Dr Waina

ku bukan sasterawan, bukan karyawan bukan jua wartawan tapi ku ingin berkarya di saat ku terdaya

…bila sakit GIGI…

Bila Sakit Gigi, what SHOULD YOU KNOW ?

Kebiasaannya kebanyakan pesakit akan datang ke klinik gigi bila sakit gigi yang tahap kronik. tapi bila dah datang klinik terutamanya klinik kerajaan, nak kena tunggu lama pulak giliran dipanggil…bak kata pepatah “Penantian itu suatu penyeksaan”.. tapi apa pun kenalah bersabar juga. Bila dah masuk jumpa doktor, macam-macam soalan kena dijawab..hmm, tentu sahaja ketika dalam keadaan sakit, cepat sahaja rasa nak marah..jawab pun acuh tak acuh ..

     Bagi pihak doktor pula, amat Penting bagi kami untuk mendapatkan maklumat mengenai cerita kesakitan yang dialami oleh pesakit.  Memang Wajib tanya beberapa soalan kepada pesakit agar kami dapat mengenalpasti masalah yang dihadapi. Bukan kami sengaja nak melengahkan masa tapi semua jawapan pesakit itu membawa kepada penyelesaian masalah pesakit. 

    Sebagai pesakit, lagi senang sekiranya anda menceritakan serba sedikit mengenai kesakitan yang dialami,

  • sejak bila mulai sakit
  • sakit macam mana? berpanjangan, sekejap
  • sakit ganggu aktiviti harian? ganggu tidur malam?
  • apa faktor yang dapat mengurangkan sakit?
  • apa faktor yang menyebabkan sakit bertambah teruk?
  • ada ambil ubat?
  • sakit sehingga merebak ke tempat lain rasa sakitnya?

 Sekurang-kurangnya perlu tahu beberapa maklumat mengenai kesakitan yang dialami agar doktor dapat membuat ‘diagnosis’ yang lebih tepat. 

Jadi, jangan tunggu sakit gigi yang kronik baru nak muncul di klinik gigi.  Jadikan amalan untuk berjumpa dengan doktor sekiranya merasa ngilu-ngilu, sengal-sengal walaupun pada kadar yang sedikit.  Jangan lambat, takut nanti pilihan rawatan yang ada hanyalah CABUTAN..termenung pula nanti dibuatnya..

247 Comments »

  1. Assalamu’alaikum..
    ada sapa-sapa pembaca yang ingin bertanyakan soalan tentang sakit gigi…silakan…memang dialu-alukan..
    =)

    Comment by csakura82 | June 2, 2008

  2. Sy nk tanye, ader x klinik dimana-mana yg blh buat bayaran ansuran utk implan. Implan sgt mahal & xmampu sy nk bayar sekali gus. Tp sy lebih suka implan dr gigi palsu. Sy ni pompuan, dan belum kawen. Xkan muda2 lg dh pakai gigi palsu kn?..Huhuhuh

    Comment by Gadis bingung.. | September 22, 2008

  3. salam,…

    Implant…..a.ka. tanam gigi dalam tulang..

    Sekarang nie, kalu ada duit, implant is the best treatment option especially when you want to replace one single tooth..

    kat area kelantan (saya keja kat kelantan), implant harganya 3rib….mungkin kat luar dr kelntan lebih lagi mahal kot…i think so.. (,’)

    Dulu2, nak buat implant , ada byk prosedur surgeri yg perlu dilakukan…sekarang ni yg the latest, one single visit of implant..ada gak yg lepas cabutan terus boleh letak implant in the same day..

    Setakat nie, saya tak sure kat mana klinik yg boleh buat bayaran ansuran utk rwtn implant…kalu kat husm kubang kerian nie, kena byr 2 kali ansuran shj..

    nampaknya, kenalah survey tanya klinik2 yg bagi treatment implant dan make sure tanya mereka ‘the whole procedure’ before agree dgn semua nie…
    that’s the point….

    Comment by csakura82 | September 25, 2008

  4. salam..hai Dr…,

    keje kat klantan kat mane..klinik sdiri ke..sy nak pegi cabut gigi..hehe

    6bulan yg lepas, sy ade wat check-up gigi geraham bongsu..dua2 tumbuh xsempurna..skang dah berlubang..kadang2 rase sakit smpai bengkak gusi.masa chek-up doktor ckp kna operate..kos dlm rm200 sebatang gigi..

    rase takut nak operate..operate gusi..adoii mak sakit tuu..smpai skang xpegi lagi..huhu

    skang bile sakit dtg balik rase menyesal xcabut awal2..huhu

    Comment by umaira | November 10, 2008

  5. Salam humaira… saya keja kat kubang kerian, kelantan.

    Berkenaan gigi bongsu humaira tu, daripada cerita humaira, nampaknya memang kena dicabut gigi tu.
    jangan takut…
    sebelum operate, akan diberi ubat bius. jadi time cabut, tak lah sakit… kemungkinan akan bengkak selepas tu..tapi itu perkara biasa..

    selagi tak dicabut, humaira akan dapat sakit berulang kali.

    nasihat saya, dapatkan rawatan segera. mudah-mudahan cepat sembuh dan tak sakit, insyaAllah ;)

    Comment by csakura82 | November 11, 2008

  6. nak tya, klu nak buat implant untuk satu batang gigi berapa harga?
    boleh buat terus kat HUSM?
    berapa lama procedure tu?
    perlu datang ulang kali ke?
    sy sgt rasa rendah diri pki gigi palsu.
    sy teringin nak buat , tp nak tahu harga klu mampu

    Comment by liza | February 15, 2009

  7. hi, dr
    sy harap komen saya akan di balas..
    brp harga untuk implan satu batang gigi?
    sekiranya pelajar usm sendiri , akan dapat lebih murah ke?
    berama lama masa untuk procedur tu?
    sy dah byk kali fikir.. sy teringin nak buat procedur tu..
    boleh tolong saya?
    selagi sy pki gigi palsu ni.. sy malu nak senyum.
    sangat malu..:(

    Comment by liza | February 15, 2009

  8. salam…
    Fiza, berkenaan kos rawatan implant di husm, sebelum nie dikenakan 3rib utk sebatang.. rendah berbanding harga di klinik lain. kalau berminat, bolehla dtg survey dulu di sini. Kekerapan datang ke klinik bergantung kepada kes/masalah. Jika banyak rawatan, maka banyak kali temujanji diperlukan..

    :)

    Comment by csakura82 | February 16, 2009

  9. salam doc,
    saye cdg nak buat crown gigi..
    sy ade jmpe 1web klinik gigi tp bla pg sna klinik tutup n ble call pon x pnah dpt…
    bole x doc suggest klinik yg leh wat rawatan crown n bridges nie (kelantan tau..) klau bley doc pompuan la…

    terima kasih.arap doc dpt mbantu. =)

    Comment by miss | March 6, 2009

  10. Waalaikumusaalam….

    Maaf lambat reply.
    Miss tinggal kat kelantan….area mana? Saya tahu klinik di area kota bharu.. nak buat kat tempat berbayar atau tak berbayar? :)

    memang ada beberapa klinik yang diuruskan oleh doktor perempuan. Kebanyakan klinik memang menyediakan rawatan crown/bridges.. yang bezanya, dari segi hasil kerja n layanan juga cepat lambat perkhidmatan dan HARGA..( biasalah tu ;) )

    Sebaiknya miss boleh ‘specific’ tempat tinggal miss kat kelantan.. saya akan bantu mana termampu.

    Comment by csakura82 | March 8, 2009

  11. =D tinggal kat kota bharu…
    klau bole tempat bbayar la kan…sbb tkut la kt tempat x bbayar…hehe fobia time skola2 dlu x ilang lg la doc (x_O)!
    nie pn takut gak…tp sbb gigi tampal kt dpn cam nak tanggal…tpaksa le…(x_O)! huhu…
    da lame xjmpe doc gigi nie…takutnye…
    gigi pn da byk rosak kna wat treatment… :(
    tkut punye pasal…pdan muka kan..

    doc xde klinik ke….leh g klinik doc…
    mahal ke wat crown nie doc? (o_O)!
    ttg hasil keje..layanan…klo bole nk yg baik…hehe byk songeh lak….

    sory tau banyak tanye….

    terima kasih byk2 =D

    Comment by miss | March 8, 2009

  12. ;) saya keja kat kubang kerian, kat government. try survey harga dulu…
    sekarang harga crown dalam 5rat, mungkin ada tmpt lebih murah atau lebih..tapi bergantung juga pada kes (masalah gigi miss)
    … jadi, kalau miss berkemampuan untuk dapatkan semua rawatan di klinik berbayar, ok ja.. Advantage, tak perlu tunggu. Kalau kat tempat tak berbayar, lama nak menunggu..

    nasihat saya, sebelum mula rawatan,… cuba survey harga dulu. tanya doktor berkenaan mengenai rawatan yang miss perlukan.. cuba jadi ‘alert’ tentang masalah. sekurang2nya, miss akan tahu apa rawatan yang perlu dan rawatan apa yang doktor tu akan buat..

    okey? ! ;)

    Klinik kat pasir tumbuh, klinik az-zahra
    kat KB, ada klinik ummi
    ….
    rasanya ada lagi klinik doktor pompuan, nanti saya inform smula.. (lupa lak)

    k, miss… jaga diri..jaga gigi =)

    Comment by csakura82 | March 10, 2009

  13. Salam Dr Waina,

    Saya mengalami ngilu gigi pada bahagian depan, atas dan bawah. Hri ni dah 5 hri saya duk rasa ngilu. Saya dh b’khwin, ada 2 anak. Yg sulung 3thn 9bln, adknya 11bln. Ngilu nye x kuat, biasa2 je. Langsung x ganggu aktiviti harian saya, juga waktu tido. Boleh Dr terangkan apa puncanya sakit saya ni, dan macam mana nak merawatnya..

    Comment by NJ76 | March 19, 2009

  14. Salam Dr..

    Saya ada soalan lgi.. Saya bekerja. Untuk rawatan, boleh ke saya ke klinik panel atau terus ke klinik gigi (k’jaan/swasta).

    Comment by NJ76 | March 19, 2009

  15. Salam NJ76,
    Maaf lambat pulak menjawab..

    Ngilu…hmm, biasanya kalau rasa ngilu pada tempoh beberapa saat itu menandakan kemungkinan ada lubang. Biasanya, jika sakit itu tidak mengganggu tidur, maksudnya gigi itu boleh dirawat..(masih boleh diselamatkan)..
    Cuba NJ76 perhatikan gigi yang ngilu itu depan cermin, ada lubang atau tidak pada kawasan leher gigi (berdekatan gusi). Jika ya, itu mungkin berpunca dari kesilapan teknik menggosok gigi. Jadi, segera dapatkan tampalan dan ubah teknik menggosok gigi

    Sakit ngilu boleh juga berlaku apabila ada masalah gusi. NJ76 merokok? Jika ya, bolehla dapatkan rawatan gusi..boleh buat scaling (cuci gigi) dan amalkan cara menggosok yang sebetulnya.

    Selamat berjaya :)

    Comment by csakura82 | March 20, 2009

  16. Sebenarnya terserah pada NJ76 untuk mendapatkan rawatan di klinik panel atau klinik government.. Tepuk dada, tanya hati.. Kalau kat tempat klinik panel, sudah tentu rawatan diberikan pada kadar segera.. (lebih bagus treat cepat)..tapi kalau NJ76 tak kisah berbaris tunggu turn di klinik government, tu pun ok…

    Saya tak kisah mana satu pilihan NJ76..tapi bagi saya sebaiknya pastikan NJ76 tahu punca gigi ngilu.. jangan lupa dapatkan penerangan daripada doktor yang merawat..sekurang-kurangnya masalah ini dapat dicegah pada masa hadapan.. ;)

    Comment by csakura82 | March 20, 2009

  17. salam Doc…

    Sy syg sgt kat gigi sy,pada thn 1996 gigi sy sakit sgt,sy pergi klinik gigi swasta,mula2 dr pun pelik sbb gigi sy mmg tak rosak n dr pun ssh nk pastikn yg mana satu gigi yg kapak yg bermasalah.rupa2nyer sebtg gigi depan tu mati,so dr tu buat rawatan saraf (RTC) sy mmg puas hati.tp dr sebab dh lama berjangkit lak kt gigi sebelhnya..2btg gigi tuh dh ditampal beberapa kali,setiap kali gigi tu berubah warna mesti sy g ganti tampal.tp sy rasa kali ni 2btg gigi sy tak dpt dislmtkn lagi..gigi mati tu dh makin berubah warna,yg satu lg tampalnya hampir2 nk tertanggal..sy mmg tak puas ati tampal gigi di klinik kat umah sy di KL,sebab tak sama ngan klinik gigi uma kt kuala krai. setiap kali blk kg mesti sy pergi klinik tu tp selalu penuh,kalo call seblm blk kg sebln seblum pun blum tentu dpt lg jumpa Dr utk tampal or cuci gigi..kalo nk cabut blh ler,fru just sgt..lani sy rasa sy nk bridge or nk crown,tp sy takut nk buat kt klinik yg sy tak biasa,nti sy frust lg…sy br je pergi cuci n tampal gigi habis dlm 400 kt klinik di selayang tp tak smpai lg 2 bln warna tampalan tuh dh berubah tak sama ngan gigi,walhal kalo sy buat kt klinik uma 2-3thn pun ok lg..kalo ikut hati sy nk jer implant 2btg gigi depan sy tu..tp byk kos tuh kt KL dlm 6k sebtg,kira kelate murah ler 3k, blh ke Dr sy buat sebtg dulu pastu 2-3 thn kemudian buat implant sebtg lg..hehe nk kena simpan duit ler dulu kn…atau Dr ada cadangan utk sy,apa patut sy buat ngan 2 btg gigi dpn sy ni…tlg ler Dr….sy syg gigi sy………tq

    Comment by ieja | May 15, 2009

  18. Salam..
    daripada cerita ieja, saya andaikan kemungkinan kedua-dua gigi depan (gigi kapak) dah mati dan perlu rawatn saraf (RCT). memang standard kalau gigi yg dah mati akan mengalami perubahan warna (agak coklat) berbanding gigi sihat dalm tempoh bebrapa bulan selepas tu. Sebab tu, dicadangkan buat crown pd gigi tersebut. Tambahan lagi, kalau tampalan terlalu besar, risiko tercabut tampalan memang ada.

    Kebanyakan pesakit memang ambil berat bila tampalan gigi depan bertukar warna. Actually ada beberapa faktor yg boleh mempengaruhi warna tampaln gigi. Jika ieja mempunyai hobi minum air kopi/teh/… ataupun merokok (kalau) ada kemungkinan ianaya boleh mempengaruhi warna tampalan tersebut. jadi kalau ya, kenalah kurangkan skit..

    Faktor hasil kerja doktor pun ada gak…Tampaln boleh tercabut jika lubang terlalu besar..dan buat pengetahuan ieja, bahan tampalan putih nie agak sensitif.. Ketika proses tampalan dilakukan, kwsn gigi tak boleh terkena air/air liur, sebab tu lebih elok kalau dapatkan rwtn di tmpt yg membuat rwtn menggunakan empangan getah (rubber dam) tapi saya akui tak ramai doktor di luar sana amalkannya sebab agak mahal getah nie..sebab tu penyedut air liur,kapas berfungsi utk mengeringkan kwsn tampaln..

    Tentang idea ieja, hmm..rasanya tak salah nak buat impant satu persatu.. takde reason utk saya menghalang :) tapi lagi senang kalau buat sekaligus supaya memudahkan kerja doktor dan makmal, dan mungkin lebih estetik. takut juga kalau buat pd jarak masa berbeza, nanti jd lain sebelah.,.hehehe. :) terserah pada ieja.. Fikir betul2, tanya masak2 dgn doktor yg berkenan dihati.. Skill doktor berbeza, kat sana cantik cam tu, kat sini cantik cam lain…mcm pelukis..ada nilai seni berbeza. susah jugak tu..
    \(^o^)/

    Comment by csakura82 | May 15, 2009

  19. terima kasih Doc..

    Dr. gigi depan sy tu dh pernah dibuat RCT, kalo dh pernah buat blh buat sekali lg ke?pastu kn Dr kalo 2btg gigi kapak tu mmg dh di tampal,tp slh satu tampalan tu nk tercabut,kalo kata sy nk crown, sebtg yg dh dibuat RCT 10thn lps perlu dibuat RCT baru or tak yah?pastu sebtg lg lak gigi depan tu ditampal tp nk tercabut,seblm crown gigi tuh perlu ditampal dulu ek?so cost akn meningkat ler kn?mana lg elok sy crown jer ke 2btg gigi tu or sy buat bridge.sebab sy takut gigi sy makin teruk.nk buat implant sekaligus 2btg gigi tuh cost tinggi sgt…baik sy cr alternative lain dulu kn…takut gigi makin teruk..malunyerrrr…tak dpt bayangkn kalo tak de gigi depan n pakai gigi palsu…oooohhh tidakkk…

    Comment by ieja | May 17, 2009

  20. salam..

    Biasanya gigi yg dah RCT tak perlu lagi retreatment tapi bergantung juga pd faktor tertentu..Kalau gigi yg tu sakit, bengkak..kemungkinan kena buat retreatment RCT.. sbeb tu kena beringat, gigi yg dah setel RCT kena jaga elok2 tampalannya, takut2 nanti di kemudian hari, kena treat smula..tak ke merugikan masa?..

    Crown atau tampaln dulu..itu kerja doktor gigi…ieja tak perlu risau..jika ieja dah nekad nak buat crown, so jumpa doktor utk treatment crown..tak perlulah nak kata tampalan lagi..
    Napa lak nak bridge? ada gigi depan yg dah dicabut ke?..
    jgn nak cabut lagi…tanya dulu doktor yg check status gigi ieja.. ;)

    Comment by csakura82 | May 17, 2009

  21. ok Dr terima kasih….sy dh faham..gigi tak de pun yg dicabut lg…hehehehe..tq2 maklumat yg berguna…sy dh survey harga utk crown…sy rasa seronok sgt coz kt kelate kos utk crown jauh lg murah dr selayang…. kalo kt selayang crown utk 2btg gigi rm450/btg kt kg sy rm100/btg jer…dh tak sabar nk blk kg…

    Comment by ieja | May 19, 2009

  22. :) saya pun tak pasti sgt harga kat sini,…yg pling saya pasti, harga makin naik sebab technician yg buat crown tetapkan harga tinggi utk siapkan crown…jadi, nak tak nak..mahal la gak kot skg nie.. dunia dah berubah.. hehehehe

    Comment by csakura82 | May 20, 2009

  23. salam Dr,

    Dr sy dalam proses buat crown…hehee terkejut gak tgk dia kecilkan gigi..hodoh gila masa tuh tgk kt cermin..tp kejap je lps tuh Dr buatkn kita gigi palsu sementara…
    saya buat masa cuti sekolah..tp sebab kena kerja sy terpaksa balik KL..so tak smpt lani nk crown..rupanye acuan tuh buat kt KL gak…hahaa…harga pun rupanye sama ngan harga kat KL, arituh sy tak tanya betul2 yg harga seratus utk plastik kalo yg elok (lupa lak pgil apa) sebtg rm450 gak..balik 14hb ni baru blh crown..tak sabar
    gigi palsu sementara ni mmg org tak perasaan tu bkn gigi betul..tp sy tak selesa tgk kt celah2 gigi tu mcm ada tahi gigi jer..pastu tak blh floss lak tuh antara 2 btg gigi tuh….kekdg2 gusi berdarah sebab gosok gigi terkuat sgt kot…mmg cmtuh ke Dr? saya takut bila crown pun gusi kt tmpt crown akn berdarah gak bila berus gigi…

    DR…kos implant yg dr ckp kos rm3ribu tuh utk semua jenis gigi ke?kalo gigi geraham harga tuh gak ek..

    Comment by ieja | July 5, 2009

  24. salam..
    :) apa yg ieja citer tu memang ada betulnya… itulah antara proses yg biasanya perlu dilalui untuk sampai siapnya crown, gigi palsu ….

    menunggu dgn sabar…. ye tak?… hehehehe

    Comment by csakura82 | July 5, 2009

  25. dr,nak tanya nak menyusun gigi lebih kurang perlu berapa kos?

    Comment by 2388 | September 6, 2009

  26. :) harga itu bergantung pada tempat dan juga kes (masalah gigi)…harga tak fix, standard skg dlm 4 ribu, mungkin lebih lagi memandangkan skrg kos meningkat. do you mean susun gigi tu –> braces.. ataupun, gigi palsu?..

    hmm.. apapun kena survey average harga tmpt kat tmpat tgl..kena survey juga siapa yg merawat tu… supaya puas hati dgn rwtn yg diperolehi..

    Comment by csakura82 | September 6, 2009

  27. assalamualaikum dr,saya bru je cabut gigi geraham bongsu semalam.sebab tak tahan sakit saya paksa diri batalkan last puasa…tapi herannya geraham lain cam da goyang jga walaupun tak berlubang…umur saya 43 .tlg dr jelaskan.

    Comment by MAS | September 20, 2009

  28. Salam and hello everyone, please cite sikit pada saya pengalaman saudara / saudari yang pernah buat bridge gigi(bridge sahaja ok)..saya nie tgh dilema nak buat ke taknak bridge sebab takut hasilnye tak cantik atau ade ape2 side effect..jadi mengikut pengalaman korang, cite la macamana korang mase buat brige tu..sakit ke tak..lepas buat tu sakit ke tak..bape lame sakit tu..and if after dah ilang sakit tu korang ade hadapi ape2 masalah tak and nak cure nyer macam mana, please bagitau saya..ni add. email saya :wdt_arte@yahoo.com…pengalaman all of u sangat bermakna buat saya..please guide me :)

    Comment by Wan Gwen | September 27, 2009

  29. Assalamualaikum. Dr Waina, saya ada plan nak tanam gigi kat HUSM Kelantan? Dr Waina berkerja kat sana ke? boleh dapatkan contact no dr waina? Dr Waina, tanam gigi boleh siap dalam masa berapa hari yea?

    Comment by nadiah | September 29, 2009

  30. Salam….
    daripada masalah tersebut, saya andaikan Mas ‘mungkin’ ada masalah gusi. biasanya, bila ada masalah gusi yang agak teruk, gigi mudah goyang walhal tak berlubang. Sebaiknya cepat2 dapatkan rawatan dengan doktor pakar gusi…ataupun, mungkin Mas boleh dapatkan nasihat daripada doktor yg merawat supaya dia boleh beri penerangan tentang mslh gusi (jika ada). paling kurang pun, pergilan buat rwtn gusi seperti scaling/cuci gigi setiap bulan + belajar cari teknik pemberusan gigi yg lebih berkesan.

    masalah gusi memang biasa pada mereka yang berusia 40an…(ada orang kampung pgl ia penyakit barah gusi).jangan risau!
    cepat dapatkan rtwn gusi, supaya gigi yang lain dpt diselamatkan.. jika Mas merokok, harapnya dapat cuba belajar berhenti supaya penyakit gusi tak melarat.. :)
    selamat berjuang!

    Comment by csakura82 | October 2, 2009

  31. Salam…
    Nadiah silap timing tul.. saya sekarang baru je further study..tak dpt nak tolong. Nak tanam gigi nie bukan macam tanam pokok…ambil masa. pertama kali dtg, kena jumpa doktor biasa dulu, baru dimasukkan nama dlm senarai temujanji dgn doktor pakar. Jumpa doktor pakar, baru dia akan terangkan setiap prosedur dan pilihan rwtn yag sesuai.. hmm, cubalah pergi klinik gigi di usm dulu dan berjumpa doktor yg bertugas. insyaAllah, mereka akan cuba membantu..

    Comment by csakura82 | October 2, 2009

  32. kat husm boleh tak klu nk buat braces?
    berape kos?

    Comment by su | November 14, 2009

  33. doktor… gigi saya sakit sgt sebelah gigi kapak.. yg heran tu gigi sy elok aje. tp bila x-ray ade jangkitan pada salur darah dlm gigi.. so kena buat RCT.. kat tempat doktor berapakah harga utk RCT? sementara tu utk hilangkan sakit apakah yg perlu sy lakukan?? dah tak tahan.. mkn ubat yg doktor bagi pon tak jalan… aDoiii… sakit sgt

    Comment by nolie | December 10, 2009

  34. ehm… nama email nolie mmg menarik.. pelajar perubtn atau farmasi….ataupun ..? sekadar bertanya..
    cuba nolie ingat smula, penah tak terjatuh dulu2? kadang2 trauma pd gigi boleh mybbkan mslh saraf dikemudian hari… mungkin ada lubang tp nolie tak sedar..sebb lubang ni kdg2 makan dalam gigi.. dan hakikatnya, ramai pesakit sedar gigi bermasalah bila lubang/bakteria menggangu ruang saraf..

    tempat saya, murah sbb kat tmpt kerajaan….tp mslhnya, proses menunggu mmg terlalu lama.. sebaiknya, segera dptkn rwtn.
    jika ubat sakit skg tak mjadi penawar,
    a) kena tukar ubat sakit, makan yg lebih ‘kuat’ skit
    b) makan dgn antibiotik, ikut kadar yg diberi dan habiskan ikut temph..
    c) jika sakit tu diikuti terbentuknya bengkak (dlm mulut pd gusi ataupun bengkak di luar mulut) , kena cepat2 jump doktor supaya doktor boleh keluarkan nanah tu…
    d) jika sakit dh mula berkurang, dlm ms seminggu tu, nolie cuba dptkan rwtn RCT,

    sebb,…bila gigi dh mati, sakitnya akn dtg kemudian akan mhilng….kerana itulah, kdg2 pesakit akan lengahkan rwtn bila dah tak sakit….
    sepatutnya….. kena ikhtiar segerakan rwtn
    tapi kalu dh pergi klinik kerajaan, almaklumlah..mmg susah la skit….
    :) harap dpt mmbantu…
    petua kampung : letak bunga cengkih pd tmpt sakit (lubang??) …

    Comment by csakura82 | December 10, 2009

  35. salam.dr waina,sy nk tanya ape bza cuci gigi ngn bleaching?ade kenalan yg bgtau bleaching mahal klu gn laser.dr tau x kt mane kwsn KB yg ade dr gigi yg blh wat tu dgn elok?brape anggrn kos die.tq

    Comment by anilza | December 18, 2009

  36. ada beza…

    cuci gigi, mana-mana klinik kebiasaanya mberikan rwtn cuci gigi (scaling), mnggunakan alatan yg mmpynyai hujung yg agak runcing untk membuang kalkulus (tahi gigi yg keras, yg tak dapat dibuang oleh pesakit)…utk pesakit yg ada mslh gusi…..

    bleaching, sama mcm tujuan clorox, utk membuang staining/warna gigi….bagi memutihkan gigi…perlu guna solution yg dikhaskan shj dgn pnggunaan yg betul sebb ia mnggunakan agen penghakis.

    Sekarang nie, laser mula digunakan dlm rwtn gigi…tu teknologi terkini dan termoden. Tentu shj mahal kos rwtn memandangkan kos pbelian laser pun mahal..
    :) alamak, nak tahu klinik kat KB yg elok? …hmmm, susah nak jwb sebab saya tak penah survey smua tmpt dan jwpn saya tentu shj tidak adil dan ‘bias’.. anggrn utk scaling di KB, tak smpi rm100 (mungkin dlm kadar rm30-60, tgk pd byk atau sikit kalkulus)
    utk bleaching di KB, yg nie saya tak pasti sebb tak byk tmpt buat bleaching terutama klinik kerajaan….harga mungkin lebih mahal (lebih rm100)….
    utk laser… saya tak pasti kat klinik mana di KB yg sediakn rwtn laser.. tapi jika ada, tentu mahal

    Comment by csakura82 | December 19, 2009

  37. oooo tq.dh cari2 kt tenet klu laser tu dlm Rm1000++.cm best je klu dpt wat.bto ke sakit wt scaling tu sapai drh2?scaling ni kne wat slalu ke?

    Comment by anilza | December 22, 2009

  38. scaling tu…. pertamanya, kena tahu kenapa perlu scaling.. tujuannya untuk membuang kalkulus (tahi gigi/plak gigi yang keras) yang tidak dapat dihilangkan dengan cara memberus.. kerana itu, bila dah terlalu lama karang gigi ini terlekat pd pmukaan gigi, boleh mnyebabkan sakit (tahap kesakitan bergantung pada pesakit) dan juga berdarah..

    jika cara pemberusan gigi tak berkesan maka banyaklah karang gigi dalam sebulan akan terbentuk. dalam kes mcm nie, memang kena selalu pergi scalling.. Seandainya, pandai memberus gigi dengan cara yang efektif, 2 kali setahun pun dan memadai… :)

    Comment by csakura82 | December 29, 2009

  39. doktor apa kesannya jika gigi kita dicabut ketika kita sedang sakit gigi?
    sepupu saya sakit gigi dan setelah ke hospital giginya dicabut.sekarang dia mengalami sakit yang amat sangat.

    Comment by sulia | January 1, 2010

  40. Sulia…

    Cabut gigi ketika sakit seboleh-bolehnya perlu dielakkan bagi mengelakkan pesakit ‘lebih’ sakit gigi … Ada sesetengah doktor akan memberi ubat penahan sakit dan antibiotik tempoh seminggu sebelum cabutan dilakukan.

    Namun begitu,cabutan boleh dilakukan ketika sakit gigi tapi saya tidak mengesyorkan pd pesakit saya bagi mengelakkan masalah sebegini…

    Jika masih sakit, ambil ubat penahan sakit (jika tidak tahan dengan panadol, baru boleh cuba makan ubat sakit yang lebih kuat…jangan amalkan pengambilan ubat tahan sakit yang kuat padahal kesakitan pd tahap minimal )…
    Sekiranya sakit gigi berlaku selepas 2-3 cabutan, kemungkinan ada jangkitan kuman di tempat cabutan… Dalam kes ini, kena jumpa doktor untk pengambilan ubat antibiotik dan/atau rwtn cuci jangkitan tersebut..

    Pesan pada sepupu, jangan bg mknn masuk dlm lubang…

    Comment by csakura82 | January 1, 2010

  41. salam dr…sangat suka blog ini…banyak membantu saya sbg pelajar pergigian yg telah memasuki tahun klinikal.terima kasih dr :)

    Comment by afzan | January 2, 2010

  42. Salam… terima kasih semula…
    tapi blog ni masih tak lengkap.. ada lagi info yg perlu dimasukkan tapi tak sempat tambah.. alahai, bila lah nak update blog ni.. :)

    Comment by csakura82 | January 2, 2010

  43. Salam Dr.
    Dr. sy ada masalah pada kedua2 gigi kapak sy, dimana gigi kapak tu dah tak sebaris dengan gigi yg lain…ini kerana masalah gusi yg sy alami…. dan dari tepi nampak gigi kapak tu jongang kedepan, sy berasa amat rendah diri dan malu ketika senyum atau bercakap…. tambahan lagi ada kawan2 yg menegur, jd sy ingat nak buat implan gigi untuk gigi kapak tu…. untuk pengetahuan dr. sy dah cuba hendak buat pendakap gigi..tapi hampir semua klinik di seremban menasihatkn agar tidak buat kerani gusi sy yg tidak kuat…tkut sume gigi akan gugur…. tolonglah sy dr. sy malu nak berdepan dgn kawan2 lebih2 lg sy bekerja berjumpa pesakit.

    Comment by mimi | January 12, 2010

  44. Salam…Minta maaf MIMI sebab lambat membalas.

    Berkenaan mslh mimi, saya boleh mrumuskan bbrp pkara iaitu,
    1) rwtn ortodontik/braces/pendakap gigi tidak sesuai memandangkan mimi mmpunyai mslh gusi
    –> oleh itu, sebaiknya Mimi cuba tangani/selesaikan mslh gusi..cuba bertanya pd doktor gigi tahap mslh gusi yang dimaksudkan samada serius atau biasa. Jika serius, mimi perlu berjumpa pakar periodontik (pakar gusi gigi) berdekatan.

    2)Implan?
    adakah mimi berniat utk mencabut gigi tersebut dan menggantikn dengan implan?
    –> Saya kurang setuju sbenarnya dengan idea ini. apatah lagi jika gigi kapak tersebut masih dlm keadaan elok, tidak berlubang

    Secara keseluruhan, saya fikir sebaiknya mimi cuba dapatkan rwtn dengan doktor pakar PERIODONTIK utk selesaikan mslh gusi
    :)

    Comment by csakura82 | January 18, 2010

  45. salam Dr,
    saya ada msalah kerosakan gigi yg truk:(
    lbih dr 2 gigi yg blubang..
    saya pernah mdptkan rawatan gigi pd satu ktika dlu tp saya mngalami fobia bila slah sorang dr staf pgigian 2 mgejek saya.bermula dr itu saya x pernah mrawat gigi saya lg kerana malu dgn kjadian yg pernah blaku..Dr apa yg harus saya lakukan…:(

    Comment by yana | March 1, 2010

  46. dear dr waina,sy masih lg student,boleh x nak tanye ttg implant gg ni?sy ade mslah gg berlapis pd 1 gg atas bhgian dpn(sbelah gg taring)..gg yg berlapis tu t’masuk sedikit ke dalam dari deretan gg yg biase,sesetgh org ckp comel je gg cm 2,tp sy kurg keyakinan diri,tambahan bile senyum lebar.wajar kah sy buat implant gg utk mslh sebegitu?sedangkan sy tiada mslh gg yg lain,cume gg yg terkebelakang itu la susah nk capai dgn berus gg dan hanya boleh gune flos shj..dan adakah dgn buat implant gg,akn merumitkan lg keadaan sy 2?(p/s:sy mmg teringin utk mendapatkan barisan gg yg cantik seperti semulajadi)

    Comment by farah88 | March 3, 2010

  47. Salam Dr.
    Gigi geraham saya telah ditampal sejak bertahun yang lalu(tak ingat bila). Sekarang tiba2 aje sakit. Dah 2 hari tapi ia tak mengganggu tidur saya pun. Sakitnya tak berapa menyegat sangat tapi tak kebah2. Saya fobia cabut gigi. Klu gi klinik kerajaan sure kena cabutnye. Nak gi klinik bayar pulak masa cabut ngan tampalan berbeza. Pagi hanya cabut, ptg lak boleh tampal je. Nak gi klinik jauh nak ulang-alik sebab tak tau status gigi. Kenapa gigi yang dah bertampal tu sakit ye..dan boleh diselamatkan lagi ke..(takutnya nak cabut gigi)

    Comment by Nor Rompin | March 3, 2010

  48. NOR ROMPIN:
    Sepertinya gigi tu, on the way mati.. Kemungkinan setrusnya perlu rawatan matikan saraf, ataupun cabutan.
    Cadangan saya, NOR pergi klinik kerajaan dan tanya pendapat.. Tnya altarnatif rawatan, boleh ditampal ke, kalu tak boleh, sesuai ke untuk rawatan saraf, ..

    Doktor TAK KAN cabut jika Nor tak bagi kebenaran.. Jadi, jangan la risau. paling kurang, dia akan bagi pendapat mengenai status gigi tu.

    Comment by csakura82 | March 19, 2010

  49. FARAH88:
    tak perlu implan.. Kalau nak sangat barisan gigi yang cantik, saya syorkan buat rawatan braces. Kos rawatan sama je.
    Jika susah nak bersihkan, adik boleh guna berus gigi yang saiz kecil tu khas untuk gigi tersebut.
    Tambahkan keyakinan, tidak perlu ragu-ragu. Pada pendapat saya, jiak skadar itu sahaja masalah gigi, tak perlu nak susahkan diri untuk letak implan ataupun braces.. Kena ingat, apa-apa jua rawatan yang dilakukan atas niat utk kecantikan dan menarik perhatian, hukum agama boleh jatuh kepada haram, disebabkan kita cuba mengubah rupa yang allah kurniakan.wallahua’alam

    Comment by csakura82 | March 19, 2010

  50. YANA:
    1) Jangan pikir kisah yang lalu… Pikir mcm ni, nak dapatkan rawatan untuk diri sndiri, bukan untuk orang lain.. Biarpun kita ada masalah gigi, sekurang-kurangnya Yana dah datang untuk dapatakan rawatan.
    2) Better late than never!
    jangan Malu.. bina keyakinan diri..datang klinik untuk dapatkan rawatan. Jika dikritk, ambil ia sebagai perangsang untuk Yana baiki dan kurangkn masalah gigi dikemudian hari.. ^ ^

    Comment by csakura82 | March 19, 2010

  51. salam dr,

    boleh tak dr tlg suggestkan pakar gusi swasta sekitar johor/melaka/kl

    suami sy mengalami masalah gusi. pernah pg pakar gusi di hosp sultanah aminah jb tp diorg x layan. byk sgt halangan. harap dr boleh emailkan pd sy alamat pakar gusi.

    skang ni gigi dah mula goyang..dah pegi dentist dia mmg syorkan jmpa pakar gusi..pg klinik gigi kerajaan dia suh cuci je..bila mntk surat utk refer kt pakar diorg balik2 suh cuci dan cuci dan cuci..sedangkan gg dah makin goyang gusi pn dah masalah..

    tq dr.

    Comment by niza | March 30, 2010

  52. Hmm..pertamanya, saya mmg takde no contct pakar gusi. mungkin saya boleh cadangkan utk suami pergi dapatkan rawatn gusi melalui link di klinik universiti pengajian..sperti contoh di UKM KL (dekat area chow kit), ataupun di UM. Pakar gusi tak ramai dan tak mampu menampung kperluan pesakit. saranan doktor agar suami melakukan cuci gigi mmang betul, kerana mmg itu lah antara cara rawatan yang akan dilakukn oleh pakar gusi. rawatan gusi memakan masa yang lama, dan memerlukan kerjasama pesakit (tahap kebrsihan yang palng mantap diperlukan). Walaupun setelah bjumpa doktor pakar, masalah gusi tak semestinya akan hilang serta merta, kerana rawatan gusi memang berpanjangn dan bayak faktor yang mempngaruhinya.

    Di sini, saya boleh cadangkan :

    1) Jika suami merokok, boleh cadangkan kurangkn merokok dan bhenti merokok.. Merokok boleh mmbw maslh gusi pd jangka ms pajng
    2) Cuci gusi sebulan sekali, atau 3 bulan sekali. Kalu boleh, cuba tanya doktor tips2 pberusan yang lebih bkesan.
    3) jangan putus asa …. :)

    Comment by csakura82 | April 2, 2010

  53. Salam DR…

    Dipendekkan cerita, gigi geraham saya baru mula tumbuh. Baru tumbuh sedikit. Sekarang saya mengalami sakit gusi pada tempat gigi geraham tersebut tumbuh sejak semalam. Ia teramat sakit sehingga saya susah hendak mengunyah, tido malam dan terpaksa makan panadol. Sebelum ini, gusi saya pada tempat yang sama pernah sakit 2 kali. Setiap kali sakit, saya pergi jumpa dentist dan setiap kali itulah dentist kata kena bedah sikit gusi tu sebab tak cukup ruang untuk gigi geraham yang nak tumbuh. Ruang yang ada agak sempit untuk gigi tersebut tumbuh. Tetapi, pembedahan tersebut kena KIV dulu sebab dentist tu takde banyak masa….patient ramai. Sekarang ni saya rasa nak suruh dentist tu buat pembedahan juga sebab saya dah tak tahan sakit. Saya nak minta pendapat DR, adakah perlu saya buat pembedahan gusi tersebut atau ada alternatif lain yang DR boleh cadangkan?
    Sekian, wassalam….

    Comment by munie | April 3, 2010

  54. Salam Doc…

    Saya nk bertanya..2 hari lepas..saya telah ke hospital kerajaan utk cabut gigi..Sehingga ke hari ini gusi saya masih bengkak..Adakah ini adalah normal..& berapa lama keadaan ini akan berterusan..??

    Saya juga nak tau kos bg rawatan cuci akar & tampal diklinik swasta..& ada kah saya masih boleh membuat cucian gigi jika gigi saya telah di tampal & 2 dari gigi saya telah di cabut?? :D

    Comment by mommy | April 17, 2010

  55. Buat mommy…. normal gusi bengkak sikit slepas cabutan, tapi sepatutnya, sakit dan bengkak makin berkurangan hari demi hari. Jika makin bertambah sakit, perlulah daptkan rawatan diklinik gigi, kemungkinn ada jangkitan kuman dalam soket gigi..Jangan risau..
    Kos?.. saya tak tahu harga terkini, saya andaikan dalam seratus..mungkin ada yang kurang dan lebih, bgantung dimana klinik swasta tu (area kg ke, bandar ke, glamour atau tak klinik).. dan juga tahap kpakaran doktor… sebb harga rwtn diklinik swasta tak standard, susah nak agak..
    lagipun, knp mahal…itu pun sebab barang-barang yang digunakan dalm klinik gigi memang mahal.. :)
    Kalu baru cabut hari ni, seeloknya..berehatlah dlm 3-5 hari supaya darah dlm soket betul-betul dah behenti.. boleh ajer nak dapatkan tampalan setelah cabutan

    Comment by csakura82 | April 18, 2010

  56. salam dR..,
    sy ad mslh ngn gg sy n…
    gg sy mgalami krosakan mnjadi buruk..,dh la gg dpn bhgian ats..,
    malu nk snyum dbuatnya..,kesian kt sy
    dh la..,sy n studnt nurse..,
    nk ckp2 ngn patient pn malu..,
    ape yg perlu sy buat..,?
    brape kos rwatan trsebut…?
    tlglah sy dR..,

    Comment by pCM | May 13, 2010

  57. salam…dr..saya baru t’jumpa blog ni..sangat2 bermanfaat.. saya nak tnye. gigi kapak saya telah b’lubang dan sangat sakit. kebAS, Ngilu dan berdenyut2..saya dah x tahan dan boleh x saya nak g cabut esok..dalam keadaan sakit ni. sbb saya mmg dah x tahan..huhuh

    Comment by ANA | May 16, 2010

  58. slm wbt dr,
    bleh sy tau prosedur pmakaian braces dn jg kos ny, d husm kubang kerian pstiny ad service ni tp mst line mnungu ny pjg, sy dgr dekat dgn husm ad klinik swasta y join venture dgn husm y sdiakan srvice ni dgn hrga 4000++ .. Btul ke?

    Comment by bahiah | May 17, 2010

  59. memang ada tapi tak pasti masih diteruskan atau tidak memandangkan doktor pakar tinggal seorang sahaja.. boleh tanya klinik gigi usm utk dptkan kepastian, wassalam

    Comment by csakura82 | May 18, 2010

  60. Ana… biasanya Dr akan bg ubat dulu sblum cabutan..kadang2, gigi yang sedang sakit nie, tak boleh dibius,, nanti, ubat bius pun tak terasa kesannya..

    Comment by csakura82 | May 18, 2010

  61. pCM… pertama sekali..nasihat saya…dapatkan pmeriksaan di klinik gigi utk tahu status gigi.. Jika boleh ditampal, cepat2lah tampal//jika kena buat rawatan akar, buat rawatan cepat2..
    Jangan lengah… kos bergantung pada rawatan yang diperlukan serta tahap masalah gigi tersebut.wassalam

    Comment by csakura82 | May 18, 2010

  62. Salam Dr, anak saya lelaki, baru nak masuk 2th. gigi susu atas-depan dah byk karat dan mcm reput sbb ada tanda2 hakis. mmg dah x cantik.
    hari2 saya gosok tp x guna ubat gigi takut tertelan. kalo x dapat gosok dgn berus saya guna kain. dia akan tutup mulut dan jerit tiap kali gosok gigi. adakah disebbkan keturunan gigi anak saya ikut gigi maknya yg tak kuat dan mudah rosak. saya dah bagi pil kalsium utk gigi. dia masih minum susu dan masa mengandung pun saya minum susu utk anak. saya baru bercadang utk bawa keklinik.
    minta pendapat doktor. tkasih

    Comment by mama | May 26, 2010

  63. salam dr.. 3 tahun lepas sy ada buat rawatan crown.. lately ni sy sakit pada gigi tersebut…boleh ke gigi tersebut rosak?

    Comment by syahira | June 2, 2010

  64. Salam dr Boleh sy tahu berapa kah kos utk
    bridge 2 gigi geraham??
    kiri dan kanan gigi sy telah rosak, dan berapa pula kos utk kiri dan kanan (2 + 2 = 4 gigi rosak)

    apakah risiko bridge, dan berapa lamakah jangka hayat bridge
    tersebut, boleh kah syorkan sy klinik utk sekitar kajang dan cheras dengan harga berpatutan, sesiapa yg ingin membantu boleh email saya ke apartment_kelisa@yahoo.com, terima kasih

    Comment by Ali | June 3, 2010

  65. salam dr.baru2 ni saya pegi tampak dan cuci gigi.tapi selepas beberapa hari gigi geraham atas saya yang di tampal terasa sangat sakit dan berdenyut.kenapa dan bagaimana cara nk mengurangkan sakit tersebut?kerana sakit ini telah menggangu tidur saya.

    Comment by iki | June 13, 2010

  66. salam..saya nak tanya..harga tuk nak pkai pendakap gigi berapa rm lau kat HUSM? sy dah umo 24 dah ni..

    Comment by farah | June 30, 2010

  67. gigi taring ni terkeluar,myebabkan gigi lain turut tumbuh xsama,dr. saya nak tahu berapa harga lau sy nk pkai pndakap gigi..n umo saya dah 24,boleh lg x lau nk pkai pemdakap gigi?

    Comment by farah | June 30, 2010

  68. Salam..buat semua yng bertanya….minta maaf sebab lambat menjawab persoalan…
    buat Farah,saya memang tak tahu harga dan kadar yg dikenakan sekarang. yang paling pasti, klinik kerajaan dan USM tak sediakn rawatan braces utk yg berusia 18thn keatas. Namun, farah boleh bertanya terus pd klinik gigi husm utk dapatkn maklumat tambahan. hanya sekadar itu dapat saya membantu.

    Comment by csakura82 | June 30, 2010

  69. salam dr.baru2 ni saya pegi tampak dan cuci gigi.tapi selepas beberapa hari gigi geraham atas saya yang di tampal terasa sangat sakit dan berdenyut.kenapa dan bagaimana cara nk mengurangkan sakit tersebut?kerana sakit ini telah menggangu tidur saya.

    Sakit sbegitu, mnunjukkn gigi tu mula sakit dan menjd mati…Kemungkinn tinggi memrlukn rwtn saraf akar. Nka kurngkn sakit, makan ubat….kumur air garam…dan dptkn rawatan saraf akar @ cabutan.

    Comment by csakura82 | June 30, 2010

  70. salam dr.. 3 tahun lepas sy ada buat rawatan crown.. lately ni sy sakit pada gigi tersebut…boleh ke gigi tersebut rosak?

    Memang boleh….gigi yang belum dirawat akar (mnjalani rwtn akar/RCT), gigi yg sudah RCt masih mmpunyai risiko utk rs sakit/beri mslh dikemudian hari slps crown dilakukan.

    Comment by csakura82 | June 30, 2010

  71. Salam Dr, anak saya lelaki, baru nak masuk 2th. gigi susu atas-depan dah byk karat dan mcm reput sbb ada tanda2 hakis. mmg dah x cantik.
    hari2 saya gosok tp x guna ubat gigi takut tertelan. kalo x dapat gosok dgn berus saya guna kain. dia akan tutup mulut dan jerit tiap kali gosok gigi. adakah disebbkan keturunan gigi anak saya ikut gigi maknya yg tak kuat dan mudah rosak. saya dah bagi pil kalsium utk gigi. dia masih minum susu dan masa mengandung pun saya minum susu utk anak. saya baru bercadang utk bawa keklinik.
    minta pendapat doktor. tkasih

    Salam..adakah anak puan masih minum susu? Jika ya, boleh cuba utk tarik botol susu slps habis minum pd mlm hari (jgn biarkn sikecil tdur bsama botl susu/milo dlm mulut). Basuh dan bersihkn gigi mgunakan kain mrupakan cara yg sesuai dlm kes ini, memandngkn sikecil tidak gemar gosok gigi. Seeloknya jika boleh mula memberikn pdedahan ttg kpentingn pjagaaan gigi slps mkn

    Comment by csakura82 | June 30, 2010

  72. bila sakit gigi, semua dibuat serba x kena. Kalo kambing jeling2 kat kita, ngan kambing2 tu sekalu kena terajang!! hehehehe!!

    Comment by kubi | July 1, 2010

  73. assalamualaikum Dr.
    Di sini, saya ada pertanyaan mengenai masalah gigi bongsu saya..sblm itu..utk pgethuan Doktor saya mempunyai susunan gigi yg elok dan tidak rosak kecuali satu daripada gigi bongsu sebelah kanan saya tumbuh tidak sempurna..pada tahun 2003 saya pernah ke klinik gigi dan doktor telah melihat gigi bongsu saya yang sedikit keluar dari barisan gigi dan ini menyebabkan berlakunya radang gusi sehingga bengkak..dan saya diberi ubat tahan sakit..justeru itu saya bergantung pada ubat penahan sakit yg dibeli difarmasi sehingga tahun 2008..hal ini kerana apabila gigi saya sakit muka saya akan bengkak dan bibir menjadi kebas terutama bahagian muka sebelah kanan..namun sejak tahun 2009 sehingga kini gusi pd gigi bongsu tersebut sering keluar nanah, kerap kali berlaku hal ini menyebabkan masalah lain pula iaitu bau mulut..
    1.adakah dengan keluar nanah tersebut menunjukkan gusi saya telah menjadi teruk..
    2.apa yg perlu saya lakukan..(ada doktor mengatakan hanya perlu mbersihkan gigi) tetapi nanah tetap keluar hari2 dari gusi gigi bongsu.

    Comment by nur | July 6, 2010

  74. salam.saya sue..ingin bertanya bebepa soalan… saya ingin mamakai pendakap gigi…tetapi saya tidak tahu klinik mana yang boleh menawarkan bayaran secara ansuran….saya tinggal diarea shah alam…lg satu saya nie penakut oragnya…saya fobia untuk mencabut gigi walaupun gigi gerahan saya mempunyai masalah…bolehke kita dibius pengsan ketika hendak mencabut gigi….saya harap DR dapatr menbantu saya…..dr ada klinik di mana ye….

    Comment by NOESUHADA BINTI MOKHTAR | July 19, 2010

  75. Saya just nk check berapa kos untuk membuat satu set gigi palsu?….

    Comment by mohd aidil bin ramli | July 21, 2010

  76. En aidil… harga denture jika tidak silap saya dlm range rm 500, atas bawah (gigi palsu penuh)..jumlah harga berbubah, mengikut bilngn gigi yang hilang, dan jenis gigi palsu…

    Comment by csakura82 | July 22, 2010

  77. hallo, sya ni bru je 17 thn, pmpuan.. tp gigi depan sya terhantuk, ptah tapi tak tercabut, sya tknak cbut, nnti dimalukan plak.. lagipun kos pnanaman implan gigi mahal sangat, sya yg cma plajar ni mna mmpu nk byr.. tapi klau tak cbut skit plak bila nak makan..apa yg patut sya buat? nak buat gigi palsu? berapa agaknya kos yg dknakan? terima kasih sangaat2 krana membantu..

    Comment by ika | July 23, 2010

  78. Salam doc,

    Saya nak tanya..gigi depan saya (gigi kapak) pernah buat tampalan di belakang dan di tepi gigi..tapi skrg saya tengok tampalan di tepi gigi tu semakin terhakis dan menampakkan gigi saya tu tak rata di tepi gigi. Jadi adakah saya perlu buat tampalan semula atau ada solution lain?untuk makluman doc, gigi saya takde rasa sakit pun, cuma saya nak cegah sebelum terjadi apa2 kat gigi saya ni.dan berapa kos untuk buat tampalan yg sama dengan warna gigi?

    Comment by MadaMMondoq | August 5, 2010

  79. assalamualaikum Dr..

    saya nak tahu macam mana nak hilang phobia cabut gg atau yang berkaitan dengan gg ni..

    saya bergigi pendek dan setiap kali ada masalah gg, saya memang risau sebab setiap kali buat rawatan, saya mesti ada masalah.. sakit tu satu hal.. kalau nak cabut mesti kena buat operation..

    dah hampir 2 bulan saya sakit gg. saya dah pergi klinik gg. nak cabut. malangnya gg saya reput pulak. dr cuba cabut biasa.. sakitnya masih terasa lagi ni… so dr gg tersebut suruh datang lain hari sbb kena buat operation.. bagi antibiotik ngan ubat tahan sakit.. tapi sakit juga.. ngeri lah pulak dengar kena operation..

    dr gg tu garang. bertambah kecutlah perut ni.. gg.. betullah org kata sakit bersalin pun tak sakit cam sakit gg..

    Comment by SHAM | August 5, 2010

  80. Salam dr,
    3 hr lps pp sy tiba2 bgkak, gg brsan atas sblh kiri skit berdenyut, susah nk buka mulut, susah nk menelan n susah nk ckp.sy pergi klinik swasta n dr tu kata gg bngsu nk tmbuh tp senget n dkat ngan tekak. so dia bg ubat thn skit, thn bgkak n antibiotik. mc 2 ari, hr ke3 ( pg td)saya pg keje tp mtk kluar n pg klinik kjaan. dr kat situ ckp x nmpak apa2 coz mulut saya x leh nganga so dia bg ubat thn skit, thn bgkak, ubat kumur n 2 ubat antibiotik…smpai..skrg (mlm)masih b’denyut tp bgkak nmpak susut. dr kjaan ckp kalo bgkak x susut kena g hosp utk x-ray…tu yg saya takut…saya cuma nk tu adakah ini simptom2 biasa utk gg bongsu tumbuh?..yg heran n menakutkan saya, mulut saya tak leh buka atau nganga bsar. Adakah berkaitan dgn rahang?…tq dr n i luv this blog very much

    Comment by ANIS | August 5, 2010

  81. salam doktor…gigi saya ade yang patah…then akar masih ada kat dalam..tapi baru sekarang rasa sakit yang amat sangat..sampai tak leh wat keja..pastu gusi bengkak…saya memang nak cabut je gigi ni..sebab dah tak tahan sangat..agaknya boleh ke cabut?

    Comment by sarah ruslan | August 9, 2010

  82. boleh cabut…. biasanya, mungkin Dr akan bagi ubat sakit dan ubat antibiotik sblum cabut memandangkn bengkak dan sakit… Slps sminggu, bila bengkak dh surut..jangan tangguh2 lagi utk cabut gigi tuu

    Comment by csakura82 | August 9, 2010

  83. kalau dah sampai ke saraf gigi,masih boleh membantu ke? pasal,saya rasa sakit sangat2 sampai saya takut nak jumpa doktor…

    Comment by sarah ruslan | August 9, 2010

  84. bila dah tinggal akar, dh mlibatkan saraf gigi…. kenalah cabut…sakit mungkin akan hilang even tak dicabut TAPI ia akan datang kembali dikemudian hari.. sebaiknya, seesaikan mslh cepat2..

    Comment by csakura82 | August 9, 2010

  85. Untuk Anis… simptom tu mmg biasa untk gigi bongsu.. gigi tu terletak hujung rahang bawah, boleh mnyebabkan msalah untuk membuka mulut apabila bengkak. Saya nak sarankan pada anis agar,
    1) jaga dan bersihkan kwsn gigi tersbut..Jika tidak, kemungkinn perlu dicabut kemudian hari
    2) boleh amalkan kumur dgn air garam/mouth rinse apabila ada bengkak..sbb biasanya, ada sesetgh pesakit alami bengkak gusi pd gigi bongsu tak menentu (on and off)
    3) ambil xray: untuk doktor menilai posisi gigi tersebut. Sekiranya perlu dicabut, ikutlah nasihat doktor tersebut

    p/s: bila anis rasa mulut susah dibuka (limited mouth opening) ketika bengkak, sebaiknya usahakan mouth exercise..(buat aktiviti buka dan tutup mulut berulang kali shingga ada improvement bukaan..memang sakit, tapi boleh membantu

    Comment by csakura82 | August 9, 2010

  86. sangat2 sakit…pasal saya tangguhkan masa…sebab mula2 tak sakit..but now,saya tak ley nak tahan dah sakit ni…if bengkak gusi selain dari makn ubat,apa lagi yang boleh membantu?

    Comment by sarah ruslan | August 9, 2010

  87. Ika:
    piliahn yang ada:
    1) rawatan saraf diikuti sarung gigi “crown”.. boleh tnya pada doktor, sekiranya sesuai atau tidak.. Perlu diingatkan, TIDAK smua doktor kerajaan lakukan rawatan ini
    2) Buat gigi palsu sementara (immediate denture) : pergi klinik gigi untuk tanya sesuai atau tak. Cabutan akan dilakukan selepas acuan gigi palsu dah siap
    3) cabut dan buat gigi palsu

    kos..bergantung pd klinik tersebut

    Comment by csakura82 | August 9, 2010

  88. saya mau bertanya…gigi saya berlubang..dan gusi saya membengkak kebiruan….memang sakit sangat…apa saya perlu buat?

    Comment by farhanudin | August 9, 2010

  89. dr,
    thanks a lot…mmg btul apa yg dr tulis…now dah ok n mulut dah bole buka n do everything like usual…mmg klinik kesihatan ada bg ubat kumur n mmg membantu la ubat kumur tu w/pun pahit giler! THANKS again…

    Comment by anis | August 9, 2010

  90. Sham:
    Cara bagi menghilangkan fobia serta rs takut dengan doktor gigi mungkun bleh ditangani mll cara,
    1) Fikir positif..
    Tak semua doktor gigi garang. Mungkin doktor tersebut kelihatan serius memandangkn perlu berurusan dgn lebih 100 pesakit dlm sehari. terutama doktor di klinik kerajaan. Masa rawatan serta perhatian yang terhad untuk diberikan kepada setiap pesakit
    2) tarik nafas dalam-dalam..Tenangkan minda. Makan /sarapan bagi mengurangkan risiko pitam
    3) Jumpa Dr klinik swasta –
    Dr tersebut mempunyai peluang untuk luangkan masa bercakap dgn pesakit/anda.. Cuba berkomunikasi dengan dr ttg masalah/info yng ingin diketahui
    4) Amalkan ‘check up’ gigi setiap 6 bulan @ sekali setahun walaupun tidak mempunyai masalah gigi..oleh itu, oa dapat mengurangkan msalah sakit gigi yang boleh menyebabkan kemudaratan dikemudian hari..

    Comment by csakura82 | August 9, 2010

  91. Cepat2 jumpa Dr… dalam tempoh tu, boleh cuba telan ubat tahan sakit (PCM)

    Comment by csakura82 | August 9, 2010

  92. Even gigi tak sakit, mungkin boleh dapatkan pendapat doktor yang melihat gigi tersebut. Doktor boleh menilai samada tampalan tersebut perlu ditampal semula ataupun tidak

    Comment by csakura82 | August 9, 2010

  93. ponston boleh amik ke?yg warna kuning tu

    Comment by farhanudin | August 9, 2010

  94. saya sarankan ambil PCM dulu, jika sakit masih tak tahan…baru try ponstan…cuba jngn amalkan ambil ubat yg mpunyai kesan lebih tinggi… mksudnya, cuba pcm dulu baru yg lain.

    Comment by csakura82 | August 9, 2010

  95. thanx doktor..bagaimana gusi saya yang membengkak kebiruan tu..apakah tandanya?

    Comment by farhanudin | August 9, 2010

  96. kumur air garam… makan ubat ikut masa yg ditetapkan..jangan stop ambil ubat even dah tak sakit.. be compliance! ..

    Comment by csakura82 | August 9, 2010

  97. ok..lagi satu saya nak tanya,apa yang menyebabkan sampai perlu dioperate or gusi dibelah?

    Comment by farhanudin | August 9, 2010

  98. bengkak kebiruan…?? sebaiknya, jumpa Dr dan tanya .saya tidak pasti untk mjawab soaln ini memandngkan saya tidak melihat

    Comment by csakura82 | August 9, 2010

  99. apabila susah untuk dicabut mll cara biasa…maka cabutan secara pembedahan kecil perlu dilakukan…cth: lubang gigi terlalu besar shingga boleh mnyebbkn akar gigi patah., ggi bongsu yg senget/brd dlm tulang separuh,

    Comment by csakura82 | August 9, 2010

  100. maksudnya…gusi saya bengkak,then macm biru sket…bila saya tekan sket,brdarah…

    Comment by farhanudin | August 9, 2010

  101. saya tak pasti itu bengkak biasa atau tak… better jump Dr cepat2..jgn main tekan tanpa tahu mslh sbnr,,

    Comment by csakura82 | August 9, 2010

  102. if bgkak xbiasa means ada nanah ke?

    Comment by farhanudin | August 9, 2010

  103. bila sbut warna biru… saya andaikan mslh lain.. sbb tu saya sarankan jumpa Dr .. Bengkak nanah, darah tu..maknanya ada jangkitan

    Comment by csakura82 | August 9, 2010

  104. ok dr. thanx..saya akan pegi jumpa doc a.s.a.p

    Comment by farhanudin | August 9, 2010

  105. terimakasih Dr.

    saya memang mendapatkan rawatan gg di klinik gg swasta. nasihat Dr akan saya praktiskan.. sekarang saya tengah cari klinik gg yang lain pulak.. rasa2nya dah jumpe.. dengan nasihat yang diberi, saya merasa sedikt kurang rasa takut tu.. :D

    Comment by SHAM | August 10, 2010

  106. i nak bertanya dengan doktor lerr…sebelom nie i pnh cabut gg depan 2 btg..pas2 i pakai gg palsu…x lama kemudian gg geraham i pla pecah n i g klinik cabut…dktr kata i kene cabut kedua2nya sekali takut effect pada sebelahnya pla…so i pon cabut…masa bius dh abis,gusi n gg depan i sakit semula..i lht pd cermin terdpt luka spt terhiris kat luar gusi n gg sebelah depannya pla sakit..so,persoalannya adakah sekiranya i x cabut lagi gg tersebut boleh mendatangkan bahaya spt kematian sbb i skrg terasa pening n nk pitam pla…

    Comment by jnie | August 28, 2010

  107. minta maaf lambat mjawab..
    gigi yang bermasalah serta dijangkiti (bernanah) sehingga mnyebabkan bengkak pada muka, boleh memberi risiko mati kepada pesakit. oleh itu, sememangnya disyorkan kepada pesakit agar jangan membiarkan bengkak pada muka berlarutan terutamanya diikuti dengan demam dan beberapa simptom yg lain.
    dalam kes jnie, saya tak pasti punca pening dan pitam yg dihadapi…. gusi bolh mengalami luka apabila cabutan dilakukan dan rasa sakit selepas habis ubat bius mmg akan terasa. sebab itu, sesetgh Dr akan memberi tambahn ubat sakit (painkiller) seperti panadol selepas cabutan dilakukan

    Comment by csakura82 | September 26, 2010

  108. salam dr, saya nk tahu range harga untuk cabut gigi geraham bawah slalu brp rm eh?

    Comment by nadzirah | September 26, 2010

  109. alhamdulillah….smg bjaya

    Comment by csakura82 | September 26, 2010

  110. minta maaf, saya tak pasti utk klinik swasta…range harga berbeza2

    Comment by csakura82 | September 26, 2010

  111. Salam Dr. Soalan 1 :Untuk pengetahuan dr, sy pernah membuat RCT untuk 2 gigi geraham sy, atas dan bwah (sblh kanan) kerana gigi2 trsebut mengalami lubang yg besar dan sakit. masalahnya skrg, tampalan utk grham yg atas dah tertanggal dan makanan tersangkut antara celah gigi dan sy mula merasa sengal2 tp tak kuat. Adakah sy perlu menampal biasa atau perlu membuat RCT semula atau gigi tersebut perlu dicabut? Soalan 2 :Skrg ni gigi geraham bawah sebelah kiri mengalami lubang yg besar dan suku dari gigi tersbut pernah patah/pecah(beberapa tahun dulu). mengikut dr gigi sy, gigi tersebut perlu dibuat RCT.masalahnya, sy tak pasti samada nak buat RCT atu cabut memandangkan lubang ditengah2 gigi geraham ini sgt besar dan gigi sy mcm tgal sikit je. lgpun kos agak tinggi memandangkan sy bru abis buat RCT utk geraham bwah(kanan) bulan jun aritu.dr gigi sy, menyerahkan keputusan ditangan sy.skrg ni gigi tersebut tgh sakit dan ngilu.
    Soalan 3 :kenapa gigi sy kerapkali menerima RCT? adakah disebabkan masalah lain?

    Comment by linda | September 27, 2010

  112. salam,
    sy nk tny…sy dah pakai crowns for abaout 4 years..and sy still rase tak selesa dgn crowns ni…boleh kah crowns tukar kepada braces? sy pakai crowns untuk 3 gigi depan n satu bawah..

    Comment by sheda | October 7, 2010

  113. dr, gigi depan atas saya sebelum ni pnah kena tampal sbb blubang.skrg ni saya rasa sakit sangat dan ngilu.bila minum air sejuk lagi sakit.tapi bila saya tengok dekat cermin tkde pun kesan lubang atau kesan gigi tampal tu terbuka.saya pun tkdelah nk pergi jumpa dentist sbb tgk tkde lubang.kenapa ye ?

    Comment by wa | October 13, 2010

  114. salam dr..
    sye umur 19 thun..mslah sye susunan gigi x tersusun atas dan bwh…(bukan jongang yg pasti)..hehe..sejak gigi bongsu sye tmbuh kesemuanya…setiap kali bgun pagi sye selalu skit gigi..terasa ngilu..adakah sye perlu buat rawatan ortodontik??sye teringin nk pkai braces bg membetulkan susunan gigi..tapi hospital government da xterima umur 18 thun ke atas…nk buat kt private punyer la mhal..sdgkan sye student lgi..dr taw x kalo dkt husm???sye ley buat kt situ ke x..??

    Comment by hanan | October 20, 2010

  115. Assallamualaikum…Dr, saya ada membuat crown pada gg kapak saya sebyk 2x pd gg yg sama. Saya tdk berpuashati dgn result yg pertama krn gg itu tdk sama rata dgn gg yg disblhnya, lg satu gg itu ada sdkt logam dibhgn yg disambungkan. Gusi saya juga berubah menjadi sdkt kehitaman sdgkan saya bukannya seorg perokok. Lalu saya ke klinik yg lain utk menukarkannya, kali ni gg itu 100% porselin (saya tak pasti apa namanya?). Tapi masalah gusi kehitaman itu masih juga tetap ada. Apakah sebabnya? Dan adakah cara2 utk menghilangkannya? Terima kasih!

    Comment by rin | October 23, 2010

  116. nk ty..baru2 ni gg geraham sy terasa sengal dn sakit..gusi sekitarnya bengkak..dan sy biarkan shingga sembuh sendiri..tetapi dlm sbln kembali sakit dn bengkak..sakit hilang tp bengkak msh xhilang dan bla ditekan terasa keras..dr. ada bg utk menahan bengkak tp dh sebulan x surut lg bengkaknya…sy bimbg tkt ada masalah lain

    Comment by har | October 27, 2010

  117. Salam doc…
    Saya ada beberapa soalan mengenai implan.saya seorang lelaki yng berumur 25 tahun, 2 tahun dulu saye kehilangan gigi depan akibat kerosakkan,sekarang saye memakai gigi palsu dari jenis
    wironium.soalan saya
    1.Bolehkah dan sesuaikah saya untuk melakukan implan ?
    2.Adakar benar implan memerlukan tulang sokongan dari tulang pinggul? dan adakah saye perlu bebuat begitu ?
    3.Bagaiman pula dengan kos implan? saya kehilangan 5-6 gigi depan.
    4.Berapakah jangka hayat implan,dan adakah terdapat kesan sampingan ?
    5.adakah kerosakakan gigi diakibatkan olej faktor genetik kerana hampir keseluruhan keluarga saya mempunyai maslaah sama..

    Jawapan doktor saye dahului dengan jutaan terima kasih

    Comment by kiy | October 31, 2010

  118. salam Dr.saya nk tnye area shah alam mane klinik yg menyediakn rwtn pendakap gigi dan berapa kos rwtn tersebut?

    Comment by zira | October 31, 2010

  119. salam doc,
    sy ada mslh sket ng gigi depan yg bwh..
    gigi bwh sy jns yg x tersusun..
    sy selalu merasa ngilu dibahagian tersebut..
    hmpir tiap2 hr sy merasakannya..
    so, kalo boley sy nk tahu la
    ape sbnrnya mslh gigi sy ni..
    n yg plg pntg ap yg ptot sy wat utk menghilangkn rase ngilu tu..
    mibtk jasa baik doc tok jelaskn keadaan ni..
    terima kasih..

    Comment by sally | November 3, 2010

  120. salam doc.skang futher study kt ner?saya nak tya..saya de masalah hilang gigi di kiri dan kanan gigi depan.means tgh2 ni kan gigi depan/kapak..kiri n kanantu yg xde..malu lak saye nak senyum.tapi untungnye org x perasan sgt.tp tu la sy nak tya doc..klu sy nak wat treatment bridge k tak..sy xnak la wat braches,..

    Comment by izah rahman | November 4, 2010

  121. salam doc.sy nak tya..lh x klu sy wat bridge pada gigi atas saya?kat gigi atasd tgh2 tu(gigi kapak/depan)still ok tapi sebelah kiri n kanan gigi tu yg cabut.agak2 bp kos ye?

    Comment by eezaaa.. | November 4, 2010

  122. Salam eeza, maaf saya tidak pasti ttg kos rwtn tsebut yg terkini.

    Comment by csakura82 | November 7, 2010

  123. mungkin rwtn bridge boleh dilakukan, boleh jumpa mana2 Dr untuk tanya pendapat seterusnya

    Comment by csakura82 | November 7, 2010

  124. Ngilu..boleh disebabkan ada lubang, ataupun gusi terdedah. JIka disebbkn mslh gusi, blh cuba letak ubat gigi pd kwsn tsebut / guna ubat gigi sensitif..amalkan dan tgk samada ada perubahan atau tidak. Dalam masa yg sama, dptkn rwtn lanjutan dengan DR gigi.

    Comment by csakura82 | November 7, 2010

  125. Minta maaf, saya tak tahu

    Comment by csakura82 | November 7, 2010

  126. 1) Mungkin sesuai
    2) Bergantung pd keperluan tulang di kwsn gigi yang ingin dihantikan tersebut
    3) Kos implan mmg tinggi, dlm 3-5 ribu utk sebatang. Sebaiknya, boleh cuba ikhtiar utk tnya pendapat doktor dahulu
    4) Jangka hayat: boleh tahan dlm lebih kurang 10 tahun, bgantung pd pelbagai faktor, Jika merokok, TIDAK boleh lakukan implant.. Untuk implant, kemungkinan perlu menjalani beberapa pembedahan kecil untuk penanamn besi dlm gusi. Risiko untuk jangkitan kuman ada. Oleh itu, kebersihan mulut yang mantap amat penting
    5) boleh jadi, tapi ianya boleh diatasi dengan melakukan rwtn pencegahan sebaik mungkin . Cth: temujanji setiap 6 bulan

    Comment by csakura82 | November 7, 2010

  127. 1) mungkin ada gigi bongsu yang baru nk tumbuh
    2) mungkin ada gigi yang bermasalah

    Jika tak pasti punca gigi yang mana, jumpa Dr…periksa..

    Comment by csakura82 | November 7, 2010

  128. 100% percelain: buatan crown itu terdiri daripada seramik putih sahaja.
    Saya tak pasti punca yng mnyebabkan gusi kelihatan sebgitu. Risiko itu boleh berlaku. Ianya mungkin disebabkn ‘level’ crown pd gusi terletak agak tinggi/setara dgn gusi mnyebabkan kelihatan seperti begitu. Mungkin Dr yang mmeberikan rwtn dh cuba buat yg terbaik untuk membuatkan rupa/bentuk gigi tersebut estetik dan setara dgn gigi sebelahnya. Kdg2, agak sukar untuk mrawat gigi hadapan kerana ingin pastikan ianya hampir seiras dgn gigi bersebelahan agar tidak nampak ketara perbezaan..

    Cuba dulu tgk sebulan dua… mungkin nanti anda akan lebih rasa selesa …Crown mmg tak sama mcm gigi biasa, dan sebagai DR ..kami pasti akan cuba yang terbaik untuk pesakit kami :)

    Comment by csakura82 | November 7, 2010

  129. minta maaf ye, waiting list usm sama cm govermnt

    Comment by csakura82 | November 7, 2010

  130. mungkin lubang makin dlm..sebaiknya dptkn susuln rwtn

    Comment by csakura82 | November 7, 2010

  131. crown utk sarungkn pd gigi yang masih ada
    bridge pula utk rwtn bg mgantikn gigi yg takde dgn mgunakan gigi berdekatan sbg pemegang
    jadi, src asasnya, crown tak boleh semudah itu ditukar kepada bridge melainkan cabut gigi antaranya..
    boleh tanya Dr yg memeriksa, mungkin ada idea yg lebih bernas

    Comment by csakura82 | November 7, 2010

  132. 1) perlu dptkn rwtn RCT smula. jika tangguh lama lagi, mmg sesuai utk cabutan …
    2) Saya cadangkan cabutan dn lakukan bridge/ gigi palsu
    3) gigi perlu RCT sebab gigi tu dh mati… sbb mati sebab lubang dh besar sgt sampaikn saraf gigi terkena dan tak boleh diselamatkan… daripada cerita linda, saya nk sarankan linda agar jgn tangguh smpai dapat lubang besar baru nk jumpa Dr. Sentiasa amalkan temujanji setiap 3 bulan..dapatkan pencegahan memandangkan puan linda brd dlm golongn risiko high risk caries rate

    Comment by csakura82 | November 7, 2010

  133. slm doc..nk taya..
    kt husm ad prkdmatn nk putihkn gigi x?free atau charge?
    sm ke charge student n public?tq

    Comment by mizz wan-e | November 9, 2010

  134. salam..doc!..i need ur help!..tga sakit GIGI nie!..dah 2-3 hari..sekarang ni tengah musim exam…so sangat terkesan,nk study susah,xselesa, kalau kena time tga exam lagi lah,Allah je yang tahu rasenye..bole doc bagi tips rawatan emergence..kalau tga exam kena pe yang perlu dibuat..

    Comment by han | November 26, 2010

  135. doc,
    dlu mase kecik sy dok main kain ela yg licin tuh n then tsembam ats lantai kena gg dpn lak..patah sikit. sbtg gigi kapok depan to kena karies, da tmpal..tampalan to da masuk 5 tahun lebey kurang memg lama gla..tp skrg dok bdenyut2 n mcm nk longgar je…tampalan stil okay, nk rapatkan gg rasa ngilu sgt…smpai xdpt tido, nk ilang sakit tgu smpai lena ja…masuk hari nea da hari ketiga…..pe perobnya doc? adakah saraf atau tampalan kena tukar?

    Comment by nurul | November 28, 2010

  136. dan gusi area gg kapok to turut rasa sakit…just area gg yg sbtg to je sakit..

    Comment by nurul | November 28, 2010

  137. Dr, saya nak tanya.. berapa estimated cost ukt penggunaan braches di batu pahat pd masa kini? harga ribuan ringgit, adakah ia perlu di byr secara lump-sum or blh ansur? adakah kita juga mencabut mana2 gigi yg tak diperlukan utk jadikan gigi tu lbh kemas?

    Comment by syafiqah | December 6, 2010

  138. saya tak pasti jumlah kos tapi setahu saya boleh dibayar secara ansuran. cabutan diperlukan sekiranya ruang tidak cukup. Dalam sesetgh kes, tidak perlukn cabutan

    Comment by csakura82 | December 10, 2010

  139. saraf tak boleh ditukar tapi perlu dibuang agar tak rasa sakit lagi…
    nampaknya mcm tu la…tampalan shj tak cukup jika sakit dh berlanjutn smpai berhari2….pergilah periksa…

    Comment by csakura82 | December 10, 2010

  140. doc, gigi yg crown boleh ditukar kepada implan? or ade care laen lg tak untuk bg selesa lg. kerap sangat rase saket pada gigi yg pakai crown and kadang2 saye rase macm saya tak tutup gigi dgn rapat, so rase lengoh gerahang. ape yg perlu saye buat?

    Comment by sheda | December 10, 2010

  141. saya tak pasti ada atau tak memandangkan saya kini diluar kawasn usm, tgh bercuti… mungkin boleh tanya terus pd klinik gigi usm

    Comment by csakura82 | January 11, 2011

  142. Doc,,sy nk tnye,,sy da wat scalling n tampal gigi smentara kat klinik krjn,,dan doc rase kena byr ke time wat tampalan kekal komposite 2,,bulan depn sy ade temujnji sm doc klinik krjn 2 cz nk wat tampalan kekallh,,tq doc,

    Comment by gang | January 12, 2011

  143. salam,

    Dr sy skrg ni tengah mengalami sakit gigi yg menyakitkan sampai demam 3,4 hari…sy rasa gig bongsu nk tumbuh di geraham plg belakang (kiri kanan) nk mkn pun x boleh…minta pendapat Dr ada x apa2 ubat atau petua yg membolehkan sakit gigi saya ni reda….huu x tahan nk tanggung…and biasanya gigi bongsu ni beraoa lama sakitnya??? huhuhu…tq Dr.

    Comment by Farhanna Bt Ahmad | January 17, 2011

  144. hi doc. i am 20 yrs old. i have a heavy damage on my teeth. i wound like to email you so that i can show you the condition. and i would like to know what is the best solution.thanks..

    Comment by xan | January 17, 2011

  145. sakit mungkin akn reda bila gigi dh tumbuh habis….jadi dlm tempoh sakit, cuba kumur dengan air garam atapun ubat kumur terutama selepas mkn, mkn ubat tahan sakit jika tak tahan sangat..kbersihan kawasan gigi ttersebut perlu dijaga…tempoh untuk gigi keluar bolh sampai bertahun-tahun..bersabarlah…

    Comment by csakura82 | January 19, 2011

  146. why dont u try to consult with nearer dentist…its much better and u can get start with the simple treatment such as scaling

    Comment by csakura82 | January 19, 2011

  147. saya tak pasti…tapi jika bayar pun, kadar tu amat murah sangat2 berbanding harga barang tampalan itu sendiri..jadi, harus bersyukur…

    Comment by csakura82 | January 19, 2011

  148. jika gigi tu dicabut, boleh la tukar ke implan..sakit gigi, try la check kt Dr..mungkin gigi tu tengah ada jangkitan kuman

    Comment by csakura82 | January 19, 2011

  149. maaf lmbt balas… nmpknya, ada kemungkinn saraf gigi tu dlm fasa nk mati smpi dh ganggu tidur.. pergilh rawat

    Comment by csakura82 | January 19, 2011

  150. how’s ur exam…sorry lmbt reply
    faham…sakit gigi mmg mnyakitkan, mganggu…tips? ada org letak ubat gigi kt tempt sakit, ada yg letak bunga cengkih…mkn ubat sakit (panadol/ponstan)…kumur air garam…
    elak faktor yg blh mnambahkn kesakitan

    Comment by csakura82 | January 19, 2011

  151. salam DR, sy ade mslh ngn gigi geraham sy n da seminggu sy mengalami skt pd bhgian gigi geraham tp ia xde la skt sgt,,,utk pengetahuan DR gigi sy nie da berlubang…so kalau sy nk cabut sok bely x,,,coz sblm nie pown sy da mkn bnyk ubt tahan skt n ubt skt gigi ‘hurix’ tp x berkesan jd sy rse nk cabut gigi nie sblm iia bertambah teruk…

    Comment by Bella Luna | January 22, 2011

  152. salam, saya skarang ni dalam ting. 5 but gigi bongsu saya dah tumbuh 3 batang start waktu saya form 2 dulu. masalahnya gigi2 tu slalu sakit dan salah satunya kadang2 bergoyang agak kuat. macam nak cabut je. tapi biler saya check kat klinik dr kate gigi tu xde pape rosak pun so dia tak buat apa2(cuma bg ubat tahan sakit). apa pandangan dr? patut ke saya cabut je gigi ni macam yang family saya cadangkan?

    Comment by a-en | February 2, 2011

  153. memang tu la gaya sakit gigi bongsu…makan masa untuk tumbuh
    biasanya Dr akan bagi cadangan cabut jika sakit tu melibatkan bengkak gusi yang berulang2, yang berkaitan dgn infeksi serta lubang pd gigi
    jika gigi tu ok dan sihat, memang tak disyorkan cabut smpailah fasa pertumbuhannya lengkap..
    nampaknya, terpaksalah bersabar….kumur air garam ke, jaga kbersihan gigi area situ…insyaAllah smua akan ok

    Comment by csakura82 | February 4, 2011

  154. try jumpa mana2 DR utk cabutan, biasanya mereka cabut bila dah tiada bengkak….so, lain Dr, lain pendapat…mungkin ada yang kasi cabut, ada yang tak…tapi tak salah untuk cabut tapi risiko sakit lebih sikit memandangkn awak pun tgh sakit gigi tu…jika sanggup, ok..

    Comment by csakura82 | February 4, 2011

  155. ermm…doktor,ada x nota tentang keberkesanan rawatan dentur penuh? saya perlu siapkan paper project saya..help me ya.. =)

    Comment by firdaus | February 15, 2011

  156. dr,sy nk tanye napemgigi graham bongsu sy sejak tiga tahun lpas xtumbuh dgn smpurna lg..malah,hampir setiap hari sy terpaksa mkan ubt than skit sbb bhgian tu sllu skit..patotke sy cabut ggi tu?

    Comment by myra | February 17, 2011

  157. salam Dr. 1bln lepas p klinik swasta sbb gigi sakit berdenyut. dia tampal sementara n minta dtg balik utk tampal betul.Sy p klinik kerajaan lepas 3 minggu.Dr ckp urat n gusi bengkak n bernanah. Dr suruh dtg semula sbb proses amik masa 1jam utk cabut @ rawatan apa ntah.sy x ingat.ni br perasan gusi ada benjol n sakit bila tekan.nanah ke?mcm mana nih?takut nyer

    Comment by Aza | February 21, 2011

  158. gigi geraham saya dah xsekata.termasuk kedalam sedikit..dah 2hari sy rs ngilu.xselesa.apakah rawatan yang sepatutnya…

    Comment by zila | February 21, 2011

  159. Salam, Dr.saya nak tanya. Dalam 3 minggu yang lepas saya ade tampal gigi dan sejak akhir-akhir ni (dalam 2-3 hari ini) saya mengalami sakit yang amat sangat pada gigi yang ditampal tu sampai tidur malam saya pun terganggu. Time minum n makan pun terasa sakitnya. Saya kumur dengan air garam dan sedikit sebanyak dpt kurangkan rasa sakit.

    Apakah penyebab kepada kesakitan yg saya alami? Tq

    Comment by ziya | February 26, 2011

  160. salam doc..gigi saye tersangat sakit sampai pipi saye bengkak.bile dilihat gg yg skt tu dah berubah warne biru..kenape ni doctor..tq

    Comment by ain | February 28, 2011

  161. Aslkm Dr,
    gigi depan kiri saya ni rasa ngilu2. gigi yang depan tu sebenarnya bersambung dengan gigi palsu.maksudnya dulu patah separuh….dah 10 tahun pakainya.
    bila saya tekan di tulang kat bahagian kiri hidung sakit ngilunya semakin menjadi2.
    rasa sakit dan ngilu ni dia datang kadang2 dan biasanya mengganggu kerja seharian saya.
    Dr,boleh tolong beritahu apa penyebabnya dan apa yang boleh saya buat utk mengurang rasa sakit ngilu ni.
    Adoi mak ai sakitnya…tq

    Comment by wan | February 28, 2011

  162. assalamualaikum dr,

    sy ade permasalahan dengan gigi depan di bahagian atas. 9 tahun lepas, gigi ni pernah patah sikit dan sy telah sambung balik di klinik gigi. mase tu dr pernah cakap yg akar sy bermasalah, sbb tu gigi sy rapuh dan mudah pecah.lepas tu sy prasan dalam masa 2,3 tahun ni gigi depan sy mula jd hitam. tp bukan hitam di luar, tp hitam dalam gigi. kadang2 sy tgk dalam gmbar jelas sgt gigi tu berubah warna menyerupai bebayang warna hitam dan ia berjangkit ke gigi yg sebelah lg. kdg2 sy malu utk senyum kerana nampak bayang2 warna hitam. soalan sy, adakah gigi sy ni dapat diselamatkan?? kalau ada, apakah bentuk kaedah utk selamatkan gigi depan sy ni?? harap dapt saranan daripada dr. thanks

    Comment by sarah | March 21, 2011

  163. Dear Dr,

    saye mengalami bengkak gusi. saye telah ke dentist dan diberikan menafamic acid dan amoxilin..lepas tu bile mkn menafamic acid gusi saye bertambah skt..skg ni gigi geraham yang berlubang saya pula sakit..adakah skt gigi boleh menyebabkan sakit pada leher?sbb leher saya juga terasa tegang..boleh Dr. berikan pendapat?

    Comment by shah | March 22, 2011

  164. salam Dr..sy nk tnye gigi or gusi sy ni selalu berdarah x kire la mase berus gigi or x.sentiase berdarah.time berus gigi tu mmg banyak darah yg kuor.boleh dikatakan air liur sy ni sentiase ade darah.sy dh acap kali p jumpe Dr gg n dh buat scaling gigi dh tp masih tetap same.macam2 care dh sy buat tp ttp xde hasilnye.bende ni terjadi start stahun yg lepas..smpaikan mulut sy skrg ni berbau..tlg la sy DR..t.q

    Comment by alin | March 22, 2011

  165. Salam Doc.

    Sy berumur 25 thn. Nak tanya, gigi bongsu saya tak pernah tumbuh. Kawan2 saya ckp kena bedah.. Erm, so far, sy takda rase sakit pada gigi, infeksi, atau rasa terganggu sebab gigi bongsu tak keluar lagi.. Erm, jika begitu, perlukah saya buat pembedahan gusi saya??? bolehkah saya jika tidak berbuat apa2… apakah kesan jika sy tak bedah even takde masalah pape stakat ni??? TQVM..
    p/s: hrp dpt dibalas jua di emel saya..tq

    Comment by FIZZI | March 23, 2011

  166. assalamualaikum wbt dr.

    saya dah banyak baca info pasal implant gigi ni, tapi still ada beberapa doubts.

    1) Adakah possibility untuk ulang alik hospital selepas implant adalah high? Maksudnya, banyak ke kes yang macam tu?

    2) In case saya perlu buat rawatan lagi lepas pasang gigi baru, adakah prosesnya akan menjadi sukar jika saya terpaksa ke hospital lain?

    3) Tempoh 5 minggu adakah cukup untuk proses implant gigi and make sure that there wont be any problems dalam masa terdekat?

    4) Akar yang ditanam tu diperbuat dari titanium (kind of metal?)…jadi untuk tempoh berapa lama akar tu boleh tertanam?

    Actually, saya ada masih banyak lagi soalan nak ditanya, tapi macam dah lupa, nx time i’ll contact again. Saya memang plan nk buat rawatan ni, cuma saya paling risau tentang tempoh and side-effect:)
    TQ for your reply, assalamualaikum wbt:)

    Comment by fiqah | March 25, 2011

  167. Salam Dr…saya hamil 4 bln..gigi geraham saya kerap sakit berulang alik..pe yg patut saya buat???? dox syorkan mkn panadol je..xp xjalan dan masih sakit…

    Comment by yati nat=== | March 27, 2011

  168. salam, dr knapa slepas tampal gigi sy msih rasa sakit gigi yg tlh ditampal? adakah gigi yg tlh ditampal tu sy kena cabut utk hilangkn rasa sakitnya? tapi syg pula lau dcabut. tlong bagi pendapat ya secepat mungkin.

    Comment by lukman | April 1, 2011

  169. sakit sengal biasa, tu perkara normal kerana kdg2 tampalan baru boleh memberi rasa sensitif bila makan
    tapi jika sakit yang sampai menggangu tidur malam, tu lebih kepada kemungkinan ada mslh saraf gigi. Jika ya, cabutan atau rawatan akar diperlukan

    Comment by csakura82 | April 2, 2011

  170. Biasanya, Dr memang tak galakkan pesakit hamil makan antibiotik dalam tempoh ini. Panadol, tu je yang paling selamat untuk kandungan
    Biasanya, Dr akan cuba elak adakan rwtn ketika tempoh hamil tetapi dalam tempoh kehamilan 4-6 bulan,tu yang plg ok utk dapatkn rwtn..
    Mungkin, boleh cuba pergi klinik dlm tempoh skg sebelum usia kandungan masuk 7bulan

    Comment by csakura82 | April 2, 2011

  171. Nasihat saya, dapatkan rwtn implant dgn Dr yang betul2 berpengalaman dan ada tauliah melakukannya…
    Komplikasi untuk kegagalan implant memang ada
    Sebaiknya, buat rwtn pd tempt yang sama, agar mudah utk rujukn jika ada sbarang mslh dikemudian hari
    Titanium, bahan yang paling ok buat masa skg… Brp lama ia bertahan, boleh bgantung pd mcm2 faktor. Sebaiknya, tanya pd Dr yang sediakan rwtn utk jwpn lebih tepat

    Comment by csakura82 | April 2, 2011

  172. Jika takde sakit, xde tanda2 yang gigi tu akan tumbuh/blum tumbuh…maka, tak perlu risau..
    Memang normal, ada sesetgh individu tidak memiliki gigi bongsu….

    Comment by csakura82 | April 2, 2011

  173. saranan saya…mungkin perlu betulkan cara gosok gigi yang lebih berkesan
    Jika masih serius, mungkin ada ‘underlying disease’ yang perlu diperiksa…
    Cuba jumpa Dr yang berdekatan utk kepastian

    Comment by csakura82 | April 2, 2011

  174. sakit gigi, boleh terasa smpi leher, kepala….memang ada mcm tu
    Tu tandanya gigi tu memang bermasalah teruk…Perlu rwtn cabutan/rwtn akar segera

    Comment by csakura82 | April 2, 2011

  175. Ye, hitan bhgn dlm memandangkan saraf gigi dah mati
    ….Perlu dapatkan rwtn saraf gigi dan sarung gigi seterusnya pd gigi tu..ataupun, cabut dan pasang gigi palsu
    Gigi tu dah mati, tu yang pastinya

    Comment by csakura82 | April 2, 2011

  176. Saya tak pasti mslh sebenar tapi nampak mcm gigi tu dah sakit melibatkan saraf..sebaiknya dapatkan pemeriksaan lanjut

    Comment by csakura82 | April 2, 2011

  177. harapnya ain cepat2 jumpa Dr, buat pemeriksaan tentang gigi.. bengkak gusi dan smpai ke pipi, tu bahaya jika dibiarkan berlanjutan….

    Comment by csakura82 | April 2, 2011

  178. boleh jadi, saraf gigi mulai merosak

    Comment by csakura82 | April 2, 2011

  179. saya tak jelas mslh yang mcm mn..mungkin ada lubang pd gigi?

    Comment by csakura82 | April 2, 2011

  180. gusi ada benjol, tu sbb ada nanah pd akar gigi tersebut..Dr perlu buang saraf gigi, dan cuci bahgn dlm saraf agar jangkitan kuman dpt dibersihkan
    Ni namanya rawatan akar

    Comment by csakura82 | April 2, 2011

  181. cabut pun cadangan yg ok sbb dah sakit lebih sekali..

    Comment by csakura82 | April 2, 2011

  182. alamak, xde la skg nie

    Comment by csakura82 | April 2, 2011

  183. kalau kat kelantan, saya boleh rujuk kt dr mane?

    Comment by fiqah | April 3, 2011

  184. anak saya b’umur 3thn adalah beberapa gigi dah berlubang.baru2 ni dia mengalami sakit gigi. mula2 makan ok lagi tapi sehari selepas tu nak makan yg pejal pun sakit so kena bagi bubur.dibawa ke klinik untuk tampal masalahnya anak saya ni tak nak mgkin takut ialah kecik lagi tah fhm.kat rumah blh la pujuk tp nnt dah sampai klinik lain pulak ceritanya.saya nak tanya doktor ada x cara lain spy gigi anak saya blh ditampal?

    Comment by ina | April 3, 2011

  185. dr, gigi yg besar boleh tak dikecikkan?

    Comment by mira | April 4, 2011

  186. salam Dr, saya baru lepas cabut gigi geraham bongsu selasa lepas. so hari ni hari sabtu. soalan saya:
    1) normal ke saya masih rasa sakit setelah hari yg ke 4? sbb kawan saya sakit 1 hari je
    2) perlu ke benang jahit dibuka? dan perlu dibuka oleh doc sahaja?
    3) saya alergic dgn penglobe, sulfur (antibiotic) dan ponstan. ada ubat lain yg lebih berkesan?
    4) doc yg merawat saya (swasta) langsung tidak consult saya apa2 termasuk buka jahitan sblm ini. apa yg ptt saya buat selepas ini? perlu ke saya matikan akar sbb gigi geraham depan saya masih rasa ngilu. mungkin ada lubang.
    tkasih doctor. website doctor ni very helpful.

    Comment by fizah | May 21, 2011

  187. salam doc. sy dapat selsema dan dlm masa yg sama bahagian mulut terutama rahang gigi terasa sakit sgt sampai tak boleh tidur malam. pagi ni terasa sakit pd bhg gigi yg bakal rosak. sbb baru2 ni dah tak gunakan gigi ni utk mengunyah…kenapa jadi camni ya? tkasih

    Comment by ena | June 5, 2011

  188. slm dr..
    saya ada masalah gg geraham bongsu berlubang..saya baru sedar dan lubang nye sudah besar.
    saya ada pergi membuat tampalan di klinik swasta tapi tampalan itu tertanggal.selepas itu saya pergi ke klinik kerajaan doktor sarankan saya mencabot gg tersebut kerana gg tersebut merupakan gg plg hujung n susah nk buat tampalan…sebolehnya saya xmahu gg saya dicabut..patot ke saya g klinik swasta n membuat tampalan balik?

    Comment by liza | June 9, 2011

  189. salm,,saya terasa ngilu hanya d bahagian depan saja,dhujung gigi,npe?

    Comment by ekin | June 11, 2011

  190. salam dr.saya pnya gg rasa ngilu bahagian depan,tapi dhujung gg,bila saya dengar kertas bergesel,ngilu 2 terasa.npe ye?

    Comment by ekin | June 13, 2011

  191. doktor….boleh tak bagi cadangan kat saya….sebulan lepas saya telah membuat rawatan akar gg pada gg kapa d hadapan saya.selepas itu,gg saya terasa sakit lagi.saya telah mengambil ubat penahan sakit yang berwarna kuning.dalam masa seminggu kesakitan gg dah berkurang..selepas itu gusi saya mula membengkak.doktor mencadangkan saya untuk membuat pembedahan kecil pada gusi untuk menghilangkan sakit gusi……kalau ikut kan saya ingin mencabut n memakai gg palsu…..saya amat sayang gg saya kerana gg kapak yang berada di hadapan…tolong lar saya doktor.dah sebulan lebih menahan sakit semasa menjalani rawtan akar gg..deman n rase pening pun terjadi..patutkah saya membuang gg ini…adakah dengan memakai gg palsu dapat memberi keselesaan kepada saya….saya masih berumur 19 tahun..dan masih belajar di tingkatan 6,memandangkan tahun nie saya nak mengambil exam………..saya tak tahu dah ape yang saye patut lakukan….please…..

    Comment by marahaini fakhitah binti mustaffa | June 14, 2011

  192. salam. dr, nk tnya, sy ade gigi kapak 2, dan 1 gigi tu bertindih dgn gigi sebelahnye.. just nk tanya, klu buat braces, anggaran kos bape ye?

    Comment by duri.. | June 15, 2011

  193. Assalmualikum..
    Dr tolong kirakan cos rawatan pendakap gigi..
    saya berminat untuk buat rawatan tersebut,,
    k

    Comment by Nurul | June 20, 2011

  194. Assalamualkum Dr.

    anak saya 5(thn) gigi rosak (kritikal) dah jumpa 2 Dr (1 klinik sibu + 1 klinik Shah Alam) kedua klinik nie x mau cabut dia bagi ubat tahan sakit. Kesian la dia asyik sakit dah 2 hari.?
    Apa patut saya buat??
    Dan berapa lama sakit ini akan surut?

    Thanks Dr.

    Comment by Anak Hantu | June 21, 2011

  195. Anak baru 5 thn, jadi kemungkinan ada kesukaran jika cabutan dilakukan..antara alasan ialah, Dr cuba elakkan ‘perasaan fobia’ pd kanak-kanak utk dptkn rwtn gigi pd masa depan kelak. dan lagi satu, cabutan gigi yang awal boleh mempengaruhi kedudukn pertumbuhn gigi kekal.
    Jika anak mempunyai gigi-gigi lain yang juga bermasalah (gigi byk bermasalah), mungkin boleh cuba tanya mana-mana Dr yang sediakan cabutan di hospital (under general anaesthesia)…rawatan sebegitu biasanya ada disediakan di hospital kerajaan (doktor gigi yg lakukn).

    Comment by csakura82 | June 25, 2011

  196. minta maaf, saya tak menyediakan rwtn braces

    Comment by csakura82 | June 25, 2011

  197. mungkin anda biasa geserkn gigi depan sehingga ia makin nipis….suka makan asam?…
    cuba kurangkn jika ya.

    Comment by csakura82 | June 25, 2011

  198. salam Dr.
    sy hamil 26mggu dan skg sy ada mslh dgn gigi geraham bawah kiri dan kanan.kedua2 gigi geraham ni tumbuh senget dan dah mula berlubang. dah wat appointment dgn hospital. tp surgeri hnya leh wat 3mggu dr skg. dat means ms tu kandungn sy dah 29 mggu.adakah selamat utk wat surgeri ms tu??

    Comment by imanhidayah | July 12, 2011

  199. dr, saya buat tampalan gigi hari selasa lepas.then, start hari khamis smpai sekarang, gigi saya sakit, bengkak dan pening..apa patut saya lakukan?tidur pun susah dan tak selesa melakukan aktiviti sperti jogging dan sbagainya..

    Comment by zu | July 16, 2011

  200. salam…doc..
    saya nie msih mda dan blajar lagi…saya da msalah gg hsil dripada RCT..kedua2 gigi sbelah ggi kapak dh saya jlani rct..RCT nie saya dh bt hmpir 5 tahun yg lpas..dn skrang kedua2 gg yg bt RCT mnjdi glap…kdaan nie mmbuatkn saya malu untk brhdapan dgan orang ramai..sya sllu bt rwatan kt husm..tpi waiting list untk sya bt crown kt c2 agak lama..sya brcdang utk bt crown kt klinik brbyar di area kb..ermmm…tpi kos bgi sbtang gigi utk bt crown brapa erh..
    ermmm…stu lgi gigi geraham saya asyik sakit dan bengkak..dan utk mghilangkan aser skit tue saya sllalu amik painkiller yg jnis ‘tab synflex’..apkah ksan pngimblan ubt tue doc..saya tkut lar…saya syang ggi saya….ermmm..=(

    Comment by mieranan | July 22, 2011

  201. Sy ingin bertanya tentang gigi berlapis. Gigi taring sy berlapis di belakang n gigi taring lame msh ade lg dan terlalu bergoyang..
    Jd mcm ne sy nak buat..klu sy cabut trus tempat gigi taring lame sy akan terlopong.adakah kaedah cabut gigi taring lame and tampal gigi plg sesuai.n berapa kos untuk rawatan

    Comment by wana | July 25, 2011

  202. salam doc,gigi dpn sya telah patah kat depan slpas 2 mggu simen.apa yg sya ptt wat?kena cbut je la kan?nak implant gg plak camne?sya dok d k.krai btw,adakah sy perlu pergi ke husm?tq doc

    Comment by mat | July 27, 2011

  203. saya nak tanye dr la.gg dpan saye,gg kapak blubang dan ngilu.kena angin pun ngilu,ape sy nak buat hilangkan rase ngilu 2,lpas 2 kalu jumpe docte adakah gigi saya akan dicabut

    Comment by syiera | August 5, 2011

  204. lg satu soalan,kalu kta cabut gg kapak yg blubang dan sompek 2,ble tak kta buat gg palsu satu batang je.brapa eak coz perubatannye.dan satu lg kalu gg sompek ape rawatan yang bgus dan lebih mencantikkan gg yang sompek 2.malu kalu snyum msti nampak cm rongak.

    Comment by syiera | August 5, 2011

  205. Doktor, saya nak tanya gigi geraham atas saya penah ditampal sbb berlubang, sudah 5 tahun ditampal tidak ada kesakitan pun baru22 ini kesakitan datang kembali dan bekas tampalan itu seperti sudah masuk lebh ke dalam, saya telah pergi ke klnk gigi dah disyorkan untuk membuat rawatan akar, boleh saya tanya doktor rawatan akar tu sakit tak dah terjaminkan kesakitan itu tidak akan datang semula doktor, dan kenapa bekas tampalan itu seperti masuk kedalam gigi lagi.Terima kasih doktor

    Comment by rimafuza | August 5, 2011

  206. assalamuaalaikum…
    nk tnye,selepas cabut gigi geraham 5 hari lepas…skarang nie gusi ditempat cabut gigi tu bernanah..apa tindakan saya,perlukah pergi ke hospital untuk mengambil antibiotik..

    Comment by taqwa | August 6, 2011

  207. dr, gusi sy bengkak n bernanah. ada lubang digusi. gigi yg rosak adalah gigi geraham pertama sebelah taring bawah. lubang tu ada di gusi bawah gigi tersebut. gusi jd keras n sakit. kalau pegang kat sebelah dagu pun sakit. jumpa doktor dia bg antibiotik 2 jenis n ubat thn sakit. tp x de perubahan. sekarang dah hari ke4. sy picit kat lubang tu still keluar nanah..tolong dr waina bg advice.

    Comment by Norisnah Mohd Nor | August 6, 2011

  208. SALAM.
    dr, sekejap lagi saya terpaksa melalui pembedahan membuang gigi geraham bongsu.. hu hu takut juga. kalau baca risiko, paling takut kebas seumur hidup… terpaksa juga dibuang gigi ni sbb dah 2 kali melalui kesakitan yang teramat sangat. paling sakit dlam hidup rasanya.
    nak tanya Dr, selalunya berapa lama utk gusi sembuh sepenuhnya?
    terima kasih Dr..

    Comment by syuezril | August 10, 2011

  209. Assalamulaikum
    dr sya nk tanya. gigi saya rasa sengal2 tapi sya dah pegi jumpa dr gigi. Dia kata tak de lubang.
    tapi kenapa rasa sengal tu ade. Apa punca rasa sengal. dia cadangkan sya buat rawatan akar atau cabut. mana yang lebih baik. kalau rawatan akar biasanya berapa kosnya?

    Comment by Norazimah | August 12, 2011

  210. Salam,.. Doktor saya ada masalah gigi dbahagian belakang yang terletak disebelah pipi ini reput. Adakah saya perlu mencabutnya? Atau ianya boleh dibaiki.

    Comment by Sanggam Malaya | August 16, 2011

  211. alamk…. sy pun x pasti knp… minta maaf ye…mungkin gigi sensitif akibt lapisn gigi mnghakis.. cuba guna ubat gigi utk gigi sensitif..

    Comment by csakura82 | August 16, 2011

  212. jika tnya saya, saya pun cadangkn cabut… bgantungla pd pnilaian liza sendiri..tmpln dh besar, gigi pula hujung..agk susah utk buat tampn yg perfect

    Comment by csakura82 | August 16, 2011

  213. jgn cabut… adik masih muda… cubalh buat rwtn yg disarankan….

    Comment by csakura82 | August 16, 2011

  214. hai dr..sy dlm proses utk membuat crown..sy ingin tahu berapa lama jangka hayat crown dan adakah ia mempunyai side effecfs? selain itu, sy memerlukan root canal treatment sblm crown..adakah RTC itu menyakitkan? bolehkah dr mengesyorkan website utk di baca bg membolehkan sy mendapatkan pengetahuan penjagaan tentg kaedah ini?

    Comment by yatie | August 23, 2011

  215. Sakit,bengkak tu tanda saraf gigi bermasalah.perlu dpt rwtn lanjut

    Comment by csakura82 | August 26, 2011

  216. salam dr,
    tumpang tanya betul ke tak boleh cabut gg masa gg tengah sakit.
    kenapa ye?

    Comment by bidin | September 1, 2011

  217. salam doctor,
    saya berumur 25 tahun dan telah mendapatkan rawatan root canal pada gigi kapak saya lebih kurang 10 tahun yg lalu, dan kini saya baru sahaja membuat crowning pada gigi tersebut. sekarang saya memakai temporary crowning, doctor meminta saya menunggu selama 2 minggu utk memakai crowning yg permenant. Masalah yg saya hadapi sekarang adalah, saya mengalami pendarahan yg agak banyak, tidak berhenti2 pada gusi di gigi kapak saya tersebut. adakah ini normal semasa memakai temporary crowning & adakah masalah ini akan berlanjutan selepas memakai permanent crowning? bagaimanakan utk menghentikan pendarahan tersebut?
    thank you.

    Comment by aishah | September 5, 2011

  218. salam Dr,

    gigi depan sy jarang…then sy pegi klinik swasta nk tny if boleh pakai @ tampal gigi palsu…Dr tu sarankan sy pakai braces nk rapatkan gigi depan tu n sy xperlu nk cabut gigi dah…xboleh pakai gigi palsu nk tutup jarang tu…b4 sy nk serbu mane² mane2 klinik tu sy nk tau jgk cm mane….buat survey cket²…tp sy ttp nk tau ngn mslh sy ni…bole ke sy pakai braces bahagian ats je…berapa kos anggaran yg perlu sy sediakan…

    Comment by fireflies | September 14, 2011

  219. Dr, harga terbaru untuk implan sebatang gigi berapa di husm skrg ni?

    Comment by gegurl84 | September 23, 2011

  220. saya berumur 19 thun, baru semalam pagi td saya sakit gigi depan tengah ats dah x tahan dan terganggu sakit waktu tidur.. saya tak boleh nak tidor neyenk.. cepat marah.. nak jumpa doktor hari ini cepat..

    Comment by Muhammad Haziq | October 2, 2011

  221. Salam doc, saya nak dapatkan pandangan doc…saya seorg yg sentiasa berusaha menjaga gigi dgn baik sejak kecil, paling kurang saya akan menggosok gigi 3 kali sehari. namun kenapa gigi saya mudah rosak. sayang sgt sbb gigi saya tersusun rapi…setiap hari minum susu segar tp pernah berlaku, slps saya buat rawatan cuci gigi di klinik dan x sampai sebulan, gigi saya tiba2 sakit (berdekatan gigi taring)… bila jumpa doc, doc x-ray n ckp ada jangkitan pada saraf.. so buat rawatan matikan saraf… sedey sgt. saya tgk suami saya tak der la jaga sgt gigi dia… juz berus cam biasa. pernah saya mintak dia buat demontrasi gosok gigi. sama saja. tp dia x pernah sakit gigi… kenapa jd macam tu. doc pernah cabut gigi saya (geraham) walaupun x berlubang tp doc ckp kerana gusi bengkak. saya tnya kenapa mulut saya juga sekrang berbau. doc ckp mungkin sebab bengkak. tp bila dah cabut..still berbau… kenapa ya…sedey lg. saya juga pernah 2 kali kemalangan. kena langgar sampai guling2 n patah pcl ligamen.. dekat lutut. dan kenapa mulut saya berbau walaupun br buat cuci gigi beberapa….. cmne nk jaga gusi bg sihat untuk sokong gg? …maaf sbb pjg sgt… tqs.

    Comment by pn yati | October 4, 2011

  222. Mau tnya dokter
    klau gigi kapak di cabut apakah bsa tumbuh lagi?

    Comment by Ninie | October 4, 2011

  223. gigi kekal, bila dicabut ..takkan berganti/tumbuh baru

    Comment by csakura82 | October 31, 2011

  224. doc… boleh ker tampal gigi geraham ketika sakit???
    berapa cost tampal gigi geraham di klinik swasta???

    Comment by dwaty | November 1, 2011

  225. salam dr..
    Nak tahu ubat untuk bengkak gusi..saya dengar,org ckp slalunye ubt bgkak gusi ni, ubt thn skit n antibiotik..ape name ubat tu?

    Comment by Adzmee | November 2, 2011

  226. salam doc.sy nak tnya kalo buat scaling gg,gusi yg bengkak akan sembuh seperti biasaka?sakit tak kalo buat rawatan scaling.dah lama tak g klnik gg.last pg time skolah.rasa tkut pun ada.

    Comment by mimi | November 4, 2011

  227. salam doc,
    boleh saya tanya, betul ke orang cakap jika kita cabut gigi ketika sakit gigi boleh menyebabkan mata rosak?

    Comment by laila | November 8, 2011

  228. saya mau cabut gigi,macam mna nak jumpa doktor,apa perlu saya buat,buat temujanji kah

    Comment by student | November 9, 2011

  229. Dr, saya baru selesai RCT tetapi gigi ni masih terasa sakit waktu mengunyah makanan walaupun makanan tu lembut seperti nasi, adakh ini normal? atau ada rawatan yang tak sempurna lagi? Gusi tak bengkak dan gigi tak ngilu cuma ketika mengunyah sahaja. Please advise

    Comment by fatiem | November 11, 2011

  230. apakah patut sye buat jika gigi sye ptah dua kali.?

    Comment by maisarah | November 15, 2011

  231. hi doc

    gigi bongsu sye mmg tumbuh senget..few years ago mmg doc suggest operate tp sye tangguh sbb kos nye mahal..skrg ni setelah beberape thn, sakit brulang..arini gusi sye nmpak mcm terbelah & lembik..bile sye tarik pipi sye, sye boley nmpak gusi yg lembik tuu dh renggang..so no choice i hv to operate gak..kos 400 to 500..cume sye rase takut sgt2 sbb my doc penah ckp kena pilih dentist yg betul2 pakar if nk buat operation..takot muke jadi senget..betul ke? itu yg buat sye takot..my appointment to do the operation either on this friday or next wednesday..hopefully x de ape2..amin..

    Comment by bintang d surga | November 15, 2011

  232. salam dr sye skrang mengalami bengkak dibhgian geraham bawah hujung belah kiri,sakit smpi sye sukar telan air liur,shgga m.yebbkan sye demam,doktor ape yg ptt sye lakukan…?

    Comment by suria | November 17, 2011

  233. Jumpa Dr gigi berdekatan…

    Comment by csakura82 | November 17, 2011

  234. Jangan risau, tu operation kecil sahaja…Takde lagi dalam saya dengar kisah muka pesakit jadi senget selepas rawatan ni…InsyaAllah, smuanya ok..

    Comment by csakura82 | November 17, 2011

  235. saya cadangkan pergi smula pada Dr yang merawat..jika dikatakan tiada masalah, cepatkan dapat rawatan ‘crown’/sarung gigi pada gigi tersebut. gigi mati mudah pecah

    Comment by csakura82 | November 17, 2011

  236. ubat tahan sakit: panadol @ ponstan
    antibiotik: metronidazole

    tu antaranya….boleh juga jika klinik lain mnggunakan jenis yang lain

    Comment by csakura82 | November 17, 2011

  237. masih belum ada bukti kukuh

    Comment by csakura82 | November 17, 2011

  238. Kerap gosok gigi tapi jika cara yang kurang tepat boleh membawa kepada masalah gusi.
    Masalh gusi boleh membawa kepada mulut berbau. Cuba dapatkan cara nasihat mengenai pemberusan yang baik di website kesihatan gigi..Tak perlu gosok gigi dengan memberi tekanan yang kuat pada gusi, ianya boleh mnyebabkan luka pada gusi..

    Comment by csakura82 | November 17, 2011

  239. boleh pakai braces atas shj sekiranya gigi bwh dah ok

    Comment by csakura82 | November 17, 2011

  240. kalu nak cabut jugak, boleh…tapi sebaiknya cabut bila gigi tak sakit… kalu cabut masa sakit, sakitanya jadi ‘double.

    Comment by csakura82 | November 17, 2011

  241. pendarahan tak berhenti sebgitu sepertinya tidak normal.
    Jika berlarutan, sepatutnya jumpa Dr yang merawat.
    Pendarahan normal hanya dlm beberapa minit sahaja..

    Comment by csakura82 | November 17, 2011

  242. mungkin tak perlu dicabut jika cepat2 dapatkan rawatan..

    Comment by csakura82 | November 17, 2011

  243. gigi palsu untk menggantikan sebatang gigi, boleh buat

    Comment by csakura82 | November 17, 2011

  244. reput…baik cabut

    Comment by csakura82 | November 17, 2011

  245. rawatan gigi disarankan buat ketika usia kandungan 4-6 bulan..

    Comment by csakura82 | November 17, 2011

  246. boleh tapi kurang disyorkan

    Comment by csakura82 | November 17, 2011


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 83 other followers

%d bloggers like this: