Dr Waina

ku bukan sasterawan, bukan karyawan bukan jua wartawan tapi ku ingin berkarya di saat ku terdaya

Solat di Malam Hari

 

Pertama, jangan banyak makan dan minum

    Salah seorang ahli ibadah mengatakan,

“Wahai para hamba, janganlah kalian banyak makan, kerana kalian akan banyak minum, lalu kalian akan tidur, sehingga akan terhalang daripada mendapat banyak kebaikan, dan kalian pun akan mendapat kerugian yang besar.  Seterusnya, kalian akan banyak menyesal menjelang kematian!”

Inilah pesan yang begitu bernilai. Ya, jangan kita banyak makan agar tidak menghalang kita dari solat malam. Mari kita lakukan, dan tunjukkan tanggungjawab sepenuhnya. Jangan anda fikir ini urusan yang ringan!

Kedua, jangan terlalu memeras tenaga di waktu siang


Antara perkara yang akan membantu anda untuk mengerjakan solat malam adalah, janganlah berlebihan dalam menggunakan tenaga diwaktu siang semasa bekerja. anda mungkin akan mengatakan, “Ini adalah kata – kata yang sangat Ideal!  Sebab pekerjaan ini bukanlah pilihan sendiri. pekerjaan di waktu siang itu merupakan pekerjaan yang berat. Dengan nasihat ini, anda sedang meminta kami untuk melakukan sesuatu yang mustahil!”

            Ya, anda boleh katakan begitu wahai saudaraku. Namun, cubalah meluangkan sedikit masa untuk tidur sekejap di waktu siang serta jangan lupakan niat dan matlamat.     

Ketiga, hindari maksiat

            Ini merupakan faktor penolong yang paling penting.  Salah seorang Tani’in mengatakan, “Janganlah kalian berbuat maksiat kepada Allah di waktu pagi, nescaya kalian akan mampu mengerjakan solat malam.”

            Sufyan atas-Tsauri rahimahullah juga mengatakan, “Saya terhalang melakukan solat malam selama lima bulan akibat sebuah dosa yang saya lakukan.” Beliau pun ditanya, “Dosa apakah itu?”. Beliau menjawab, “Saya melihat seseorang sedang menangis, kemudian saya katakan, ‘Ini adalah orang yang riya’!’ ”

            Sesungguhnya dosa umpama tali yang mengikat manusia.  Marilah kita melepaskan tali ini dengan penyesalan, istigfar, dan taubat.

Keempat, lakukan dengan bertahap

            Ini juga merupakan faktor yang tidak kurang pentingnya dengan yang sebelum ini. Janganlah anda kerap menghidupkan semangat yang sekejap dengan mengatakan, “Saya akan mengerjakan solat sepanjang malam setiap hari!”. Tetapi jadikanlah semangat dan motivasi anda ini sebagai semangat yang seimbang dan teratur. Berwaspadalah pada pintu penipuan syaitan.  Semangat yang teratur merupakan gerbang menuju perlaksanaan ibadah ini dengan jayanya.

Mulailah dengan dua rakaat ringan sebelum tidur dan terus tekunlah mengerjakannya selama sebulan. Sehingga tidak ada hari yang dilalui tanpa mengerjakannya. Lalu tambahlah sedikit, dan seterusnya tambahlah setahap, demi setahap lagi.

Hayatilah, saudaraku

“Agama itu mudah. Selamilah ia dengan lembut.”  (hari. Al-Baihaqi dalam As-Sunan Al-Kubra)

(dipetik daripada Ibadah Sepenuh Hati;Amru Khalid, dalam bab Solat)

p/s:

……..Bulan Ramadhan, tinggal sehari lagi…namun fikir-fikirkan di mana tahap keimanan kita dalam penghujung Ramadhan ini….

Termangu diri ini kerana masih diri ini masih tak melaksanakan ibadah yang terbaik di dalam bulan yang cukup mulia ini…..

Advertisements

September 28, 2008 - Posted by | Guide .:Resepi@Petua:., Tazkirah .:Read and Think:. | , , ,

3 Comments »

 1. teringin istiqamah bangun di malam hari dan bersujud memohon keampunan kepadaNya….

  Comment by csakura82 | September 28, 2008

 2. semoga aku bisa.
  salam kenal n selamat hari raya, mohon maaf lahir dan batin.
  permisi!

  Comment by dhianofie | October 6, 2008

 3. Salam……Selamat hari raya aidilfitri….
  Maaf zahir dan batin

  Comment by csakura82 | October 7, 2008


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: