cerminkan diri anda mungkin sifat-sifat ini ada dalam diri anda dan mana tahu mungkin suatu hari nanti dengan sifat ini anda akan menjadi seorang yang berguna..
 

selamt mencuba :)

About these ads

December 24, 2008 - Posted by | Guide .:Resepi@Petua:. | ,

81 Comments »

  1. TAKPAHAM LAH MCM MNAN AK KIR NI

    Comment by KEROL | May 12, 2009

  2. tak paham ke?

    Comment by csakura82 | May 12, 2009

  3. cari2 ………. cari….

    Comment by nurull | May 22, 2009

  4. susah gak klu blaja kira secara teori je..

    Comment by farha najiha | June 23, 2009

  5. camne nak kira …..ermmm

    Comment by kak tny | June 27, 2009

  6. mcm nie kak tny..

    cthnya.. kalu besday ialah 4 feb 1982 (04 02 1982)

    kotak pertama ialah utk nilai tambah ‘hari’ 0+4= 4

    kotak kedua pulak ialah hasil tambah utk semua digit besday, 0+4+2+1+9+8+2 = 26, memandangkan nilai ni mempunyai 2 angka, jadi 2+6=8.
    Jadi, 8 ialah nilai kotak ke2

    kotak ketiga pulak, ialah hasil tambah nilai bagi kotak 1 dan ke2 , jadi 4+8 = 12
    disebabkan lebih nilainya, kena tambah antara keduanya, 1+2= 3

    hasilnya:
    kotak pertama 4
    kotak kedua 8
    kotak ketiga 3

    Comment by csakura82 | July 4, 2009

  7. kalau campur dua nombor akhir, masih lebih 10 mcmana? campur lagi?

    Comment by azlina | July 29, 2009

  8. yee..campur lagi supaya jadi nombor kurang 10

    Comment by csakura82 | July 30, 2009

  9. Saya pernah baca buku mengenai perkara ni. Syirik ni. Harap bertaubat kerana ianya menyesatkan. Dalam Islam kita diseru agar menjauhi perkara seperti ini @ tilik nasib.

    Comment by rbk | August 1, 2009

  10. Terima kasih rbk utk ingatan tersebut,

    saya selitkan “post” ini sekadar nak share kajian yang dilakukan…memang betul, syirik

    Harapnya pembaca, sahabat-sahabat sekalian jadikan ia hanya sekadar satu info tambahan… janganla pula jadikan ia sebagai cara utk tilikan nasib dan yg sewaktu dengannya..

    Comment by csakura82 | August 2, 2009

  11. agk seronok mencubanya…jom cuba!!!

    Comment by asyue6290 | September 7, 2009

  12. satu lime enam…yap!!!tepat sekali…

    Comment by aizanuranaizur | September 10, 2009

  13. ssah lha main kira2. .

    Comment by bie | October 19, 2009

  14. bleh tolong kira ker?hehe. .
    22 march 1992. .

    Comment by bie | October 19, 2009

  15. ha3………….kebanyakanya hampir tepat,at least utk tmbh pegetahuan tentang diri n cuba perbaikinya. aq dapat 9,2,2

    Comment by mastura | October 22, 2009

  16. salam…………
    emm…suma pun ampir tpat.senyum sendiri n tasa malula gak.leh tnya?adakah seseorang yang suda terlanjur mlakukan maksiat tu perlu di pinggir?hina?atau memantapkan diri?adaka stlah brtaubat dosanya yang dulu ilang?arapa di jwab.ma kaC

    Comment by aishah@a/z | November 13, 2009

  17. Salam…

    Soalan tu macam luar topik drp entri di atas tapi insyaAllah saya cuba jawab..

    Pada pendapat peribadi saya, tidak seharusnya mengenepikan seseorg yg penah buat kesilapan. Takde yang sempurna melainkan nabi S.A.W.. Seteruk mana pun kesalahan seseorg tu,pintu bertaubat takkan tertutup (buat ms skg la..)…..sedangkan allah sentiasa memberi ruang utk kita bertaubat, knp perlu kita meminggirkan mrk yg penah buat kesilapan..

    makin dipinggirkan, makin jauh sahabat kita tu….jadi, seharusnya kita bimbing dan bersama-sama utk capai matlamat memasuki syurga..

    InsyaAllah, taubat kita diterima jika kita buat taubat nasuha…

    saya bukan arif dlm hal nie utk nyatakan dalil,ayat2 quran ttg isu taubat dan doa.. seharusnya rujuk pd yg lebih berpengetahuan…

    apa pun,yakinlah… Allah maha Mendengar dan Maha Pengampun…

    Comment by csakura82 | November 13, 2009

  18. asalamualaikum,sy krang fhm.

    Comment by nurul | November 17, 2009

  19. kurng faham psl apa?

    Comment by csakura82 | November 17, 2009

  20. sy dah kira utk hubby n anak2 bkn nak percaya tp mungkin kebetulannya sama

    Comment by hafizah | November 23, 2009

  21. sy pun dah kira..hampir tepat kesemuanya..

    Comment by jijah | November 25, 2009

  22. itula…kebetulan kan… ;)

    Comment by csakura82 | November 25, 2009

  23. aku musykil tol la ape yang aku dapat nie..

    Comment by lucky gurlz | December 1, 2009

  24. Kita tak perlu percayakan benda mcm ini.Semua yg baik dan buruk datang dari ALLAH.Ini adalah hasil kajian beliau selama berpuluh tahun.Taksalah beliau mengkaji dan tak salah kita mencuba .Jangan percayakan ia 100% ..jika kita rasa diri kita telah ke arah jalan yg sonsang kembalilah kepada ALLAH dengan segera..wallahualam.

    Comment by ILA KK | December 7, 2009

  25. stuju…sekadar utk bacaan tambahan….

    Comment by csakura82 | December 7, 2009

  26. kebetulan kiraan sy pn hmpir tepat..mmg la x perlu prcya,tp kta blh ambil utk mningkatkn atau prbaiki diri kta.

    Comment by edora | December 19, 2009

  27. :) think positive….

    Comment by csakura82 | December 19, 2009

  28. salam….
    saya tak reti nak buat….
    tak faham la…

    Comment by radam | December 20, 2009

  29. tgk contoh…. nnti lebih faham :)

    Comment by csakura82 | December 20, 2009

  30. adik pye 10….mcm ne?

    Comment by adik | December 27, 2009

  31. kalu 10, jadi 1+0=1 , …jadi 1

    Comment by csakura82 | December 29, 2009

  32. thanksssssssssssss!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Comment by anies | January 7, 2010

  33. eh2 …i dpt 6 n 9 even dh plus2 pown..huhu

    Comment by aL-Nur | January 18, 2010

  34. trima kasih ya… saya dah kira kotak satu dapat=9, kotak dua dapat=1, dan kotak tiga dapat=1 ini bermakna glamour, pemimpin dan pemimpin.

    Comment by rosa | February 1, 2010

  35. ;)

    Comment by csakura82 | February 1, 2010

  36. Salam..jgnlah caya habis-habis nanti syirik pula.Saya kira tak tepat pun..jadikan sebagai permainan suke2 je..kala same mungkin kebetulan…

    Comment by Sueha | February 1, 2010

  37. ;) mcm saya katakan sblum ni, saya letakkan post ni untuk berkongsi fakta yg didapati melalui kajian Dr Fadzillah…itu sahaja..

    Comment by csakura82 | February 1, 2010

  38. sy x fhm lz cm ne nk kira ni …….blh spa2 tlg ajr x …2 pun lau sudi ….

    Comment by cute girl | March 3, 2010

  39. salam cute girl.. saya dah letakkan contoh , cuba semak smula komen2 terdahulu.. :)

    Comment by csakura82 | March 3, 2010

  40. dari mana datangnya number 123456789 tu

    Comment by psychic | March 6, 2010

  41. ok la thanks!!
    1.pemimpin
    4.rajin
    5.boleh berbincang

    Comment by intan | March 14, 2010

  42. Time kasih ye kepada DR.FAZILAH KAMSAH…kawan ade ajar,tapi satu pun x paham…

    Comment by anak muda | March 16, 2010

  43. ala susah la nak kira xberapa nak faham la.. boleh tak tolang ajar untuk kiraan 06 09 1987 untuk saya ni..plzzzzzz

    Comment by ana | March 17, 2010

  44. cuba tgk cth yang diberikan… senang je

    Comment by csakura82 | March 19, 2010

  45. PSYCHIC
    dari mana datangnya number 123456789 tu
    alamak, tak tahu la… Ada jawapan ke

    Comment by csakura82 | March 19, 2010

  46. Mintak ijin untuk copy ke blog saya.

    Comment by Anuar | March 31, 2010

  47. ok :)

    Comment by csakura82 | April 2, 2010

  48. Saya ingin tahu dr sumber mana yg dijadikan sandaran bagi mengklasifikasikan ciri-ciri peribadi seseorg itu?

    Jika sekadar suka-suka ia hanya membuang masa shj…

    Ketepatan perincian mestilah dr sumber yg boleh dipercayai dan diyakini kesahihannya…

    Wallahualam…. Mohon penjelasan

    Comment by zoy | April 12, 2010

  49. Salam,

    Saya ingin tahu dari sumber mana yang dijadikan sandaran bagi mengenalpasti karektor seseorang individu itu …

    Jika ianya sekadar suka-suka atau mengisi atau menambah masa terluang ianya MEMBUANG masa dan merupakan satu pembaziran dari segi pengurusan masa ….

    Sesuatu kajian mestilah dikemukakan dalil, nas dan bukti kukuh bagi menguatkan lagu hujah atau pendapat yang kita war-warkan …

    Sekian, mohon penjelasan.

    Terima kasih

    Comment by zoy | April 14, 2010

  50. salam, buat makluman..info ini merupakan info daripada hasil kajian yang dilakukn oleh Dr fadzilah Kamsah. Bukan tilikan nasib, masa depan, kewangan dan sewaktu dgnnya..
    Bersama ini saya sertakan soalan yang pernah diajukan oleh pembaca kepasa ustaz zaharuddin di dalam blog beliau http://www.zaharuddin.net/content/view/905/95/

    Salam Ustaz!,2′CE ‘DDG .J1′
    Artikel Yang Menarik, satu soalan Ustaz…bagaimana dengan Bengkel Seorang Dr yang sedang hangat diperkatakan sekarang yang membuat analisa tarikh lahir dan mengaitkan dengan peribadi seseorang?.

    UZAR : Jika sekdar mengaitkan tarikh lahir dgn peribadi seseorang, mungkin itu masih boleh toleran krn memang tidak mustahil melalui data yang dikaji, terdapat persamaan sikap individu yang lahir pada bulan tertentu. sama seperti kesukaan seseorang kepada warna tertentu boleh jadi petunjuk kepada sikapnya.

    Tapi topik kita lebih kepada mengetahui masalah yang bakal dihadapi, status kewangan, jodoh, sakit yang akan datang..ini semua jika turut diramal. ia sah boleh membawa syirik dan karut.

    Apa pun, terima kasih untuk pertanyaan tersebut.
    wallahu’alam..

    Comment by csakura82 | April 14, 2010

  51. cadangan saya, mungkin saudara boleh bertanya secara langsung dengan Dr Fadzilah Kamsah mengenai kajian yang dilakukan secara terperinci..wallhau’alam

    Comment by csakura82 | April 14, 2010

  52. tia paham . . huh

    Comment by dilah | April 16, 2010

  53. adakah kajian sebegini boleh dipercaya?
    tp bila saya try wat mmg sama dgn sifat2 saya
    he…..he….he..

    Comment by wawa | April 30, 2010

  54. 2 tu sgt kena .. tp yg se lagi tu, sgtlah x kenanya .. anyway, thx dato’

    Comment by leenda mokhtar | May 4, 2010

  55. dah penah try ngan orang lain tentang rahsia tarikh lahir.. yang sama jugak tertera untuk rina nye.. yakni bisnes.. time kasih Dr Fadhilah..

    Comment by fazia rina | May 12, 2010

  56. salam… sesungguhhnye Allah tidak mengubah nasib sesuatu kaum sehingga die berusaha untuk mmengubah..jadi sewajarnye kite melangkah seiring dgn Quran dan as-sunnah dalam setiap tindak tanduk kita. Jadi ape yg penting adalah bukan setakat mengetahui ilmu bahkan mengamalkannye, bile akidah, ibadah, akhlak selari dgn quran dan as-sunnah insyaAllah keredhaan Allah bersama kite.jadi bukan ke janji Allah itu pasti, sesungguhnye org yang berjaya adalah yang BERIMAN. nah mudah bukan..ape2 ilmu pun kita perlu rujuk kpd Al-quran dan hadist..jadi ilmu ini jika diletak sebagai nasihat untuk berubah kepada kebaikan dgn mensyukuri nikmat yang ada..mudah-mudahan kite bertambah dekat dgn.NYA, jadi saharusnya berusaha hijrah dan kemudian tawakal. Wallahua’lam…

    Comment by khairisyahk | May 26, 2010

  57. tak paham la…………………………..camner nak kire

    Comment by amoi | May 27, 2010

  58. kalu 29 cmne nk tambah??

    Comment by booluck_mie | June 6, 2010

  59. 29… jadi 2+9=11
    1+1=2

    Comment by csakura82 | June 7, 2010

  60. syok gak main kira2.ini cuma tips je..segala yg berlaku itu atas kuasa Allah…

    Comment by hasimah | June 11, 2010

  61. x fahamlh…..

    Comment by hannan@akim | June 18, 2010

  62. best…ske3…..<3<3

    Comment by amira | June 26, 2010

  63. korg ni wat2 la phmj….pe r…cbe bce t0l2….then cbe

    Comment by amira | June 26, 2010

  64. korg ni wat2 la phm….pe r…cbe bce t0l2….then cbe

    Comment by amira | June 26, 2010

  65. Jangan percaya sifat seseorang itu boleh ditaksirkan melalui tarikh lahir memandangkan Tuhan maha mengetahuinya.

    Kalau dia mengaku mengkaji selama 10 tahun , berapa orang yang dia kaji eg nama , bangsa dan sebagainya. Sebagai contohnya kalau dunia ini ada 20 billion orang berapa peratus yang dia kaji. Takkan semua orang mempunyai sifat yang sama sekiranya ianya dilahirkan pada hari yang sama.

    Comment by steven | July 1, 2010

  66. kalau dua nombor yg sama mcm mne ?
    ex:
    kotak pertama : 5
    kedua : 5

    ?

    Comment by syamil fuad | September 18, 2010

  67. 6.Angin? maksudnye naik angin ke?

    Comment by nasyitah | December 9, 2010

  68. erm apehal aku dapat kotak 6…6…..3
    maksudnye angin…angin..kemas(cerewet)..pe makne angin 2…n pe plak mkne kemas ..kemas penampilan ke o cerewet…xplain please…

    Comment by aiem junior | January 25, 2011

  69. Ala, maksudnya sikap yg senang berubah-ubah

    Comment by AFIFI | February 6, 2011

  70. Sy k0nfius la…ada sesiape b0leh tlg x??05-11-1992

    Comment by Atikah | February 10, 2011

  71. angin patuh dan rajin?….

    Comment by nurul | February 18, 2011

  72. asws

    Comment by zainab binti zakaria | March 1, 2011

  73. salam..sy ada berbrapa soalan maaf kalau sy tersalah blog…
    sy bermimpi bernikah dgan pasangan sy tp cicin nikah sy bengkok dlm mimpi tu
    sy bermimpi potong rambut…n rambut sy dipotong smpai botak…
    sy bermimpi sy picik kepala ular utk keluarkan bisa dlm badan ular tu …tp dalam mimpi 2 ular tu menangis…

    Comment by zainab binti zakaria | March 1, 2011

  74. hihihi..saya dapat mengira nya..
    hasilnya ialah..patuh,lembut n glamour..
    huhuhu..

    Comment by fatin nur alyani | March 9, 2011

  75. aiyaa….sya dapt tiga3 9..glamour… tp rasa cm x glamour pon…

    Comment by sarhan | March 16, 2011

  76. pemimpin & lembut..hmmm..

    Comment by ana | March 17, 2011

  77. dr sy nk tanya jika seseorg itu melakukan zina pd mase lalu nya adakah dosa nya akan terampun dn jika seseorg tu memasukan sesuatu ke dlm alat sulit nya hanya untuk memuaskan nafsu adakah dosa nya juga akan trampun jika bertaubat…..mohon penjelasan….hanya sekadar untuk pengetahuan……

    Comment by ilmu itu penyuluh hidup | March 30, 2011

  78. maaf ye, saya tidak ada ilmu tafsir mimpi.

    Comment by csakura82 | April 2, 2011

  79. berkenaan soalan puan, perkara lepas telah ditutup oleh ALLAH SWT, maka janganlah dibuka kepada sesiapa ye. Islam melarang perkara tersebut. berkenaan onani, mungkin pandangan Ust Zaharuddin buleh membantu. http://www.zaharuddin.net/lelaki-&-wanita/282.html?task=view , saya bukanlah alim dalam agama, mungkin buleh merujuk kepada ustaz yang lebih faham. wallahu a’lam.

    Comment by csakura82 | April 2, 2011

  80. sy tahu nape korang x paham nk kire.. sebb bile lebih dari angka 9 kan? nombor perwatakan cume ade sampai 9 jew.. so kalau lebih maka ia akan ditambah supaya ia menjadi angka 9 ke bawah.. orait.. ape2 pon bende nie jgan taksub sgt.. cume kite boleh pakai untuk menaikkan semangat kite untuk lebih memajukan diri… wslam.

    Comment by khai | June 14, 2011

  81. Jangan percaya kepada saranan Fadzilah Kamsah ini. Kepercayaan kepada zodiak adalah syirik walaupun nampak betul.

    Comment by Bersihkan Aqidahmu | March 6, 2013


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 82 other followers

%d bloggers like this: