Dr Waina

ku bukan sasterawan, bukan karyawan bukan jua wartawan tapi ku ingin berkarya di saat ku terdaya

SENARAI KLINIK GIGI KERAJAAN

dentist

Assalamu’alaikum…

Buat makluman sahabat semua, di sini saya sertakan maklumat klinik kesihatan pergigian (government) bagi memudahkan sahabat yang berada di Johor, Perlis, Kedah. 

No

State

Name of Clinic

Address

Contact No.

1

Johor

Klinik Pergigian Malau Klinik Pergigian Malau, Klinik Kesihatan
Malau
09020 Malau
Telefon No. : 04-4061700
Fax No. :
 

2

Kedah

Klinik Pergigian Besar Baling Klinik Pergigian Besar Baling
Klinik Kesihatan Baling, Jalan Weng
09100 Baling
Telefon No. : 04-4701152 04-470289
Fax No. :

3

 

Klinik Pergigian Kuala Ketil Klinik Pergigian Kuala Ketil
Klinik Kesihatan Kuala Ketil
09310 Kuala Ketil
Telefon No. : 04-4160681
Fax No. :

 

4

 

Klinik Pergigian Kupang Klinik Pergigian Kupang, Klinik Kesihatan
Kupang
09200 Kupang
Telefon No. : 04-4767510
Fax No. :

 

5

Perlis

Klinik Pergigian Arau Klinik Pergigian , Klinik Kesihatan
02600 Arau
Telefon No. : 04-961169
Fax No. :

6

 

Klinik Pergigian Beseri Klinik Pergigian, Klinik Kesihatan Beseri
02400 Beseri
Telefon No. : 04-9381355
Fax No. :

 

7

 

Klinik Pergigian Kaki Bukit Klinik Pergigian, Klinik Kesihatan Kaki Bukit
02200 Kaki Bukit
Telefon No. : 04-9456237
Fax No. :

 

8

 

Klinik Pergigian Kangar Klinik Pergigian , Klinik Kesihatan Kangar
01000 Kangar
Telefon No. : 04-9778333
Fax No. :

9

 

Klinik Pergigian Kuala Perlis Klinik Pergigian Klinik Kesihatan
Kuala Perlis
02000 Kuala Perlis
Telefon No. : 04-9854259
Fax No. :
 

10

 

Klinik Pergigian Kuala Sanglang Klinik Pergigian, Klinik Kesihatan
Kuala Sanglang
02800 Kuala Sanglang
Telefon No. : 04-7940216
Fax No. :

11

Perlis

Klinik Pergigian Padang Besar Klinik Pergigian Klinik Kesihatan Padang
Besar
02100 Padang Besar
Telefon No. : 04-94903333
Fax No. :

12

 

Klinik Pergigian Pakar Hospital Kangar Klinik Pergigian Pakar Bedah Mulut
Hospital Kangar
01000 Kangar
Telefon No. : 04-9763333
Fax No. :

13

 

Klinik Pergigian Simpang Empat Simpang Empat
02700 Simpang Empat
Telefon No. : 04-9807214
Fax No. :

sumber : http://www.moh.gov.my/MohPortal/govdentalPublic.jsp

p/s: Bagi sahabat yang tinggal di tempat yang lain, buat masa sekarang nie, saya tak dapat nak tolong carikan maklumat tersebut…minta maaf :)

 

69 Comments »

  1. saya ada masalah gigi yang tidak tersusun.
    tapi usia saya 21 tahun, dah tentu saya tidak
    boleh buat di klinik kerajaan.
    soalan saya,bagaimana saya nak sesaikan masalah saya ini?

    Comment by mohd solehuddin ahmad | March 18, 2010

  2. Nak selesaikan:
    Pergi klinik swasta jika memang dan nekad untuk pakai braces. Kalu rasa nak pendapat, masih boleh tnya doktor yang merawat diklinik kerajaan..Kemudian, bolehla buat pertimbangan daripada jawapan tersebut untuk masalah yang dihadapi.

    Comment by csakura82 | March 19, 2010

  3. kalu nak pakai braces, yang dah bekerja pun boleh pergi klinik kerajaan tak

    Comment by nadia | April 1, 2010

  4. kalu nak pakai braces, yang dah bekerja pun boleh pergi klinik kerajaan tak?

    Comment by nadia | April 1, 2010

  5. salam.. klinik kerajaan terhadkan rawatan braces utk yg 16 tahun ke bwh sahaja..

    Comment by csakura82 | April 2, 2010

  6. saya 19tahun….boleh ke saya nak pasang braces kat klinik kerajaan???

    Comment by lehan | April 19, 2010

  7. salam…

    saya ada masalah gg bongsu sikit…since bln lepas gg saye sakit..n then da 3 kali g jmpe doc.g kat private lak tu..doc ckp…sbb gg bongsu tu nak kuar sepenuhnye…n sakit tu lak…ble ketap gg..akan terase smp ke tlinge rasenye…n then saye cdgkan suh cabut jer gg tu..but doc ckp kne g satu lagi appointment..nak suh saye kuarkan wet lagi la tu..n sy lak maybe bln depan kene g outstation..so mak saye suggestkan g jer gomen..murah…but nak ty lagi satu..dgr cite lambat kalau tggu appointment tuk wat surgery..btl ker..n then..camne carenye diorg kuarkan gg bongsu tu..gg bongsu tu pun tak dpt kuar abes..camne eh..

    Comment by akmal | June 14, 2010

  8. area johor jaye ade x.. sakit gigi ni ha.. xtahan

    Comment by zaii | June 25, 2010

  9. Salam..Akmal, sila baca llink ttg gigi bongsu dlm blog saya.
    pendapat saya, gigi bongsu akmal tu perlukn surgery (Minor oral surgery) memandngkn kdudukn yg tak betul akibat kekurngn ruang. Perkara normal utk rs sakit sbgitu. Memang diakui, klink kerajaan ambil masa utk (temujnji lama).
    Untuk surgery, sememngnya perlukn prosedur yg teratur. Maka, ia tidak boleh dilakukn pd waktu yg tak dirancng.

    Comment by csakura82 | June 30, 2010

  10. boleh tak kalau pakai retainer saja tak payah pakai braces..sebab gigi saya tak teruk sangat

    Comment by anabelle | July 20, 2010

  11. Anabella….. retainer digunakan selepas rawatan braces supaya kedudukan gigi yang baru boleh dikekalkan. Jadi sudah pasti, ianya tidak membantu dalam mbetulkan kedudukan gigi. Bagi mgerakkan gigi, perlu daya (forces). Selain braces, rawatan ‘removable appliance @ pendakap boleh tanggal’ dicadangakn untuk pesakit tapi terhad untuk kes2 tertentu. Boleh bertanya pada doktor yg pakar mngenainya

    Comment by csakura82 | July 22, 2010

  12. saya nak atnye bape harga braces kt klinik krjaan?susunan gigi saye bertrabur.saya nak rata kan

    Comment by fika | July 25, 2010

  13. gigi saya sebenarnya ada masalah gigi jarang tapi tak teruk cuma gigi di hadapan sahaja..boleh tak saya gunakan invisalign untuk merapatkan gigi yang jarang

    Comment by anabelle | July 26, 2010

  14. saya mengalami masalah gigi berlapis di bahagian atas.bolehkah saya tahu berapa lama masa yang perlu saya ambil sekiranaya saya memakai braces???saya hanya ada satu gigi yang brlapis sahaja dibahagian atas.

    Comment by intan | August 8, 2010

  15. Intan… masa/tempoh rawatn dipengaruhi byk faktor (umur, compliance pesakit,tahap mslh gigi, jenis rwtn)..mungkin dlm masa setahun, atau lebih lama drp itu

    Comment by csakura82 | August 9, 2010

  16. Anabella, boleh rujuk kepada klinik yang mnyediakan rawatan tersebut.

    Comment by csakura82 | August 9, 2010

  17. camne kalu sy nk dapt kn senarai klinik2 kerajaan & swasta di ipoh dan kawasan sekitar perak…

    Comment by azreel | August 20, 2010

  18. sy ade masalah gigi jarang dan ingin membuat rawatan braces…boleh x cadangkan mane2 klinik area kb yg menawarkan rawatan ini…

    Comment by manie | September 2, 2010

  19. manie, mnta maaf.saya tiada maklumat terkini…nampaknya kena cuba jaya, btanya stiap klinik. (cuba tanya klinik Dr Ahmad)

    Comment by csakura82 | September 25, 2010

  20. saya nak tanya… saya dengar orang cakap klinik pergigian kerajaan boleh tolong orang buat rawatn braces,, tapi kena beratur kan… saya nak bawa anak saya pergi tapi tak tau ada tak untuk kanak (6 tahun). Mereka kata dengan saya sekarang pergi daftar dulu nama tetapi tunggu masa yang ditetapkan oleh klinik baru boleh pergi..
    tolong bagi saya maklumat tentang hal ini boleh tak..
    terima kasih.

    Comment by elaine | September 28, 2010

  21. colgate is better or darlie

    Comment by pan | October 1, 2010

  22. sy bsa dgaq gak la,org kta,pkai braces under gov,x jd elok pun….so btoi ka?sy teringin gak la nk pkai,tp segan nk hbaq kt mak sy…..klu sy pkai gl mk sy leyh dak,klu sy bt kt klinik krajaan?

    Comment by chik | October 4, 2010

  23. bru2 ni ada dktr pelatih dr klinik arau,dya ada bg cermah psl gigi…dya syorkan klu nk pkai braces,lbih elok pkai awl2…so la ni sy duk search la kt internet pasl pendakap gigi….

    Comment by chik | October 4, 2010

  24. :) bgus2

    Comment by csakura82 | November 7, 2010

  25. Hasil akhir selepas braces ..kdg2 tak dijaga elok…kdg2 pesakit tak pakai ‘retainer’ mnyebabkan gigi beralih kedudukn asal..Jangan salahkan doktor pula jiak disebabkan mslh kecuaian diri
    Jgn segan2… kalu dh lebih umur 17 thn, tak dptlh buat kt govermnt lagi…

    Comment by csakura82 | November 7, 2010

  26. tak kisah.. dua2 ok asalkan ada flouride

    Comment by csakura82 | November 7, 2010

  27. Boleh la…bagus kalu pergi awal2 klinik, bawa anak..supaya anak dpt jaga gigi dgn lebih baik.. jika sesuai utk braces..mudah skit jalan citernya

    Comment by csakura82 | November 7, 2010

  28. //sakit gigi…..perlu bayar berapa ? cabut gigig

    Comment by jackyln | November 17, 2010

  29. //sakit gigi…..perlu bayar berapa ? cabut gigi
    kLu bAT DI KLINIK KERAJAAN.adakah apa apa syarat untuk buat rawatan kat kilink kerajaan?

    Comment by jackyln | November 17, 2010

  30. salam…sy pelajar sepenuh masa UiTM berusia 20 tahun…dan bapa sy merupakan seorang pesara tentera…
    sy mempunyai masalah gigi jongang dan memerlukan rawatan braces kerana sy menyedari semakin hari gigi sy semakin ke depan..
    jadi sy ingin mendapatkan rawatan di hospital kerajaan..berapakah kos nya???
    adakah kerajaan tidak akan support perbelanjaan nya lansung atau sy hanya perlu membayar separuh shj dr kos rawatan tersebut?

    Comment by ciku | November 21, 2010

  31. salam…tahu tak klinik swasta yg mbuat rawatan braces di skitar alor star,kedah?

    Comment by hani | December 3, 2010

  32. hye, saya adalah pelatih dari kolej sains kesihatan bersekutu kuching, saya nak tahu kos untuk membuat braces bagi pelatih kkm…thnx..=)

    Comment by maccellyana anak lingga | December 5, 2010

  33. hye…saya ingin bertanya ttg kos untuk membuat pendakap gigi bagi pelatih kkm…saya pelatih dari kolej sains kesihatan bersekutu kuching..skrg saya berumur 19thn… kalau buat kat klinik government dapat x? thnk you…

    Comment by maxcy faith | December 9, 2010

  34. Minta maaf, setahu saya tak boleh. Boleh tanya pd yang berkenaan utk lebih jelas.harap maklum

    Comment by csakura82 | December 10, 2010

  35. saya tak tahu, minta maaf

    Comment by csakura82 | December 10, 2010

  36. setahu sy, rwtn braces utk 17 thn kebwh

    Comment by csakura82 | December 10, 2010

  37. brape cost braces untuk student?

    Comment by puteri | December 22, 2010

  38. hi.. sy nak tanye, samada klinik pergigian kerajaan ade x perkhidmatan utk scalling? n perkhidmatan utk putihkan gigi??

    Comment by farah | December 27, 2010

  39. salam..saya pernah dtg ke salah satu klinik kerajaan dan bertnye tntg procedure utk memakai braces. spt yg sy tahu, umur 16 ke bwh shj yg dibenarkan. saya sudah pn berumur 19.saya ada mslah ulser mulut yg teruk dan ia disebabkan kedudukan gigi sy yg sgt tidak rata.dan salah seorang nurse menasihatkan sy memakai braces suoaya ulser2 tersebut tidak mnjadi lbih parah dan seterusnya mngakibat kan ketumbuhan dan risiko mndapat cancer. saya berharap doc boleh mmberi sdikit nasihat. where should i go?
    can u plz tell me any service that i can get from govrnmnt hosp? tq…

    Comment by nurul | January 23, 2011

  40. akum sy nk tye umr sy dah 23 msh belajar lg klu wat braces lg kt klinik gov bleh ke??bleh ke gne student kad untuk kos yg murah

    Comment by usna | January 31, 2011

  41. setahu sy tak boleh

    Comment by csakura82 | February 4, 2011

  42. since u can not get any braces treatment from government hspital,it means that u need to go to private clinic to setle ur problem..are u sure ulser tu disebabkan gigi?
    Maybe u should asl a proper advice from dentist either than a nurse…

    Comment by csakura82 | February 4, 2011

  43. assalamualaikum~
    sya sedang menunggu keputusan spm…bln mac ni msuk umur 18thn…
    sya nk tanya…klau saya nk cabut gigi di hospital kerajaan…berapa kos?
    klau lepas cabut tu bleh ke buat implan gigi kat hospital gigi kerajaan? agak2 berapa kos dia???

    Comment by tqa | February 23, 2011

  44. Dr Waina,
    I’m Ms Loo. I’m so disappointed about service for dental clinic at government clinic. I have a dental problem last week. I went to my nearest Klinik Pergigian. The receiptionist told me check up date only on Wed but i’m insis to ask permission for check up by same day. Finally the doctor allow me to check up.

    The doctor told me can fill my tooth anytime. I answered doctor as fast as possible because my teeth very pain. I choose the date on Monday (28/2/11)which mean the day after i check up (25/2/11). This morning i go to clinic prepare to fill my tooth. Unlucky the appointment date wrote into my card was 21/3/2011. I surprised to see the appointment date. After a month only can fill up my tooth. I scare the teeth hole will be bigger and bigger.

    I’m understand that clinic also have system to follow. I want to raise out some questions:-

    1) Can i request to change the appointment date?
    2) Why need to go few times only can do our tooth?
    3) How to make a complaint to the Clinic? I feel that 1 mth time is too long for me. I really cannot ‘TAHAN’ the painful. Although I’m the 1st patient.

    Your immediate attention and action on the above is greatly appreciated.

    Thank you.

    Rgds,
    Loo Ean Hong

    Comment by Loo Ean Hong | February 28, 2011

  45. Thank you for asking..
    i am not the right person to answer it but this is my answer
    1) I think you can try to request to change the appoinment but it is depends to that clinic since every clinic have their own waiting list, queue of patients that want treatment… even thought u are the first patient, maybe only one doctor is on duty on that day.
    waiting for 1 month is quite ok….there are some places that have more long waiting list… it is very difficult for governmnt dentist to provide complete dental treatment within the same day for outpatients , hope that you will understand their situation

    but what i am concern is.. since you told that you can not TAHAN the painful,it is a need to get further filling that required depending to the status of the tooth.
    i would like suggest you to go to the private clinic..bear in mind, there is the possibility need of root canal treatment or extraction if the pain is already disturb ur sleep/daily activity..
    Hope that u satisfy with my explanation

    Comment by csakura82 | February 28, 2011

  46. Saya tak pasti tentang harga cabutan, tapi jika tak silap hanya perlu bayaran pendaftaran… jadi, memangla murah
    Tentang implant, yang tu…minta maaf ….perlu tanya klinik tersebut…Kos implant mahal jadi tak semua klnik kerajaan menyediakan rawatan tersebut kepada pesakit. harap maklum

    Comment by csakura82 | February 28, 2011

  47. Rawatan scaling, ada…tak pasti tentang rawatan pemutihan gigi

    Comment by csakura82 | March 1, 2011

  48. student 16 thn blh cuba masuk waiting list under govermt clinic…harga nya saya tak pasti

    Comment by csakura82 | March 1, 2011

  49. sewaktu di tingkatan 4 dan 5,saya mengambil bidang perakaunan tetapi setelah tamat spm saya lebih meminati bidang pergigian. walaupun saya tidak memiliki asas biologi adakah saya layak dalam bidang ini?

    Comment by nabilah | March 3, 2011

  50. salam…sy nk tny,sy ada sebatang gg yg reput di sebelah atas,tp akar gg yg reput tu masih ada lg,so boleh ke sy nk cabut akarnya?…adakah jika sy cabut akar tu akan effect ke gg lain @ anggota lain?…1 lg berapa kos utk rawatan pembersihan gg maksud sy buang karat2 @ plug2 disekitar gg.

    Comment by sufis | March 9, 2011

  51. boleh cabut….
    biasanya, tidak membawa kesan pd gigi lain. Jgn risau. Doa byk2..
    Tentang kos: saya tak pasti . apa pun kos rwtn di malaysia memang murah jika dibandingkan negara lain..

    Comment by csakura82 | March 13, 2011

  52. Pemilihan kursus secara tak langsung berkait dgn jurusan serta subjek yang penah diambil. Saya tak pasti tentang layak atau tak. Setahu saya, biologi merupakan subjek asas untuk pemgambilan kursus kedoktoran. Saya berpendapat, nabilah boleh ambil subjek biologi ketika matrikulasi nanti. Pastikan pointer keseluruhan mantap memandangkan saingan bertambah tinggi buat masa skg,
    All da best

    Comment by csakura82 | March 13, 2011

  53. salam.nk tanya.bleh ke kalo buat permohonan guna braces free kt hospital atau klinik kerajaan dan camne cr ny?

    Comment by sofia ainin | March 27, 2011

  54. sy nk tanya,klinik kesihtn smpg 4 kedah bila harinya untuk klinik gg???

    Comment by fariza | March 27, 2011

  55. alamak, saya tak pasti

    Comment by csakura82 | April 2, 2011

  56. bergantung pada usia…17 thn kebawah, boleh la

    Comment by csakura82 | April 2, 2011

  57. sy nk tnye kalo nk pkai braces kat klinik swasta anggaran dye bpe?ikutkn nk buat kat klinik krjaan je.tp dh bce komen kat atas ni had umur smpai 16 tahun je..tp sy dh brumur 21 tahun..sy perlukan maklumat ni..

    Comment by nur atikah | June 3, 2011

  58. salam…..gigi graham saya……..dah hancur pun.cuma tinggal kat belah dalam ajer.sekarang ni dier dah makan gusi sayer.dah berlubang kat sebelah tempat gigi tu.sakitnya ya,allah…….dah nak kat 3 minggu saya tak dapat nak makan ngan tido lena…….mintak tolonglah….aper yang saya patut buat.nak g klinik swasta dah gerenti mahal.kalau kerajaan semedang ajer penuhnyer.mintak bantuan sesangat.salam.terima kasih.

    Comment by shamsul saifullah bin mohd kamal | June 17, 2011

  59. Salam Doktor

    Adakah rawatan Root Canalling di mana-mana Klinik pergigian kerajaan? Gigi saya memerlukan rawatan tersebut.

    Comment by Neti | June 17, 2011

  60. nak tanya ,betul ke student 16 years old and under dapat free pemakaian braces dekat hosp.kerajaaan?

    Comment by sya | June 19, 2011

  61. bukan sepenuhnya free, ada bayaran sikit tp minimal…mungkin ada perubahan, perlu tanya klinik berdekatan

    Comment by csakura82 | June 25, 2011

  62. jarang Dr lakukan rawatan akar di klinik kerajaan, kurang kelengkapan…mungkin ada, tapi tak ramai

    Comment by csakura82 | June 25, 2011

  63. cabut..kondisi gigi sepertinya dah x bolh diselamatkan

    Comment by csakura82 | June 25, 2011

  64. huih…. rasanya x semudah tu….bukn ke kena byr ansurn di klinik swasta setiap kali dtg…..tentulh perlu review dgn Dr yg bg rawatn

    Comment by csakura82 | August 16, 2011

  65. jika dh besar sgt lubng..nmpknya , cabuut jelh terbaik..
    mcm mn pun, kena buat pmeriksaan dulu…tnya Dr yg tgk gigi tu

    Comment by csakura82 | August 16, 2011

  66. saye 17 nak buat .braces
    saye nak pergi klinik krajaan
    dan saye ade gigi taring kat gusi !
    macam manne arr …
    help me !

    Comment by Akiem Mohd | August 18, 2011

  67. kat mane ye klinik swasta kat perlis??memandangkan sya umur 18

    Comment by bunga | August 23, 2011

  68. Tiada data,harp maklum

    Comment by csakura82 | August 26, 2011

  69. kat johor bahru x de ke????

    Comment by Muhammad Izman Ljajic | October 6, 2011


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 82 other followers

%d bloggers like this: