Dr Waina

ku bukan sasterawan, bukan karyawan bukan jua wartawan tapi ku ingin berkarya di saat ku terdaya

Emergency Call

……

Dulu-dulu di malam ONCALL

Isk, aku oncall la hujung  minggu nie…Tak boleh silent tepon, nak kena bagi ringtone paling kuat.  Bunyi telefon paling ganas dikhaskan untuk  panggilan masuk daripada ‘A & E’.. supaya cepat tersedar diwaktu malam.

Sebelum tidur, nak kena baca doa lu….

Ya Allah, tolonglah selamatkan semua rakyat di daerah naungan di sini, Jangan libantkan mereka dengan kecelakaan terutamanya pada bahagian muka.  Damailah, tenangkan suasana hunjung minggu ni… Moga aku tidur lena… Ameen..

Tika dilamun mimpi, tetiba teponku kuarkan  ‘tone khas’… Macam terkena panahan petir, terus ku bangkit dan meluru ke hospital..Waktu tu, tak kira dah dengan air liur basi ke, tahi mata melekat ke, muka tak bermekap ke (tapi aku mang bukan jenis bermekap pun.. (mmmuah ha ha..) Yang pastinya hanya Allah yang tahu betapa mengantuknya mata ini apabila perlu bertapa di kawasan kecemasan hospital pada ‘waktu tidoku’..

Arghhhh…. jelesnya aku kat yang lain duk tido lena tu

Emergency call memang khas untuk mereka yang betul-betul ada emergency problem..Percaya tak, kat kecemasan hospital pun ada kes yang sememangnya tak totally cemas!  Doktor gigi yang oncall biasanya datang kat tempat kecemasan hospital hanya bila ada kes.  Bayangkan, jika kes pada malam yang nak akan jadi pagi hanya setakat ‘sakit gigi je’… alahai,

KiNI..

Terasa sudah lama saya tidak melakukan tugasan ‘oncall.. Tiada lagi kedengaran bunyi ambulan, suasana hiruk pikuk di hospital serta raut wajah pesakit apabila bibir terkoyaknya dijahit, takpun bila gigi yang patah itu terpaksa dicabut keluar!  ‘Tiada lagi gangguan ketika ku bermimpi’… and no more ‘special ringtone’ for hospital….

Tapi , sungguh …..saya merinduinya.  Rindukan suasana dan pengalaman yang cukup bermakna.  Saya suka tolong jahit bibir, gusi, pipi yang terkoyak tuu!

Talian hayat dengan polis, bomba, hospital wajib diingat.  SEMUA PERLU TAHU, tak kira yang kecil sampai yang tua nyanyuk…Penting sebab kita tak tahu pada masa bila maktu kecemasan akan berlaku dan semuanya boleh jadi ‘unpredictable’ dan ‘suddently’ ….juz like that

Itu untuk panggilan kecemasan dunia yang nyata nie….. tapi macam mana pula dengan panggilan kecemasan untuk akhirat?..🙂

Just keep doing it ..  call 24434 ..InsyaAllah, Allah will help you along the way!

     

p/s : i love this post, plz read it.  Hope it will melt in our heart http://keretamayat.blogspot.com/2009/09/sms-kepada-allah.html

 

October 28, 2009 - Posted by | Guide .:Resepi@Petua:., My Story .:DenTisT:., Tazkirah .:Read and Think:. | , ,

1 Comment »

  1. faham ke knpa 24434?

    Comment by csakura82 | November 2, 2009


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: