Dr Waina

ku bukan sasterawan, bukan karyawan bukan jua wartawan tapi ku ingin berkarya di saat ku terdaya

StoRy aboUt My close FrieNd : gigi a.k.a Teeth=)

As i stated in my backgrund, i am a dentist…dentist muda la katakan.. hehehe… Nak atau tak nak, sudi atau tak sudi, rela atau tak…kena gak berkawan baik dengan gigi..anything everything about teeth, supposely kena ada ada di hujung jariku..huhuhuhu… (kekadang, blur gak sebab patient kekadang datang dengan complaint yang memeningkan kepala…) Ari2 keja saya, tengok gigi, tak pun kena tengok gusi dan yang ada dalam mulut tu…sehebat mcm mana pun aromaterapi mulut patient, kena gak hadapinya…

Tu ler, sapa suruh jadi doktor gigi (^_^)

Dentist a.k.a doktor gigi a.k.a tukang cabut gigi, korek gigi,repair gigi…..

Pendek kata, kalu yang bersangkut paut tentang gigi, yang terer dan tahu sgt2 patutnya dentist..dentist nie adik beradik, tak pun sepupu doktor malahan pakar bahagian ‘head nad neck’ especially tentang gigi…betapa hebatnya gigi kita nie sampai kena ada kpakaran yang lebih spesifik untuk merawatnya even gigi nie kecik sgt dan fungsinya dalam mulut je,..untuk kunyah makanan…

Penting sangat ke gigi dalam kehidupan kita, cuba kita fikir?..

Bila sakit gigi, bila dah takde gigi sebatang 2 batang dan sterusnya…baru tahu byk pentingnya fungsi gigi tu walau gigi sekecik tue dan berperanan tak la sehebat jantung…mcm orang selalu pesan la, bila ada sesuatu tu, takpenah nak hargai..tapi bila dah kehilangannya barulah kita tercari2 dan nak menghargainya..ye tak??

Ingat senang ke jadi doktor gigi?..uih, kalu senang cam kacang, napalah bidang doktor gigi nie diasingkan dr bidang perubatan yang lain..?.. Gigi nie kecik, doktor gigi pun ada kepakaran masing2 gak…ada bahagian gusi, tulang,kesihatan mulut,pakar kanak2 dan mcm2 lagi…

Nah, susah tau jadi doktor gigi…nak kena tahu pasal perubatan yg doktor2 medical belajar, nak kena tahu pasal bidang gigi lagi..nak jadi doktor gigi, secara tak langsung mengasah bakat seni dalam diri..Napa?..sebab kami kena ukir gigi tu cantik2 sewaktu tampal gigi,

Hmm,,…as a conclusion, gigi nie sampai mati pun tetap kekal jadi close friend saya..

tahu kah anda, dah mati pun, gigi tetap menemani rangka mayat..boleh dijadikan sebagai sumber identiti mayat..

September 11, 2008 - Posted by | My Story .:DenTisT:. | ,

6 Comments »

  1. salam,
    smlm surf & terclick on ur blog..nice story from ur blog.some of it i amik as my reference.esp on topic don’t ask.huhu…

    hope u cont ur writting coz skrg ade pembaca😉
    all the best yea.!!

    Comment by wanniwar | September 17, 2008

  2. Thanks wanniwar…..saya nie bukannya free sgt, tapi bila berpeluang jenguk blog nie…sempat ler saya buat apa yang saya suka…

    Comment by csakura82 | September 19, 2008

  3. Hi Doc. Sy ader 1 cerita benar mengenai diri sy. Blh bg komen?

    ((Baru2 ni aq ge klinik wat crown. Mahal tau, dlm RM550.00 utk sebatang gigi.
    Yg aq xleh blah tu, dr gigi yg aq jumpe tu sgt memntingkan diri sendiri. Lebih mementingkan poket sendiri dr kepentingan patient. Ader ke patut mase nk pasang crown tu, crown tersebut besar dan membuatkan gigi aq xbleh nk tutup rapat mcm biasa. Pastu dy blh ge asah gigi bawah aq yg bersentuhan ngan crown yg dy buat tu. Sepatutnya, dy kne la tukar blk crown yg makmal buat tu sebab x ngam. Ni tidak. Dy p asah plak gigi aq yg lain. Sekarang ni yg lebih membenganggkn aq, gigi yg dia asah tu jadi mengilu sbb dah nipis permukaan dy. Pastu, gigi bawah aq nmpk buruk sebab xsama panjang. Crown tu plk jugn ckp la, besar semacam & warna dy xsama mcm gigi2 yang lain. Bila aq bg taw dia tidak kepuasan hati aq. Dia blh ckp xpe la, ok je tuh. Lahanat betul beliau ni. Kalau aq tau dimana-mana yg blh buat aduan tentang doktor gigi yang sambil lewa camni, aq nk je ge report….!!))

    Comment by eZuMie eZuaNa | September 22, 2008

  4. Salam….
    Eq buat crown kat mana?

    saya dapat rasakan betapa eq tak puas hati….sabar ye..

    Memang ada alternatif lain untuk membetulkan gigitan gigi yg tak rapat tersebut sebelum membuat keputusan mengasah gigi bawah..1stly, boleh asah crown tu sendiri tapi ada limitasi sebab risiko untuk crown pecah, terserpih dan expose bhagian dalam (tertembus)….then kalu cara ni tak menjadi, barulah ambil keputusan utk asah gigi bwh yg bertentangan..

    Kalu semua teknik nie tak berjaya, kenalah buat crown baru….

    Eq tak puas hati dgn saiz dan warna…
    Sebelum doktor tu hantar acuan gigi ke makmal, ada tak dia tanya pandangan eq mengenai pemilihan warna dan saiz gigi?..
    Sepatutnya dia kena tanya….wajib tu…

    Eq boleh membuat aduan kat MDC Malaysian Dental Council…

    P/S:…susah kan, kadang2 kerana nila setitik, rosak susu sebelanga…ada doktor yg mementingkan keuntungan duit….ada yg buat keja ikhlas…..tapi mcm mana nak tahu, nilai manusia…. “rambut sama hitam, hati lain2″…
    *-*

    Comment by csakura82 | September 25, 2008

  5. Timekasih yer Dr. sbb jawab soalan sy. Sy ingat dr xmahu jwb. Maaf la, bahasa sy agak kasar. Bukan ape, raser tension sgt pasal gigi ni. Niway, timekasih sgt..

    Comment by eZuMie eZuaNa | September 26, 2008

  6. =)…maaf la, agak lambat saya membalas….ada masalah internet kat pejabat….dah byk kali menjawab tapi tak berjaya send… it’s ok eq…saya seronok dpt menjwb msg eq

    Comment by csakura82 | September 26, 2008


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: