Dr Waina

ku bukan sasterawan, bukan karyawan bukan jua wartawan tapi ku ingin berkarya di saat ku terdaya

Malang memang x BERbau

 

Ahad yang lalu, saya ditugaskan untuk untuk menjadi ‘officer incharge’ di klinik rawatan pada sesi petang.  Dalam hati terdetik ‘gawat nie, petang nie kena supervise student lagi,,,,,pening-pening’

Dalam kekalutan nak pergi makmal student, dapat panggilan dari bilik kecemasan A&E, getus hati nie ..’ada kes apa nie’…..Nak dipendekkan cerita, saya ada kes yang perlu saya tengok dan selesaikan…so i just ask them to send the patient to dental clinic on the same time…

Macam biasa, doktor ni bila dah jumpa pesakit, kenalah berlagak macam ‘penyiasat tak bertauliah’..tentu sahaja saya kena selidik macam2 sebelum buat treatment..paling penting kena tahu “punca kesakitan”, baru boleh tahu cara membuang puncanya..

Kes kecemasan apa ler tu??

Pertama:

Kisah seorang budak 14 tahun chinese man, tetiba ja terjatuh dalam bilik air dan dapat luka pada bahagian bibir bawah dan dagu….gusi gigi atas berdarah

Kedua:

Pesakit lelaki melayu 25 tahun yang datang (datang dari jauh) dengan bengkak di bahagian bibir bawah ~bengkak tu ala2 cam jerawat batu

hmm….dah dapat kes, kenalah setelkan, kena rawat sampai clear masalah tue..Even kes simple mcm mana pun, kenalah jalankan tugas..tugasan tu kan AMANAH dariNya, kenalah buat sehabis baik, ‘da best’ gitu.

Apa yang saya buat?

Kes 1:

Luka tu dicuci sampai bersih sebelum dijahit. kemudian bagi ubat antibiotik, ubat tahan sakit,ubat sapu dan ubat kumur..(bunyi macam simple ja, tapi nak jahit biar jadi cantik, kena ada tekniknya)

Kes 2:

Kes ni lagi la lucu sebabnya, at the end bila dikorek2 punca dan penyebab kewujudan ‘bengkak ala jerawat batu tu’ , rupa2nya, ada serpihan gigi di dalamnya..kesan accident sebulan yang lalu…huhuhu

 

Selesai merawat…….

Bila difikir-fikir semula, cam mana lah budak nie boleh terjatuh dalam bilik air sampai boleh terkoyak teruk bibirnya..takke boleh diatasi jatuh dalam bilik air…hmmmm, mesti patient nie tak berhati-hati dan bilik air licin

Bila difikir-fikir lagi, cam manalah serpihan gigi tu boleh ada kat situ setelah sebulan lamanya, tak kan la doktor yang rawat sebelum nie tak perasan yang dia tertinggal gigi dalam bibir patient…hmmmm..mesti doktor nie tak check betul2 sampai terlepas pandang sesuatu yang penting…

Saya treat patient nie walaupun punca masalah seolah ‘macam simple’, ‘macam perkara yang tak seharusnya terjadi..tapi WiLL You Know that SomethinG will haPPen to u….

Kekadang, ada driver yang bawa keta punyalah berhati-hati, tersemput2 macam kura-kura tapi masih kemalangan boleh berlaku..Ada juga pesakit yang beria -ia jaga gigi sampai gosok gigi 5 kali sehari tapi masih mempunyai gigi berlubang…

*******************************

Moral of the story:??     MALANG MEMANG TAK BERBAU😉

October 22, 2008 - Posted by | My Story .:DenTisT:. | ,

1 Comment »

  1. you will never know what is going to happen after this…don’t you?

    Comment by csakura82 | October 22, 2008


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: