Dr Waina

ku bukan sasterawan, bukan karyawan bukan jua wartawan tapi ku ingin berkarya di saat ku terdaya

aku & keretaku

 

Kali ni, saya tak nak cakap tentang gigi tapi nak berkongsi dengan sahabat tentang kereta.  Bukannya saya pakar tentang kereta tapi apa yang nak dikatakan adalah tentang pengalaman sendiri. 🙂

Kereta merupakan keperluan.. betul tak??!

I am sure zaman sekarang ramai yang pakai kereta..Ada juga yang pakai kereta macam baju, asyik2 bertukar aje.  Ada juga yang selalu modify dari gaya proton ubah menjadi cam evo.. memang kreatif sungguh.  Kadang-kadang ada antara kita tahap sayangkan kereta macam ‘buah hati’…tak boleh terguris sikit pun..

Banyak orang, banyak ragamnya…ada yang sanggup habiskan duit untuk buat macam2 untuk kepuasan hati demi kereta tercinta.  Tapi bukan saya kot.. Saya cuma pandai pakai je..hehehehe

4 tahun yang lalu saya bersemangat nak beli kereta yang comel+cute….tapi memandangkan parents saya tahu saya masih tak pandai bawa kereta dengan jayanya, jadi nak tak nak kenalah beli keta 2nd hand. huhuhu, sedihnya tapi ada bagusnya juga. 

4 tahun saya bawa kereta ni ulang alik dari KB ke KT, pengalaman memang terlalu banyak. 

Accident adalah dalam 3 kali..tu semua dilanggar orang bukannya melanggar…geram sungguh

Terguris…hehehehe, yang nie akibat diri sendiri yang cuai pun ada..tapi ada juga kereta halimunan mana ntah yang guris

Kemek…tetiba je terperasan kemek, natah sapa punya angkara

Temperature naik!! 🙂 banyak kali jadi cam nie..

Tayar takde angin..nasib baik tak terbabas kat tgh jalan

…….

Pendek kata, memang ‘banyak ‘sungguh cerita antara saya dengan kereta..tapi betul la dengan kata-kata “ni lah perempuan, pandai guna je kereta tapi tak pandai jaga”. 

 😉 saya setuju sebab in my mind, asalkan saya hantar kereta untuk servis pada masanya, ingatkan takdela masalah.. tapi malang mana nak berbau..  banyak kali kereta buat hal ‘tetiba’, unexpected… 

So, to all my friends….tak perlu jadi expert tapi ‘at least’ cubalah ambil tahu kemungkinan punca bila masalah berlaku…  Now, i know the reason why temperature kereta naik.. 🙂

 

July 9, 2009 - Posted by | Guide .:Resepi@Petua:., My Story .:DenTisT:. | ,

6 Comments »

  1. kereta oh kereta….
    same le…tahu naik aje..
    huhu…adeh..

    Comment by sam | July 10, 2009

  2. Why temperature naik?

    Comment by HikaruMuslim | July 12, 2009

  3. ala,nape temp kete naik tu..kete sy pom g2 gak..huhu

    Comment by arinzone | July 14, 2009

  4. Ada byk punca yg blh mybbkn temperature naik.. Stakat pengalaman sy,antara puncanya = air dh kering, radiator tsumbat jd x dpt sejukkn enjin, kipas x bfungsi.. 🙂 ni faKta bhs kampung. Jd kalu dpt bguru dgn pakar kereta mmg lg bgus. At least belajr dr pngalaman,ok la gak

    Comment by csakura82 | July 14, 2009

  5. hehehe bukan setakat temperature kete je boleh naik kak oiiii, temperature org klu naik lagi leee… susah nak down kan…

    Comment by am | August 23, 2009

  6. 🙂 kalau temperature driver yg naik….mmm, yang tu jadi kes lain lak..

    Comment by csakura82 | August 24, 2009


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: