Dr Waina

ku bukan sasterawan, bukan karyawan bukan jua wartawan tapi ku ingin berkarya di saat ku terdaya

…stop asking wHY…

….Stop Asking WHY??….

“eh eh…..buruk giler baju dia tu.. apasal gaji skit sgt?  isk isk memang tak reti masak ke apa minah ni..Komen itu ini, merungut itu ini, membebel macam-macam….

Itulah salah satu perumpamaan untuk perangai wanita tapi saya pasti tak semua pun antara kita yang tidak pernah berkata-kata tentang ketidakpuasan hati tentang sesuatu perkara yang tidak disukainya, baik lelaki atau wanita. 

 Apalah sangat dengan kekurangan yang ada diterima itu, kerana hakikatnya tiada yang sempurna….tapi hakikatnya terlalu sukar menepis keinginan rasa hati mencapai kesempurnaan dalam kehidupan, dalam apa jua perkara……

Pernahkah terasa seolah-olah ada sahaja halangan, penghalang yang membuatkan terbantut seketika perjalanan dipertengahan jalan?

Itulah ujian….selagi mana bernamanya kita insan, manusia dan merupakan khalifah Allah di atas muka bumi ini, selagi tu takkan terhenti ujianNya untuk hamba-hambaNYA…..

 

Kenapa AKU DIUJI?

“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.” -Surah Al-Ankabut ayat 2-3

Kenapa AKU TAK DAPAT APA yang AKU IDAM-IDAMKAN?
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” -Surah Al-Baqarah ayat 216

Kenapa UJIAN SEBERAT INI?
“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.” -Surah Al-Baqarah ayat 286

Kenapa Rasa FRUST?
“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.” – Surah Al-Imran ayat 139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
“Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).” -Surah Al-Imran ayat 200

“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk” -Surah Al-Baqarah ayat 45

APA YANG AKU DAPAT daripada SEMUA INI?
“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu’min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka… .. -Surah At-Taubah ayat 111

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
“Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.” -Surah At-Taubah ayat 129

AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!
“… ..dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.” -Surah Yusuf ayat 12

 

Sungguh…..

Usahlah bertanya kenapa ianya terjadi, kerana pasti Allah sedang aturkan yang terbaik….

STOP ASKING tentang kegagalan yang telah terjadi walau telah puas berusaha

STOP ASKING tentang tak tercapai impian yang diharap walau telah mencuba mencapai

STOP ASKING tentang tak berpenghujungnya kedukaan setelah puas mencari sinar kebahagian

STOP ASKING tentang jodoh yang tak kesampaian setelah mencari dan mencari

STOP ASKING tentang kenapa ianya tak terjadi seperti yang diharap

Tetapi….

ASK FOR keampunanNya

ASK FOR ketetapan nikmat iman dan islam yang tak berpenghujung

ASK FOR rahmat dan kasih sayangnya

ASK FOR kebahgiaan dunia dan akhirat

ASK FOR pilihan yang terbaik daripadaNya

 

p/s: ………kusangkakan panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengah jalan….

Namun, ingatlah duhai sahabatku…rintik-rintik air  hujan itu turun bersama rahmat dan kasih sayangNya.. InsyaAllah, pasti Dia sedang Mendengar dan takkan pernah membiarkan hamba yang menangis keranaNya…andai yakin padaNya dan redha pada takdir qadak qadar Nya, pasti takkan kecewa lagi hati ini

 

December 4, 2009 - Posted by | My Story .:DenTisT:., Tazkirah .:Read and Think:. | , , , , , ,

2 Comments »

  1. hujan ooo hujan… mananya pelangi, tak ku nampak lagi…

    Comment by csakura82 | January 2, 2010

  2. sungguh….semangat ku hilang tapi paksi ku masih utuh berharap pertolongan Allah..moga ada sinar disebalik kesuraman ini…insyaAllah…

    hari esok muncul mengundang seribu kebahgiaan, aminn

    Comment by csakura82 | May 7, 2011


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: