Dr Waina

ku bukan sasterawan, bukan karyawan bukan jua wartawan tapi ku ingin berkarya di saat ku terdaya

Kenapa JARANG datang klinik GIGI?

Kenapa JARANG datang klinik GIGI  

 

Sebagai doktor gigi, saya memang mengesyorkan semua sahabat handai, rakan-rakan serta pembaca-pembaca blog saya nie untuk melakukan pemeriksaan gigi ‘at least 2 kali setahun’..

dating with dentist

Tapi yang sedihnya,… ramai pesakit yang datang bila ‘terpaksa’

 

Antara alasan pesakit jarang datang klinik gigi…

 

1)     Tiada masalah a.ka. Tak sakit… takde bengkak.. jadi napa nak datang..

 

2)   Ehm, tak sempat datang check up.. Bz !

 

3)    Malas, nak kena tunggu lama.. Ramai sangat orang..

 

4)   Isk, fobia & takut jumpa doktor gigi.. nanti tak pasal-pasal kena cabut gigi lak

 

5)    Tak Kisah Sangat … Takpe, nanti jelah datang check, bukannya penting sangat.  Boleh guna lagi gigi nie

 

6)   Malu?? Tak macho la datang klinik gigi, nanti nampak sangat macam tak pandai jaga gigi..

 

7)    ……….dll…….

 

p/s : Pendek kata, ada 1001 alasan

 

 

HENTIKAN memberi alasan…

Mencegah lebih baik daripada Merawat!

Datang Sebelum Terlewat…😉

21 Comments »

  1. Jom, pi klinik gigi😉

    Comment by csakura82 | March 20, 2009

  2. syabas n tahniah Dr Waina…keep it up…info2 yg amat berguna…saya sendiri akui mmg jarang nk g klinik gigi…since abis sekolah dulu xpernah g klinik gigi..tp skrg kesedaran itu telah ada, i’allah sya nk luangkan masa jumpa Dr. Gigi!!!your clinic kat mana Dr?

    Comment by anggerik_rimba | April 13, 2009

  3. 🙂 .. so far, saya takde klinik lagi.. masih tak mampu nak memiliki sebuah klinik yang dapat memberi manfaat kepada semua lapisan masyarakat.

    saya kerja dengan government..😉

    di bumi kelantan nie..
    jemputlah datang bila berpeluang.. insyaAllah dapat berjumpa jika diizinNya

    Comment by csakura82 | April 14, 2009

  4. yeah mmg sribu satu alasan ptn bg kat kite kan..btw i’m dr siti..based in taiping.nice informative blog🙂

    Comment by c'yam | April 20, 2009

  5. i’allah jika berkesempatan ke bumi kelantan, saya teringin jua utk berjumpa dengan Dr…k, all the best !!!!

    Comment by anggerik_rimba | April 20, 2009

  6. 🙂 dr siti,dr gigi gak ke?
    Ok…. buat anggerik_rimba..insyaAllah kita akan jumpa..

    Comment by csakura82 | April 21, 2009

  7. Dr,sy nak tanye la.. gigi sy patah sejak umo 9tahun,skrg da 25tahun,penah buat gigi palsu tp xlekat..penah tercekik gak..2yg fobia nak pakai,biar xensem pun xpe..tp skrg da keje susah le sket nak berurusan dgn org ramai..ada suggestion tak nak buat gigi palsu camner..kalau takat kat klinik kerajaan mmg xbuatla,mmg xlekat..kalau bleh yg permanent..susahnyer,ada nasihat?

    Comment by Razif Radzi | May 12, 2009

  8. Salam.. 🙂 maafla sebab ambil masa menjawab..
    Biasanya kalu utk menggantikan gigi yang hilang, ada beberapa option: gigi palsu, bridge (gigi sebelah dijadikan sebagai pemegang), implantmemang tak pelik jika ruang yang kosong jadi sikit sebab tulang kwsn tersebut akan menyusut bila usia bertambah..

    kalau nak buat bridge, ok gak tapi try tgk status gigi bersebelahan..jika gigi tersebut tak mempunyai tampalan jadi sayang kalau nak buat penyediaan atasnya..Saya pun tak galakkan..

    Kalau nak paling bagus, implant.kekal, tak perlu dibuka..tapi memang mahal..

    Tentang gigi palsu pula….kenapa tak lekat?..hmm, biasanya, kalau gigi atas tidak mempunyai masalah dari segi pegangan..mungkin ada masalah dengan ‘design’ gigi plasu yang dibuat.

    Terserah pada En Razif..buatlah pilihan yang mana terbaik..🙂

    Comment by csakura82 | May 12, 2009

  9. Alhamdulillah, hari ini baru saya berkesempatan utk melayari internet setelah berbulan2 tidak serve internet. lalu terbuka pulak blog dr. dek kerana kesibukan disekolah dan dirumah, hari ni rasa tenang skit sbb bleh rehat skit. tu pun nnt kena siapkan plak video utk hari anugerah sekolah. Btul kata semua kawan2 di atas saya pun jumpa ngan dr gigi bila sakit aje. tu pun kadang2 dok tahan lagi!!!! Tak tau laaaa bila nak rajin check gigi. tahniah kat dr atas blog yang berinformasi. harap dpt teruskan lagi perjuangan ini. “ISLAM FOR ALL”

    Comment by ust hairul | June 24, 2009

  10. alhamdulillah…

    saya pun bukannya ada ksempatan byk utk buka dan tulis blog selalu…tapi inilah mana termampu saya buat.. InsyaAllah, sikit2 saya tambahkan infonya

    Comment by csakura82 | June 24, 2009

  11. salam!sy nie nurse tp bab nak jumpe dr gigi nie mmg ler takut giiler nak tanye la kos utk buat implant bpe sebatang? n mcm sy umur da nak msk 30 bleh ke buat?

    Comment by hafizah | November 23, 2009

  12. Salam.. Hafizah….
    paling asas sekali…jangan takut-takut….🙂
    kos implant….pelbagai.. standard rm3ribu keatas sebatang, bergantung pada jenis implant, company mana dan mcm2 faktor.
    sekarang implant memang makin glamour, tapi rasanya tak semua tempat offer rwtn nie terutamanya klinik kerajaan. kos implant mahal sebab tu harga rwtn mahal..

    tentang usia… hmm, secara tak lansgung boleh mempengaruhi dr segi tempoh masa sembuh tisu gigi…tapi setahu saya, boleh ….boleh je buat implant..yang bezanya, bila makin lama gigi kita tiada, tulang kwsn tu makin susut…jadi, ‘kadang-kadang’ kenalah doktor top up tulang kat situ supaya boleh letak implant. sebaik2nya, try survey dan tanya pdpt doktor yg buat rwtn ni..untung nasib, dapat yg murah dan berpatutan…🙂

    Comment by csakura82 | November 25, 2009

  13. salam,doc..
    thanks a lot 2 noticed me…
    actually I’m so scary 2 see dentist..
    how can I keep less my scary…:(

    Comment by yana | March 1, 2010

  14. Salam,

    saya slalu diberitahu oleh rakan2 yg cabut less pain berbanding tampalan..tetapi saya sendiri lebih prefer buat tampalan mcm baru2 ni sy ada buat tampalan di klinik swasta dan alhamdulillah proses nye ok jer.

    akhir2 ni gigi geraham bongsu saya ada sedikit masalah. Dr yg merawat pernah offer nak cabut gigi tu sebab katanya gigi tu tak berfungsi apa2 cuma memenuhkan mulut sy je since duk paling dlm…tp saya ni fobia bila dgr cabut tu..so sampai skrg tak cabut2 now ada rasa sakit sket2 sekitar gigi tu. ada penyelesaian lain tak selain cabut utk lessen the pain?

    terima kasih

    Comment by zue | March 14, 2010

  15. Pikir… doktor tu manusia biasa je..🙂
    Bila nak masuk klinik, jaga pandangan mata..Jangan nak tgk objek-objek yang boleh mengundang ketakutan pd diri sndiri.
    Selawat banyak-banyak, baca surah al-insyirah
    Tarik nafas dalam-dalam, pikir yang positiffff jeeeeer ….

    Kadang-kadang kita takut pada sesuatu yang tak pasti.. Cuba tenangkan minda ..insyaAllah, berlapang hati tu

    Comment by csakura82 | March 19, 2010

  16. Assalamualaikum wbt
    Boleh saya dapatkan senarai klinik pergigian kerajaan di negeri Pulau Pinang?

    Terima kasih.

    Wassalam.

    Farihah Mahmood

    Comment by Farihah Mahmood | April 16, 2010

  17. Assalamualaikum doktor.
    sy nk tnye sket bole.
    gigi sy pecah (gigi kedua sblh gigi taring).yg tinggal juz baki yg ade dlm gusi dan sedikit di luarnya.
    ape yg perlu sy buat ye?sy seram la nk jumpe doktor gigi.takut kena marah.hehe.seriously!
    kalo biarkan saje ok x?
    tq

    Comment by zie | April 18, 2010

  18. bila saya sebagai doktor…jwpn saya ” JANGAN TANGGUH2, CABUT JE SEBELUM SAKIT…NANTI BOLEH LETAK GIGI PALSU KAT SITU UTK ELAK MASALAH GIGI YANG LAIN DIKEMUDIAN HARI… ”
    bila saya sebagai pesakit ….jwpn saya ” TUNGGU BIAR SAKIT, BARU G KLINIK”..
    🙂 napa takut nak jumpa doktor gigi..blum lagi jumpa, tapi dah kata akan kena marah..Jangan ramal sesuatu yang belum tak pasti, nanti kita sndiri yang makin pening.. Apa kata, positifkan minda…sebelum nak gie klinik gigi, cuba ualng banyak2 kali..”Dr gigi nie tentu baik”.. insyaAllah, Allah perkenankan doa..bukan ke kata-kata merupakan doa ..ok?

    Comment by csakura82 | April 18, 2010

  19. hehe.mmg nk gi jgk jmpe doktor esok.
    juz cari semangat sket dr org2 yg ade.
    tq doc

    Comment by zie | April 18, 2010

  20. saya bercadang nak buat crown-bridge utk 2 batang gigi (hadapan), maksudnyer akan ada 2 lg gigi kekal yg terlibat…

    berapa yer anggaran utk 4 btg gigi tu?
    berapa lama tahan gigi crown-bridge tu?
    TQ

    Comment by samosa | June 2, 2010

  21. salam…doc… sy mempunyai tampalan gigi pada central incisor(gigi seri tengah) dan lateral incisor(gigi seri kedua)di bahagian rahang atas. Sy brasa rendah dri dgn tampalan gigi sy dibahagian hadapn yg org dpt lihat dgn jelas. So,sy ingin mbuat crowning pd 2 batang gigi sy ini…. n then,satu lg gigi seri kedua sy blubang sedikit.. klu sy buat 3 crownig gigi brapa ye…?

    Comment by nur syah | November 20, 2010


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: