Dr Waina

ku bukan sasterawan, bukan karyawan bukan jua wartawan tapi ku ingin berkarya di saat ku terdaya

waRna & ConTenG, CukuR & ukIr

 

Bila musim sekolah, boleh dikatakan semua orang sibuk nak buat program termasuklah kenduri kendaranya (ye ker imbuhan aku nie) , jalan sini sana, shopping itu ini dan macam-macam lagi. 

Kali ni nak saya nak sok sek tentang ‘warna & conteng, cukur & ukir’hmmm, apa kebenda tu?

Cakap tentang cukur & ukir nie, sebenarnya lebih menjurus untuk sahabat2 wanita, pengantin perempuan, dan sapa-sapa aje yang suka bersolek/berdandan.  Saya sayang sangat kat kaum Hawa nie, sebab saya nie tergolong dalam golongan nie dan rasanya isu nie memang perkara ‘biasa’ dah diketengahkan tapi mungkin dipandang ‘remeh’, tak pun dilihat dengan sebelah mata..

uiks, jangan macam tu ye sahabat-sahabat..

Standard, semua perempuan sukakan kecantikkan..lebih2 lagi bila nak jadi mempelai, nak naik pelamin dan jadi raja sehari..🙂 Time ni la nak kena glamour sehabis mungkin, almaklumlah time lain tak lah ‘bermakna’ time wedding sendiri.  Ye tak? 

Kahwin, kahwin. kahwin…seronok je bunyinya…yelah, besar ganjarannya mendirikan perkahwinan..iakan suatu ibadat yang dituntut🙂

Tapi sayangnya bila perkahwinan itu dicampuri dengan perkara-perkara yang Allah tak suka sehingga boleh menyebabkan kurang ‘keberkatan’…ehm, apa kebenda tu tu?  Di sini, biarlah saya senaraikan antaranya:-

*cukur & ukir alis mata

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:”Allah mengutuk wanita yang bertatu atau minta ditatu, wanita yang mencukur alis dan mereka yang meminta dicukur alis mereka, wanita yang membentuk giginya agar kelihatan cantik dan mereka yang mengubah ciptaan Allah.” (Riwayat Ibnu Mas’ud) huraian http://www.iluvislam.com/v1/hadis.php

*warnakan kuku dengan inai

Al-Imam Yusuf Al-Qardhawi ialah:
Beliau mengatakan bahawa, ulama mengatakan bahawa hukum lelaki memakai inai berada diantara dua hukum, iaitu Makruh dan Haram.Dan kebanyakkan ulama tidak membenarkan lelaki memakai inai kerana ia menyerupai wanita.Sedangkan Nabi Muhammad melarang lelaki menyerupai wanita dan wanita menyerupai lelaki(HR Bukhari).Walaubagaimanapun terdapat kelonggaran,jika lelaki memakai inai untuk tujuan perubatan.Misalnya macam sakit cagu(iaitu bengkak dijari disebabkan potong kuku terlalu dalam), penggunaan inai amat baik untuk merawat sakit ini.Maka hal ini diperbolehkan.

Imam Nawawi berkata dalm kitabnya (Majmuk): Larangan ini adalah kerana warnanya bukan kerna bau wanginya. Bau wangi adalah disunatkan bagi lelaki. Hukum memakai inai bg lelaki adalah sama dengan memakai za’faran.

sumber:http://www.iluvislam.com/v1/forum/viewthread.php forum_id=49&thread_id=604&rowstart=0


love

June 10, 2009 - Posted by | I Luv Islam.:Agamaku:., Ibadat, Tazkirah .:Read and Think:. | , , , , , , , ,

3 Comments »

  1. zaman makin maju tapi hukum tetap hukum, bukan ke gitu?

    Comment by csakura82 | June 10, 2009

  2. Tak semestinya apa yg kita tahu tu kita paham.

    Comment by shasukey | June 13, 2009

  3. hmm.. makin kita byk tahu sbenarnya makin byk kita tak paham

    Comment by csakura82 | June 13, 2009


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: