Dr Waina

ku bukan sasterawan, bukan karyawan bukan jua wartawan tapi ku ingin berkarya di saat ku terdaya

..Mari BerkOngsi InFO..

 

… Tujuan saya tulis blog ini untuk berkongsi dengan semua yang ada tentang info yang saya tahu terutamanya tentang bidang saya ni.  Berbaloi atau tidak info ini, terserah kepada semua yang mengambil manfaat daripadanya ataupun tidak.. 🙂 insyaAllah, kita sama-sama berkongsi ilmu..Semoga ada kebaikan disebalik usaha yang sedikit ini..

😉 ” JOM hapuskan LUbang pada gigi” 😉

its me

37 Comments »

  1. Jom Jom Jom

    Comment by csakura82 | March 16, 2009

  2. bisa konsultasi

    Comment by dial | April 5, 2009

  3. insyaAllah….. bisa…

    Comment by csakura82 | April 7, 2009

  4. halo, saya dari indon nih, aku pernah ke malaysia. cukup menarik. kunjung balik blog saya cik.

    Comment by yolex | April 12, 2009

  5. slm,saye balqish.saye pernah excident.terok juga la..gigi depan saye pecah pada bahagian tengah dan patah separuh.dan gigi depan lagi satu telah mati.gigi yang pecah tadi doc pakar telah membuat tampalan biase yang tidak kuat,tidak sewarna dengan gigi asal.saye ingin mendapat pendapat doc ape perlu saye lakukan untuk memperbaiki gigi saye untuk kelihatan lebih sempurna dan kuat?
    manakala gusi bawah depan pula patah namun giginye masih kukuh tetapi jarang,bolehkah saye memasang brace?
    harap pertanyaan ini dibalas

    Comment by balqish | September 13, 2009

  6. Assalamualaikum… buat saudari balqish. minta maaf , lambat sgt reply baru sekarang saya mmpunyai kelapangan untuk membalasnya.

    Tentang masalag gigi depan, saya berpendapat sebaiknya dapatkan tampalan baru. sememangnya, tampalan berwarna putih memang susah nak menepati warna asal gigi. Hasil akhir tampalan boleh dipengaruhi oleh kepakaran serta skill doktor yang merawat. jadi, sukar utk saya mmbuat keputusan. sebaiknya dapatkan rwtn ditmpt yang disyorkan oleh kwn2 yang berpengalaman , yg mana harganya berpatutan dgn hasilnya.

    sebaiknya, gigi bawah tu ditampal juga. takut pula lama kelamaan makin teruk jadinya. perlu pastikan sejak bila lagi gigi tersebut jarang..kalau sejak dr kecil, memang boleh buat rwtn braces. tapi jika masalah itu baru sahaja wujud, kemungkinan itu masalah berpunca drpd pyakit gusi.
    sebaiknya, jumpa doktor yg berdekatan dan tanya pendapat lebih lanjut🙂.. ok ?

    Comment by csakura82 | October 2, 2009

  7. Bismillah… baru buat tampalan. ada rasa pelik sikit

    Comment by sembilan | October 27, 2009

  8. Apa pun….’avoid’ makanan keras on that side….at least 24 hours..then see what happen..tapi kalu still ‘rasa pelik’ seperti tampalan tinggi, pergi smula klinik…agar doktor dpt adjust smula tampalan (rendahkan ia)…🙂

    Comment by csakura82 | October 27, 2009

  9. salam dr,saya ana 32 tahun,ingin bertanya dgn dr,gigi bahagian atas saya berlapis.gigi hadapan agak besar,gigi kapak bahagian kiri ke belakang dan ianya mewujudkan ruang dan menyebabkan gigi hadapan saya menjadi senget.gigi tarig bahagian kanan agak terkeluar.saya ingin membetulkan gigi saya tanpa mencabut sebatang gigi pun,harap dr boleh beri cadangan.

    Comment by ana | January 16, 2010

  10. Salam

    Ana: Pada pendapat saya, mungkin ana boleh lakukan rwtn braces bagi membetulkan susunan gigi tersebut. namun begitu, isu samada memerlukan cabutan atau tidak, bergantung pd doktor yang merawat. Rawatan ortodontik mmpunyai kepelbagaian teknik, dipengaruhi juga ‘skill’ doktor yang merawat. Apa yang boleh ana lakukan, memberitahu pandangan ana pd doktor ttg idea utk elak cabutan , supaya doktor tsebut dpt mberikan pndptnya..

    Rwtn ortodontik tidak sama pada semua pesakit, ia byk bergantung pd faktor mslh yg ada pd pesakit. Makin kompleks mslh gigi tak tersusun, cr rwtn mungkin akan lebih kompleks dan ambil masa.
    🙂

    Comment by csakura82 | January 18, 2010

  11. salam..terima kasih dr atas pandangan..

    Comment by ana | January 18, 2010

  12. sama-sama

    Comment by csakura82 | January 18, 2010

  13. salam….
    -blh sy tau gaji seorang dentist yg bru bekerja dgn kkm?
    -adakah mudah utk menyambung pelajaran n mendapat course yg dikehendaki dlm kkm?
    -blh beri komen ttg exam utk FDSRCS.
    -which 1 is better, oral surgeon or orthodontist?

    ni dlu soklan sy utk kali ni.. hrp Dr Waina blh memberi jwpn….
    TQ.

    Comment by sy budak bru blaja | January 22, 2010

  14. Salam…
    Bila adik mula register sebagai peg pergigian, permulaan ialah U41 gaji dalam rm2,300 basic (skit banding medical )…mungkin sekarang dah lebih sikit kot,
    Nak sambung belajar di KKM….?🙂 kena habiskan ‘compulsory service’ baru boleh apply..tapi kena ingat, senior didahulukan..
    Primary exam sprti yg adik maksudkan tu…. hmm, jika berpeluang utk menduduki exam tersebut dan lulus, peluang utk sambung belajar juga lebih tinggi dan bagi ‘extra point’ utk dipilih berbanding mereka yang tidak menduduki exam ni
    Atr OS dan Ortho….adik suka yang mana? kalu suka yang advance, tentulah OS lebih mantap…tapi adik jenks tak suka oncall, tak minat surgery, Ortho pilihn yang lebih baik..Semua tu atas minat sendiri….Kalu tanya saya, Os pun bez…Ortho pun bez… Minat boleh dipupuk… Kadang-kadang kita merasakan kita minat sgt bidang ‘a’ tetapi peluang utk sambung belajar hanya ‘b’..

    Comment by csakura82 | January 25, 2010

  15. rm2,300….. hmmmmm kalo cmpur sume elaun yg ade total bape?? (maaf kalo soklan sy nih mcm org yg tamak ckit,, hee,, just wan to motivate myself)

    skrang nih Dr bertugas sbg pe?

    Comment by sy budak bru blaja | January 26, 2010

  16. Sebelum saya jwb, cuba pikir… kenapa keja jadi doktor gigi? Kenapa pilih OS/Ortho? Sekadar untuk dapat gaji dan duit banyakkah?

    Money is nothing….if u concern more about money than u will be disappointed coz, u will never get more money than what u really want/desired..its never enough..
    What makes u work harder?

    Total, saya tak ingat ..tapi kalu tak silap dlm kadar rm2500 lebih kurang
    Sekarang,saya pensyarah pelatih yang sedang sambung belajar

    Comment by csakura82 | January 27, 2010

  17. ooo… Dr nk specialize pe?

    Comment by sy budak bru blaja | January 27, 2010

  18. insyaAllah, i am going to be an endodontist🙂

    Comment by csakura82 | January 27, 2010

  19. wahhhhh… Dr mesti seorang yg penyabar..🙂

    Comment by sy budak bru blaja | January 28, 2010

  20. 🙂 ..tak juga …tapi cari ‘canal’ guna mikroskop, mmg bez..

    Comment by csakura82 | January 31, 2010

  21. salam,nak tanye brape harga utk bt bridge dan teeth implant?..thnks

    Comment by fizo | February 4, 2010

  22. Salam Dr
    saya nk tanya
    saya baru lepas pkai braces dan skg tgh memkai retainer
    masalahnya saya sdg berpuasa skg
    adakah makruh/ batal puasa saya semasa puasa saya memakai retainer ini sebab saya x makan dan minum?
    harap Dr dapat menjawab ekmusykilan saya, TQ very much

    Comment by Hazirah | July 19, 2010

  23. Hazirah, setahu saya tidak batal puasa. InsyaAllah, saya cuba dapatkan kepastian yang lebih mngenai isu ini

    Comment by csakura82 | July 22, 2010

  24. salam..
    Dr Waina,

    sy inginkan kepastian dari doc..doc ad mention about pendpt y berbeza oleh dentist..so,nk tnyer ckit,baru2 nie sy ad jmpa dentist for consultaion about wearing braces..dia ckp gigi bongsu sy dua2 senget and need to operate b4 wearing braces..for ur information,1’m 24 years old.if mgikut experience doc,ad tak penah face case mcm nie..kalo nk operate sy takotla..tp sy nk pkai braces..hu3..hope doc dpt bg opinion sdkit.

    thanks..

    Comment by leena | July 23, 2010

  25. Leena:
    Biasanya apabila doktor mencadangkn cabutan gigi supaya mendapatkn ruang bagi pergerakan gigi. Oleh tiu, cabutan gigi geraham bongsu/gigi yang sesuai diperlukan sekiranya ruang tidak cukup bagi meluruskan susunan gigi. Jika disarankan cabut, sebaiknya cabut

    Comment by csakura82 | August 9, 2010

  26. thanks for the advice doc waina..tp gigi bongsu y senget xboleh cbut cam biasa kan..nk kena operation and the cost is highest..rm2.5k tok satu gigi..

    Comment by leena | August 10, 2010

  27. mahal… 🙂 kalu sngup tunggu kt klinik kerajaan, napa tak tnggu je?.. hihi..apa pun, itu pilihn sndiri..

    Comment by csakura82 | September 26, 2010

  28. doc, sy wat braces kt klinik kerajaan.. boleh tak kalau ade problem psl braces sy wat kat other government clinic? cthnye sy buat kat klinik kerajaan A tp tbe2 je bracket sy longgar dan klinik kerajaan A jauh dgn sy.. so sy nk betulkan balik bracket yg lonngar tu kat klinik kerajaan B yg dekat dgn sy mase tu.. boleh x mcm tu?

    Comment by nurul | November 23, 2010

  29. salam, sy nak tanya, betul ke gigi bongsu tidak boleh di buat tampalan? thanks..

    Comment by jieha | December 2, 2010

  30. salam, sy nak tanya, betul ke gigi bongsu tidak boleh di buat tampalan? thanks.

    Comment by jieha | December 2, 2010

  31. slm dr…
    sy nk tnye la…gg bhgian dpan sy nie agk brlubg n sy da buat tampalan gg da…mslhnye skang,tampalan gg dpan tu akn trcabut in 5 or 6 month once….so sy nk mintak tlg dr rawatn ape plg ssuai utk sy….skang nie…i’m lack of confident bcause i cant laugh at all….im sooooo worried….help me plaese dr

    Comment by su | December 6, 2010

  32. Mungkin boleh cuba lakukan crown (RCT diikuti sarung) memandangkan tampalan biasa tidk dapat tahan lama dan risiko untuk gigi pecah pd jangka masa pjg

    Comment by csakura82 | December 10, 2010

  33. bergantung pd posisi gigi. Jika gigi tu senget, mungkin cabutn lebih sesuai memandngkn tampalan susah dilakukn pd gigi bongsu
    jika gigi tu kedudukn ok, boleh cuba utk tampal

    Comment by csakura82 | December 10, 2010

  34. hmm, tak pasti. tak smua klinik kerajaan memberi servis braces . mungkin sebaiknya tanya pd Dr incharge klinik tersebut

    Comment by csakura82 | December 10, 2010

  35. Salam,

    Hi Dr. Waina!

    Jz drop by to say that u’re doing great job n great sharing here!Keep on giving back to the world yheah!!!

    Comment by As | February 6, 2011

  36. salam , saya mengalami masalah gigi tidak teratur , saya ni bqu 14 tahun , saya ingin memakai pendakap gigi , saya ingin tahu berapa harganya ?

    Comment by akma | March 29, 2011

  37. sila rujuk pada klinik yang mnyediakan rawatan untuk maklumat lebih jelas

    Comment by csakura82 | April 2, 2011


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: