Dr Waina

ku bukan sasterawan, bukan karyawan bukan jua wartawan tapi ku ingin berkarya di saat ku terdaya

[LELAKI] itu susah

Wahai kaum hawa, cuba hayati kata-kataku sejenak…

Jika kamu melayannya dengan baik, dia fikir kamu jatuh cinta kepadanya.
Jika tidak, kamu akan dianggapnya sombong.

Jika kamu berpakaian cantik, dia fikir kamu sedang cuba untuk menggodanya.
Jika tidak, dia kata kamu kekampungan.

Jika kamu berdebat dengannya, dia kata kamu keras kepala.
Jika kamu berdiam diri, dia kata kamu tak ada IQ tinggi.

Jika kamu lebih pintar daripada dia, dia akan jatuh air muka.
Jika dia yang lebih pintar, dia bilang hebat.

Jika kamu tidak cinta padanya, dia akan cuba mendapatkanmu bermati-matian.
Jika kamu mencintainya, dia akan cuba untuk meninggalkanmu.

Jika kamu beritahu dia masalahmu, dia kata kamu menyusahkan.
Jika tidak, dia tuduh kamu tidak mempercayainya.

Jika kamu cerewet padanya, dia anggap kamu seperti seorang pengasuh .
Jika dia yang cerewet pada kamu, itu kerana dia mengambil berat.

Jika kamu mungkir janji kamu, kamu tidak boleh dipercayai.
Jika dia yang ingkari janjinya, dia melakukannya kerana terpaksa.

Jika kamu menyakitinya, kamu sangat kejam.
Jika dia yang menyakitimu, itu kerana kamu terlalu sensitif dan terlalu sukar
untuk dijaga hati.

Jika kamu mengatakan hal ini pada lelaki-lelaki, mereka pasti bersumpah semua
ini tidak benar…

 

October 23, 2008 - Posted by | Chosen .:Karya Pilihan:. | , ,

4 Comments »

  1. Nothing is perfect

    Comment by csakura82 | October 23, 2008

  2. Correct.Kite ni bukannya Ma’sum macam Rasullullah s.a.w. So terima lah segala kelemahan kiter dengan redha…

    Comment by HikaruMuslim | October 23, 2008

  3. tapikan HikaruMuslim, bila kita tahu ada klemahan kita, kenalah cuba perbaiki diri agar dapat atasi masalah tu..

    cthnya, kalu jenis pemarah, kenalah bykkan bersabar..

    kita tak perfect tapi kita boleh latih untuk perbaiki mana yg perlu, sejajar dgn tuntutan agama🙂

    Comment by csakura82 | October 25, 2008

  4. Salam….HikaruMuslim..

    saya try send msg kat friendster untuk HikaruMuslim tapi tak berjaya..
    kalu nak add saya, email saya nna_882@hotmail.com🙂

    Comment by csakura82 | October 28, 2008


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: