Dr Waina

ku bukan sasterawan, bukan karyawan bukan jua wartawan tapi ku ingin berkarya di saat ku terdaya

[a]m I tOO LuckY enOugh?!

Bila dikira-kira rupa-rupanya baru 2 tahun keja sebagai doctor gigi..  Alhamdulillah, sekarang nie dah jadi trainee lecturer dan insyaAllah jika berpeluang, akan sambung pembelajaran ‘master’ kelak…. (bila ler tu…huhuhu)..

Memang, nak dimudahkan cerita….dengan jawatan sekarang, gaji saya ‘lebih ler sikit’ berbanding kengkawan yang jawatan pegawai pergigian..Jalan untuk sambung belajar pun ‘nampak macam terbuka luas’ bila keja under universiti…dan bila dah berjawatan macam nie, tak perlulah nak dukuk atas chair tu untuk buat treatment for the whole month..

…….tapi, AM I SO LUCKY being a trainee lecturer now?

I’m sure, for those people yang luar tu tentu fikir “bez nya keja jadi doktor”… “wow, gaji tinggi…..” “tentu tinggi gaji”….”doktor tue…..hebatnya….”  Biasa sangat dengar ayat2 pujian + ayat rendah diri daripada kawan-kawan yang bukan bergelar doktor.

Sometimes, terdetik kat hati nie (hati ku yang penuh titik hitam nie), “isk, mana ler berbaloi gaji yang kudapat nie dengan penat lelah belajar 5 tahun serta bebanan keja nie.  Hari2 duk buat service untuk orang ramai, penat tul”…

Sometimes, rasa nak marah dan geram pun ada bila ada sesetengah kawan2 terlalu merendahkan diri & membuat perbandingan tahap melampau2..Memang tak suka bila ada antara kawan yang bagi ayat sapalah saya nie, tak macam awak….” “saya bukan doktor, keja biasa-biasa aja”…. “ala, awakkan doktor, tentu ramai orang suka, nak”..

Sorry to say but ……SERIOUSLY, I DON’t LIKE it!!! 

Kenapa cakap macam tu, keja awak tu luar biasa ke? Kalu luar biasa, maksudnya awak lebih hebat daripada saya.(mahu aje menjawab macam nie tapi……huhuhu, malas lak nak cakap macam-macam..takut pulak dianggap sombong + berlagak + eksyen + bla bla bla)

Mana ada yang perfect kat atas dunia nie…kekadang terdetik kat hati nie, napalah aku jadi doktor gigi, napalah aku keja kat HUSM nie, napalah aku sibuk2 nak jadi lecturer padahal bukan aku minat pun nak mengajar student, kenapa ye,,,kenapa ye……WHY WHY WHY

Ala, macam bawak keta….dalam kesesakan jalanraya tu, bila nampak ada motor lalu n menyelit kat tepi2 keta, rasa macam bez nya kalu dapat naik motor…Takdelah nak tempuhi kesesakan jalanraya yang membazirkan masa, bazirkan minyak d mcm2 lagi… Tapi, sama gak terjadi bila hujan turun dengan lebat, sure penunggang motor akan berkata “syoknya kalu bawa keta, takdelah kena tunggu sampai hujan reda, tunggu di bawah jambatan….”

itu la kehidupan…..

tak kira sapa jua kita nie…..doktor, dentist,tukang urut,tukang cuci, tukang paip, tukang …….. semuanya hebat-hebat belaka…

saya nie doktor gigi, mana ler reti baiki paip, tak reti baiki kereta, tak reti baiki komputer….banyak lagi saya tak tahu

……..,,…….

MORAL OF THE STORY,   

You r SO LuckY to be What U r NOW.. Alwayz remember n Don’t Forget  to Praise to Allah ALHAMDULILLAH

October 14, 2008 - Posted by | My Story .:DenTisT:. | , ,

3 Comments »

  1. Salam.First of all, tahniah saya ucapkan sebab dah jadi trainee lecturer. By the way, saya respect sangat2 dengan awak. Betui cakap,apapun pekerjaan kite, kiter bukannya perfect. Masih bnyk kelemahan. Jadi sama2 lah kiter belajar dah perbaiki kelemahan kiter. kan?Yang penting, jangan lupa ikhlaskan hati dan sentiasa bersyukur dengan apa yang ada. InsyaAllah sikit2 lama2 jadi bukit.

    Comment by HikaruMuslim | October 14, 2008

  2. no matter sape pun,as long as ade pekerjaan then u r lucky enough desrve to hav it after years by years blaja penuhkan otak kan😉 like me,even keje dgr cam best conteng2 kertas@dlm pc,even gaji kecik but still njoy wit my work.hidup ini perlu d nikmati sebaiknye & bersyukur pd-NYA yg masih memberi peluang kite mencari rezeki halal dgn titik peluh sendiri😉
    & for u Dr.Waina,congrates!!anak murid yg degil kalo x dgr ckp suruh susun pencungkil gigi jd menare petronas😉

    Comment by nurul | October 14, 2008

  3. Salam… =)
    Pagi2 bila dgr komen kwn2, rasa terhibur lak hati nie.. Biasalah, ada suka duka yang menjadi penyeri dalam kehidupan kita.. apa pun, bersyukurlah ….tapi kalu tahu diri nie hiidup susah, kenalah berusaha untuk hidup senang..kalu tahu hidup menderita, kenalah ikhtiar agar terasa bahagia… Juz ask urself, nak ke tak nak??..
    😉 kalu anak murid degil, dapat la ‘sebakul’ hadiah ucapan bebelan daripada saya…hehehehe..
    tapi kekadang, penat sgt kalu nak bagi ‘hadiah’ nie kat smua student, lastly, saya tenangkan hati agar tak marah n then suruh je diorg buat keja cepat2..huhuhu

    Comment by csakura82 | October 15, 2008


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: