Dr Waina

ku bukan sasterawan, bukan karyawan bukan jua wartawan tapi ku ingin berkarya di saat ku terdaya

Ku Redha dgn KetentuanMu

 

Kisah ini bermula dengan pertemuan 2 orang kenalan melalui org tengah.  Bila hati sudah bersedia memikul tanggungjawab, semuanya akan terlaksana.  Perkenalan lelaki dan perempuan bermula selepas lelaki ini melihat perempuan itu di masjid dan lelaki ini sentiasa mencari perempuan ini dan satu hari dia ternampak perempuan ini sedang bergembira di majlis konvokesyen kawannya.


Dan setelah semuanya selesai
kawan kepada kawan perempuan itu menyatakan bahawa kawan dia ingin berkenalan dengan perempuan itu. Tanpa diduga permintaan lelaki itu diterima oleh perempuan itu. Perkenalan tanpa perempuan itu mengenali wajah lelaki itu dan hanya lelaki itu sahaja yang melihat wajah perempuan itu.


Dan setelah beberapa bulan mereka saling kenal mengenali,
lelaki itu membuat keputusan untuk meneruskan niat yang murni itu dan dalam pada masa itu juga kedua-duanya membuat solat istikharah untuk mendapatkan petunjuk dan mencari jawapan yang sebenar…setelah berkali-kali melakukan solat itu, jawapan yang ditemui adalah sama. Hanya sms penghubungnya dan tidak sekalipun perempuan itu mendengar suara lelaki itu.


Dan lelaki itu berjanji dia akan menerangkan segala-galanya melalui telefon suatu ari nanti…betapa gembiranya perempuan itu mendengar janji itu…janji itu pasti akan terlaksana kerana
lelaki ini seorang yang berpegang pada janji dan seorang yang boleh dikatakan alim…rutin harian sebagai seorang pegawai yang masih baru menjawat jawatan ini selepas tamat belajar adalah hidup dgn cara islam, solat berjemaah dgn kawan2. Menjadi tanggungjawb dia membela nasib keluarga agar dapt hidup senang.


Dan tiba masanya lelaki itu menyempurnakan niatnya.  Setelah selesai berbuka puasa dan diumumkan esok adalah hari raya aidilfitri, lelaki itu pulang ke rumah bersama-sama dengan kawannya. Semasa dalam perjalanan pulang dia mengarahkan kawnya berhenti di suatu tempat dan dia membelikan topup sebanyak RM60 untuk membuat panggilan itu. Bagi lelaki itu panggilan telefon itu amat bermakna bagi dia kerana janji harus ditunaikan.

Malangnya dalam perjalanan pulang mereka cuba mengelak seorang budak yang sedang melintas jalan tapi takdir yang menentukan segala-galanya…mereka berdua terlantar di hospital yang mana seorang cedara di paha dan lelaki itu berada dalm keadaan koma.

Di waktu itu laungan takbir raya bergema di semua tempat tapi dia tidak dapt bersama-sama melaungkan takbir itu…dan di saat dia sedang bergelumang dengan sakaratul maut, janji dia pada perempuan itu tidak tertunai kerana  janji dia dengan penciptanya lebih penting dari janji di dengan perempuan itu. Janji yang telah ditetapkan oleh penciptanya untuk dia kembali ke alam lainpada waktu yang sama.


Akhirnya dia menunaikan janjinya dengan Allah..
terpisah lah roh dari badan walaupun banyak janji lain yang tidak dapt dilaksanakan.., dan di saat itu perempuan itu menantikan lelaki itu mengotakan janji tapi malangnya lelaki tu senyap tanpa berita…Keesokan harinya perempuan itu mendapat berita bahawa lelaki itu di timpa kemalangan pada malam mereka berjanji,TANPA sempat perempuan itu menziarahi lelaki itu untuk melihat wajah lelaki itu, lelaki itu telah meninggalkan perempuan itu buat selama-lamanya

Betapa remuk hati perempuan itu mendengar berita yang pilu di saat org lain sedang berseronok menyambutkan hari raya yang penuh bermakna itu.  Setelah kematian lelaki itu, perempuan itu membaca catatan lelaki tu yang tertera janji lelaki itu pada perempuan itu.

Dalam catatan itu dia sebenarnya ingin melangsungkan perkahwinan secepat yang mungkin kerana TIDAK MAHU lebih banyak perkara yang tidak elok terjadi dek hubungan yang tidak sah. Janji itu membuatkan lelaki itu mengorbankan hajat keluarganya iaitu menggunakan wang hasil titik peluh dari pekerjaannya sendiri.


Katanya dia mengumpulkan duit itu untuk melaksana perkahwinan itu tapi
malangnya duit digunakan juga oleh keluarganya tapi BUKAN untuk urusan lain tapi urusan pengebumiannya….Hajat lelaki itu ingin berjumpa dengan keluarga perempuan dan melihat bakal isteri dengan lebih dekat tidak kesampaian.


Dan di dalam dompet lelaki tersebut terdapat gambar perempuan itu. Gambar itu diambil sendiri oleh lelaki itu semasa majlis konvokesyen pada ari tu tanpa pengetahuan sesiapa walaupun kawan lelaki tersebut.

 

Semuanya sudah ditentukan oleh ilahi.


Terbuktilah bahawa petunjuk hasil dari solat istikharah itu adalah BENAR. 

 

Dalam mimpi itu menyatakan bahawa mereka bersama-sama di jalan yang satu dan apabila terjumpa persimpangan jalan, mereka terpisah.

 

Berpisah di antara dua alam….dan setiap kali takbir raya bergema ingatan itu tidak akan luput.  Qada’ dan qadar telah ditentukan.

 


Betapa
SUKAR untuk mencari orang yang sanggup berkorban demi kita, walaupun kesanggupan itu tinggi melangit, dia BUKAN milik kita.  Dia milik penciptanya….

 

 

Kita mengharap panas sampai ke petang tapi hujan di tengahari &

disebalik hujan kita dikurniakan pelangi yang indah dan jarang dapat dilihat…..

lihatlah disebalik kejadian pasti ada hikmahnya

hadiah yang tidak ternilai.

 

Al-fatihah…

 

sumber: www.raudhah.com

Advertisements

October 11, 2008 - Posted by | Cerita .:Bed Time Stories:., Chosen .:Karya Pilihan:. | , , , , , , , , , , , , , , ,

6 Comments »

 1. Setiap pertemuan ada perpisahan..

  Aku hanyalah hambaNya yang lemah yang tidak mampu merungkai hikmah di sebalik ketetapan yang telah diaturkanNya selagi tidak sampai masanya..

  Sampai ketika itu, baru ku terasa bahgianya dengan ketetapan yang diberikan itu..

  Lantas, ku mengucapkan rasa syukur yang tak terhingga buatNya yang Maha Mengasihani…

  alhamdulillah

  Comment by csakura82 | October 11, 2008

 2. bila baca lagi…..
  sedih lak….

  kawan2, bacalah….

  Comment by csakura82 | October 12, 2008

 3. setiap pertemuan….ada perpisahan
  lahirnya manusia ke bumi diiringi kegembiraan, sekembalinya manusia diiringi kesedihan..

  Comment by csakura82 | October 15, 2008

 4. meremang bulu roma saya baca kisah kat atas,sedih gak.

  Comment by Black Saber | November 11, 2008

 5. sedih….

  Comment by csakura82 | December 15, 2008

 6. huhu…hu…

  Comment by udee2905 | April 14, 2010


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: