Dr Waina

ku bukan sasterawan, bukan karyawan bukan jua wartawan tapi ku ingin berkarya di saat ku terdaya

past tense VS present tense

past tense VS present tense

 

Dulu ketika aku bergelar pelajar hingusan yang masih tak paham bahasa kehidupan belajar di universiti, terasa macam nak segera ‘keluar’, sekurang-kurangnya tak perlu menghadap muka lecturer yang suka membebel, mengomel hasil kerjaku, apatah lagi yang suka arahkan aku itu ini. Lebih teruk lagi bila terpaksa berdepan dengan lecturer yang ‘straight to the point’ marahkan aku dan hentam aku depan patient kat sesi klinik.  MALU ler..bengang giler.  Dah ler nak kena complete kan semua requirement tapi banyak lak cekadak lecturer nie…hampeh sungguh..

 

 

Tup tup tup 5 tahun dah berlalu, impian nak cepat-cepat berambus dari universiti berjaya dikecapi. 

Sekarang…..

 

Bila bekerja sebulan

Semangat menyala-nyala, semua rawatan nak dibuat kat pesakit.  ‘just tell me, i will fix your tooth’..berjuang habis-habisan bila nampak lubang dalam mulut pesakit.[oh,aku perwira yang berjasa]

 

 

3 bulan bekerja

keja keja keja…. Buat lokum sebagai extra work..dapat duit lagi, bez …

dapat gaji nie, nak beli keta baru.. hmmm, handphone lama rosak, nak beli baru ah..beli 3G trus..ehem, buat postpaid, nak tepon kawan-kawan [oh, aku ada banyak duit]

 

Setahun…

Well, i am SYDO (senior year dental officer)….at last dah ada macam-macam ilmu, dah berani jahit mulut orang yang terkoyak tanpa panggil doctor pakar…[oh, riaknya aku]

 

18 bulan kemudian

I am a trainee lecturer…double triple work..pening2, kena ajar student, cover lecturer buat itu ini, kena gi tempat orang asli buat treatment,screening….[oh, aku dah naik pangkat lebih daripada yang lain]

 

……the latest……..

Bosan la tengok gigi sokmo, boleh ke aku turn semula ke titik permulaan…? [oh, no more turning back…..juz follow da flow]

 

Keja non-stop tapi gaji skit je..mana larat nak keja sampai umur pencen…[oh, usiaku bertambah]

 

uih, otak berkarat dah, dah lupa dah nota-nota dulu..oh, macam nie ke susah nak jadi seorang pensyarah?..[oh, aku tak layakkkkkkkk!]

 

Jual pisang goreng  je lah, tak lah penat cam sekarang….dapat income lebih banyak daripada gaji sekarang…[oh,menyesalkah aku?]

 

 

November 27, 2008 - Posted by | My Story .:DenTisT:. |

2 Comments »

  1. this is just the beginning

    Comment by csakura82 | November 27, 2008

  2. am i sure?😉

    Comment by csakura82 | November 30, 2008


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: