Dr Waina

ku bukan sasterawan, bukan karyawan bukan jua wartawan tapi ku ingin berkarya di saat ku terdaya

anak bOngsu

 

Anak Bongsu Gigi

 

Hari ini, biarku ceritakan tentang anak bongsu gigi…..

Alkisahnya, gigi bongsu nie lahir tika usia 18 sehingga 27 tahun, tidak menentu, tidak sama antara aku dan kau.  Namun bukan kepelikkan jika ada antara kita tiada gigi bongsu sejak azali kerana itu sudah suratanNya. 

Posisinya tidak menentu, ada yang senget, ada yang lurus menegak, ada juga melintang.  Penantian menunggu ia keluar sepenuhnya memakan masa yang lama, barangkali 2 tahun lamanya..

Sungguh menderitakan jika hadirnya hanya membawa kesengsaraan dari kegembiraan..

 

Lantas, apa yang harus ku lakukan untuk anak bongsu gigi ini?

(1) Biarkan ia

Jika ia mampu keluar dalam posisi yang menegak seperti adik-beradik yang lain, bagi peluang utk ia keluar

(2) Buangkan…

Jika ia menyebabkan masalah…bengkak gusi berulang kali, sakit, makanan terlekat…maka , membuangnya adalah langkah terbaik

 

………………

think wisely

………………

 

 

October 25, 2008 - Posted by | Gain Knowledge .: Health:., My Story .:DenTisT:. | , , ,

3 Comments »

  1. better remove it before it cause problem to u

    Comment by csakura82 | October 25, 2008

  2. Dr,

    Sy ada masalah gigi bongsu skrg ni. sy sudah pergi klinik buat pemeriksaan. dr kata kena cabut (sama mcm dr Waina explain.. hehe). dia kata boleh operate lepas bengkak gusi tu surut. betul ke? Masalah skrg sy sgt sakit sampai susah nak makan..! se lagi, if sy nak buat kat hospital ambik masa lama ke appoinment dia? kos rawatan dia sekitar RM600 ke if buat kat klinik swasta? sbb company sy benarkan claim utk dental cuma RM200 je..huhu..

    Comment by utie | November 10, 2010

  3. boleh operate slps bengkak surut.saya tak pasti tentg kos,

    Comment by csakura82 | January 11, 2011


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: