Dr Waina

ku bukan sasterawan, bukan karyawan bukan jua wartawan tapi ku ingin berkarya di saat ku terdaya

meh Nak kongsi [rahSia] cam mana nak BERUS [gigi]

Tips Pembersihan GG

SiLa Klik Di sInI…….brushupposter

 

Salam…..

Masuk blog dentist tapi sikit sgt info ttg gigi… ahaks, minta maaf ye…tak sempat nak menulis dan berkarya ttg gigi almaklumlah bila ari2 duk terhendap-hendap intai dalam mulut orang, memang dah jadi tepu otak nie untuk tulis coretan ttg gigi….

Gigi….penting !!

Time senyum, kalu takde gigi depan, alamak…..boleh jatuh saham

Time makan, kalu takde gigi geraham, alamak…..susah tul nak kunyah makanan biar jadi kecik, lumat

Time gigit, kalu takde gigi kapak, alamak…..susahnya nak buka kulit kacang

Time marah, kalu takde gigi depan sbg phalang….boleh tersembur air liur….kuikuikui..

 

pendek kata…..penting sungguh gigi..

meh kita sama2 pakat2 jaga kebersihan gigi dari peringkat skg, moga2 sampai dalam kubur pun, rangka kita masih mampu tersenyum dgn adanya gigi =)

kali ni saya bagi tips2 pemberusan gigi

kalu tak faham,bolehla tanya, insyaAllah saya jawab…

wslm

October 9, 2008 - Posted by | Gain Knowledge .: Health:., My Story .:DenTisT:. | , ,

17 Comments »

  1. bila nak senyum…..
    kalu gigi ada lubang, malu….
    kalu gigi warna kuning, malu…
    kalu gigi tak cukup putih, malu jugak…
    kalu gigi ada warna itam, makin malu…
    kalu langsung takde gigi, malu ooi….

    senyum kambing ler jawabnya…
    hohoho

    Comment by csakura82 | October 9, 2008

  2. bila doktor gigi berceloteh pasal gigi…. =)

    Comment by csakura82 | October 12, 2008

  3. Best lah baca artikel2 doctor nie.. Nak tanya ,kalau gigi kuning, nak putih kan, rawatan macammana yer nak buat?mahal tak?

    Comment by HikaruMuslim | October 19, 2008

  4. kalu gigi kuning,,caranya ialah dengan buat rawatan ‘bleaching’..

    tapi sebelum buat tu, kena lah tahu gigi kuning disebabkan apa…macam biasalah, punca masalah kenalah dikenalpasti sebelum membuat treatment plan..

    kalu buat bleaching…boleh tahan gak mahalnya tapi taklah semahal implant dan hanya sesetengah klinik shj yng provide treatment nie..kalu kat kelantan nie, rasanya takde..

    Comment by csakura82 | October 22, 2008

  5. salam dr,
    sy ingin dapatkan nama, alamat klinik n no.tel di kuantan yg menawarkan pekhidmatan braces.Saya dr sudi membantu.tq.

    Comment by nurul | May 15, 2010

  6. Salam dr,
    Sy ingin dapatkan nama, alamat n no.tel klinik swasta yg menawarkan perkhidmatan braces. Sy harap dr sudi membantu. Tq.

    Comment by nurul | May 15, 2010

  7. salam Nurul.minta maaf…saya tiada maklumat yang diminta..

    Comment by csakura82 | May 18, 2010

  8. gigi bawah saya mempunyai plak…tetapi akibat y tidak disengajakan,,ia telah tercabut dan membuatkan gg saya kelihatan jarang di bahagian bawah,,jd saya terfikir untuk membuat braces…sy sudah berumur 21 thun dan masih blajar…ape pendapat dr…

    Comment by atie | June 22, 2010

  9. Utk atie, plak yg byk mnandakan masalah gusi yg teruk. Secara asas, tidak sepatutnya plak yg tebal dibiarkn pd permukaan gigi. Nasihat saya, dapatkn rwtn gusi. Anda masih muda.

    Comment by csakura82 | June 30, 2010

  10. slm..doktor,sy berusia 26thn,masalah sy ialah gigi yg tak tersusun(bertindih).tp sy xnak guna kaedah braces,sbb malu.ada ke tak rawatan lain,dikawasan utara?

    Comment by gee | September 30, 2010

  11. braces, itu yg sebaiknya

    Comment by csakura82 | November 7, 2010

  12. sya nak tnya ble ke gigi yg kedepan kta nak wat rawatan untuk crowning or bridging selain guna braces

    Comment by zarina | November 7, 2010

  13. bergantung pada situasi dan status gigi pesakit,,jika smua gigi sihat dan ok, saya tak galakkan utk bridge/crown..

    Comment by csakura82 | January 11, 2011

  14. salam Dr.sy ada masalah gg yg amat teruk.teringin nk guna braces tp agak mahal kalo nk buat.umur sy 19thun.kalo nk apply guna braces kt hospital kerajaan bleh x agakny.atau adakah sebaikny sy cabut je gg barisan ats dan buat gg palsu.apa kesan ny kalo sy guna gg palsu.sbbny gg sy xtersusun elok.sy jd terlalu merendah dr dan kurg confident brhadapan ngn org sekekeliling..sy nk sgt ada gg yg cantik.harap Dr dpt membantu..

    Comment by sofia ainin | March 27, 2011

  15. rasanya , tak boleh… umur 19 thn dah lebih dah
    Jangan lah nak cabut gigi semata2 untuk letak gigi palsu, lebih2 lagi jika gigi tu masih elok..
    Cuba tanya pendapat mana2 Dr, samada betul2 perlukan rwtn braces atau tak…Kadang2, susunan gigi yang senget sdikit tak berbaloi untuk jalani rwtn braces..
    Jadi, bertanya pada Dr yang merawat…mungkin ada jwpn yg lebih baik..

    Comment by csakura82 | April 2, 2011

  16. salam dr,
    saya dah berumur 17 thn tp gg sy agak
    jongang.blh x sy dpt rwtn braces kat hospital kerajaan skrg & kena tgg lama x baru blh dpt.

    Comment by hanis sakinah | June 6, 2011

  17. senarai mnunggu biasanya ramai..tp teerhad utk umur 26 thn…itu shj sy tahu..blh tnnya pd yg bkenaan lbh lanjut

    Comment by csakura82 | August 16, 2011


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: