Dr Waina

ku bukan sasterawan, bukan karyawan bukan jua wartawan tapi ku ingin berkarya di saat ku terdaya

…stop asking wHY…

….Stop Asking WHY??….

“eh eh…..buruk giler baju dia tu.. apasal gaji skit sgt?  isk isk memang tak reti masak ke apa minah ni..Komen itu ini, merungut itu ini, membebel macam-macam….

Itulah salah satu perumpamaan untuk perangai wanita tapi saya pasti tak semua pun antara kita yang tidak pernah berkata-kata tentang ketidakpuasan hati tentang sesuatu perkara yang tidak disukainya, baik lelaki atau wanita. 

 Apalah sangat dengan kekurangan yang ada diterima itu, kerana hakikatnya tiada yang sempurna….tapi hakikatnya terlalu sukar menepis keinginan rasa hati mencapai kesempurnaan dalam kehidupan, dalam apa jua perkara……

Pernahkah terasa seolah-olah ada sahaja halangan, penghalang yang membuatkan terbantut seketika perjalanan dipertengahan jalan?

Itulah ujian….selagi mana bernamanya kita insan, manusia dan merupakan khalifah Allah di atas muka bumi ini, selagi tu takkan terhenti ujianNya untuk hamba-hambaNYA…..

 

Kenapa AKU DIUJI?

“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.” -Surah Al-Ankabut ayat 2-3

Kenapa AKU TAK DAPAT APA yang AKU IDAM-IDAMKAN?
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” -Surah Al-Baqarah ayat 216

Kenapa UJIAN SEBERAT INI?
“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.” -Surah Al-Baqarah ayat 286

Kenapa Rasa FRUST?
“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.” – Surah Al-Imran ayat 139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
“Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).” -Surah Al-Imran ayat 200

“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk” -Surah Al-Baqarah ayat 45

APA YANG AKU DAPAT daripada SEMUA INI?
“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu’min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka… .. -Surah At-Taubah ayat 111

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
“Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.” -Surah At-Taubah ayat 129

AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!
“… ..dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.” -Surah Yusuf ayat 12

 

Sungguh…..

Usahlah bertanya kenapa ianya terjadi, kerana pasti Allah sedang aturkan yang terbaik….

STOP ASKING tentang kegagalan yang telah terjadi walau telah puas berusaha

STOP ASKING tentang tak tercapai impian yang diharap walau telah mencuba mencapai

STOP ASKING tentang tak berpenghujungnya kedukaan setelah puas mencari sinar kebahagian

STOP ASKING tentang jodoh yang tak kesampaian setelah mencari dan mencari

STOP ASKING tentang kenapa ianya tak terjadi seperti yang diharap

Tetapi….

ASK FOR keampunanNya

ASK FOR ketetapan nikmat iman dan islam yang tak berpenghujung

ASK FOR rahmat dan kasih sayangnya

ASK FOR kebahgiaan dunia dan akhirat

ASK FOR pilihan yang terbaik daripadaNya

 

p/s: ………kusangkakan panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengah jalan….

Namun, ingatlah duhai sahabatku…rintik-rintik air  hujan itu turun bersama rahmat dan kasih sayangNya.. InsyaAllah, pasti Dia sedang Mendengar dan takkan pernah membiarkan hamba yang menangis keranaNya…andai yakin padaNya dan redha pada takdir qadak qadar Nya, pasti takkan kecewa lagi hati ini

 

Advertisements

December 4, 2009 Posted by | My Story .:DenTisT:., Tazkirah .:Read and Think:. | , , , , , , | 2 Comments

Emergency Call

……

Dulu-dulu di malam ONCALL

Isk, aku oncall la hujung  minggu nie…Tak boleh silent tepon, nak kena bagi ringtone paling kuat.  Bunyi telefon paling ganas dikhaskan untuk  panggilan masuk daripada ‘A & E’.. supaya cepat tersedar diwaktu malam.

Sebelum tidur, nak kena baca doa lu….

Ya Allah, tolonglah selamatkan semua rakyat di daerah naungan di sini, Jangan libantkan mereka dengan kecelakaan terutamanya pada bahagian muka.  Damailah, tenangkan suasana hunjung minggu ni… Moga aku tidur lena… Ameen..

Tika dilamun mimpi, tetiba teponku kuarkan  ‘tone khas’… Macam terkena panahan petir, terus ku bangkit dan meluru ke hospital..Waktu tu, tak kira dah dengan air liur basi ke, tahi mata melekat ke, muka tak bermekap ke (tapi aku mang bukan jenis bermekap pun.. (mmmuah ha ha..) Yang pastinya hanya Allah yang tahu betapa mengantuknya mata ini apabila perlu bertapa di kawasan kecemasan hospital pada ‘waktu tidoku’..

Arghhhh…. jelesnya aku kat yang lain duk tido lena tu

Emergency call memang khas untuk mereka yang betul-betul ada emergency problem..Percaya tak, kat kecemasan hospital pun ada kes yang sememangnya tak totally cemas!  Doktor gigi yang oncall biasanya datang kat tempat kecemasan hospital hanya bila ada kes.  Bayangkan, jika kes pada malam yang nak akan jadi pagi hanya setakat ‘sakit gigi je’… alahai,

KiNI..

Terasa sudah lama saya tidak melakukan tugasan ‘oncall.. Tiada lagi kedengaran bunyi ambulan, suasana hiruk pikuk di hospital serta raut wajah pesakit apabila bibir terkoyaknya dijahit, takpun bila gigi yang patah itu terpaksa dicabut keluar!  ‘Tiada lagi gangguan ketika ku bermimpi’… and no more ‘special ringtone’ for hospital….

Tapi , sungguh …..saya merinduinya.  Rindukan suasana dan pengalaman yang cukup bermakna.  Saya suka tolong jahit bibir, gusi, pipi yang terkoyak tuu!

Talian hayat dengan polis, bomba, hospital wajib diingat.  SEMUA PERLU TAHU, tak kira yang kecil sampai yang tua nyanyuk…Penting sebab kita tak tahu pada masa bila maktu kecemasan akan berlaku dan semuanya boleh jadi ‘unpredictable’ dan ‘suddently’ ….juz like that

Itu untuk panggilan kecemasan dunia yang nyata nie….. tapi macam mana pula dengan panggilan kecemasan untuk akhirat?.. 🙂

Just keep doing it ..  call 24434 ..InsyaAllah, Allah will help you along the way!

     

p/s : i love this post, plz read it.  Hope it will melt in our heart http://keretamayat.blogspot.com/2009/09/sms-kepada-allah.html

 

October 28, 2009 Posted by | Guide .:Resepi@Petua:., My Story .:DenTisT:., Tazkirah .:Read and Think:. | , , | 1 Comment

Hantaran Kahwen..

 

Sayang, tengok nih. Cantiknya Al Quran nih. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran”  pekik Jamilah kepada Nabil…

Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli nih?” balas Nabil.

Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu Al Quran yang bakal dijadikan hantaran.

Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab” keluh Jamilah.
Ala , awak bukan reti pun bahasa arab” jawab Nabil. Tergelak Jamilah.
Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin.

Apa yang saudara cari tu? Nampak seronok saya lihat,” tegur pakcik  berbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang  pakcik dalam lingkungan 40-an.

Oh, kami cari Al Quran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid” ..sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ..

“Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?” pakcik menyoal sambil tersenyum.

Aa… aa.. lama dah saya tak baca, pakcik” teragak-agak Nabil menjawab. Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.

Kalau gitu, tak perlu lah beli Al Quran kalau sekadar hantaran. Kesian AL Quran. Itu bukan kitab hiasan, dik” tegur pakcik berhemah.

Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak baca la” tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.

Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi”  cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.

” Ala , besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi” senyum Jamilah mengangkat bungkusan Al Quran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.

“Jangan lupa baca ya” pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan tersebut.

Sibuk je la pakcik tu” Jamilah mengomel.

Nabil kelihatan serba salah. Mungkin ‘terpukul’ dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba.

Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah..Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan.. Nabil dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.

“Assalamualaikum semua” ucapan salam Pak Imam bergema.

Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri. Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.

Inikah pengantin hari ini?” tegur selamba Ustaz Saad.

“Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak…. usta.. ustazz..” jawab Nabil mengigil. Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu.

“Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin” cadang Ustaz Saad.

Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari Khamis selepas maghrib.

Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi dirinya. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.

“Ss.. su.. surah apa ustaz?” Nabil cuba mengagahkan diri.. Jamilah masih melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku..

“Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa’d” kata ustaz Saad sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi. Surah Ar Rad

Surah Ar Ra’d ….”Apa benda nih” detik hati Nabil.

Bismillahirrahmaan irrahim.. ALL..MAA. . RIII..!!” berlagu Nabil.

Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan. Ada yang menggeleng-geleng kepala. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.

Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam AL Quran. Adik Nabil, cara bacanya seperti begini : A’uzubillahiminnass yaitaanirrajim. .. Bismillahirrahmanir rahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM… RAA..” kedengaran suara gemersik Ustaz Sa’ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama AL Qurannya.

Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya..

“Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu Al Quran. Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah olah menghina AL Qura n. Beli AL Quran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim” tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Sa’ad.

“Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap sama, kedudukannya tidak sama. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab Al Quran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan, dia pasti dilaknat oleh Al Quran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan Al Quran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi  pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya.. ”  penutup Ustaz Sa’ad sudah dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya.

Hari semakin cepat berlalu.

Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab Al Quran yang menjadi hantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa’ad tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil..
 
………………………………

October 9, 2009 Posted by | Chosen .:Karya Pilihan:., Tazkirah .:Read and Think:. | | 2 Comments

love iS cinta…

life

October 5, 2009 Posted by | I Luv Islam.:Agamaku:. | , | 5 Comments

Back to School?

**************************************

Kata orang tua, belajar sampai ke negeri China..Siapa sangka saya sampai ke jua di sini dalam mengejar cita-cita..Alhamdulillah.

Semuanya serba baru…dan sememangnya memulakan langkah di suatu tempat yang terlalu asing memerlukan ketabahan yang utuh.  Ternyata jauh di lubuk hati, betapa diri ini merindui segalanya yang berada di tanah air sendiri namun inilah dikatakan perjuangan disertai pengorbanan… Masih terlalu awal untuk membuat telahan disebalik takdir, ketentuan ilahi..

Sebelum melangkah pergi, tak terasa erti meninggalkan yang tersayang tapi sesungguhnya masa dan perpisahan itu akan mengajar kita erti menghargai apa yang dimiliki…  Kadangkala perpisahan itu membolehkan kita membuat penilaian dan bermuhasabah tentang diri sendiri.….

Di bumi asing, terasa sukar memulakan langkah tapi “life must go on”..  Insya Allah, Dia akan sentiasa mendampingi walau diri terlontar jauh di sini..

********************************

p/s: sungguh….jadi student pada usia sekarang tak sama rasanya seperti dulu 🙂

October 5, 2009 Posted by | My Story .:DenTisT:. | , , , | 1 Comment

tergendala SEKETIKA

Assalamu’alaikum… salam ukhuwah ..

Dah hampir sebulan berpuasa, bermakna dah dekat menyambut aidilfitri….  sekian lamanya tergendala kerja-kerja saya menambahkan info dalam blog ini.  bagi mereka yang seringkali terbuka blog ni, atau ter rajin membacanya..saya minta maaf banyak-banyak..

Sekarang ni, saya baru je sampai di HK…hong kong… 🙂 lebaran aidilfitri tak terasa kerana sibuk urus dokumen penting.  Alhamdulillah, selamat sudah.  InsyaAllah, saya akan cuba update blog..  Memang banyakidea tapi tak kesempatan.   .. Doakan saya di sini selamat serta mendapat rahmatNya

 

Salam ukhuwah penuh ikhlas….

September 13, 2009 Posted by | My Story .:DenTisT:. | 2 Comments

aku PEMANDU BERHEMAH

Aku PEMANDU BERHEMAH …

keretaku

Eh, apasal kereta depan nie, tak bagi signal pun nak membelok ke kanan…Menyampahnya….

Ni apa lak nie, tersemput-semput bawa kereta….Aku nak cepat nie..makan angin sungguh driver depan nie,… 

Apa lak nie bawa kereta makin ke tengah, aku nak memotong pun susah… Bengang sungguh..

Teruk sungguh kereta depan , lampu brek kereta tak nyala…bahaya tuuu….

 

Itu antara ayat-ayat cinta kalau bercinta sambil bawa kereta di jalan raya..  Ahaks..

Tak ramai yang nak mengaku dirinya pemandu yang cuai…Takkan lah nak buat pengakuan yang memburukkan diri sendiri. Jadi, tak perlu nak menuding jari pada orang lain, biar saja saya sendiri membuat pengakuan..

Saya pemandu berhemah….tapi saya pernah juga melakukan kesilapan.

🙂 Komen komen komen…Tengah nak drive, lebih-lebih lagi bila jalan sesak…memang nampak aje yang tak berkenan dihati..  lampu kereta tak nyala, tak bagi signal, slow dan lembap,  kemek…dan macam-macam lagi…  Pendek kata, mulut mungkin hanya akan berhenti memberi komen bila memang tak jumpa sebarang kenderaan pun, atau dengan kata lain, bila jalan itu menjadi milikku..  Hehehehe

 *****

Saya memang pantang tengok kereta yang slow tahap menyusahkan pemandu yang lain.  Tapi ada juga kereta yang laju sangat yang boleh menyusahkan..  tapi hakikatnya, saya mengaku yang saya tak bawa kereta ikut had kelajuan yang ditetapkan.. Alhamdulillah, Allah sayangkan saya sebab saya tidak diberi ujian dengan saman.  

 *****

Saya geram sungguh bila ada yang tak bagi signal masuk simpang, lebih-lebih lagi motor.  Kalau jalan kecil, tersemput-semput ikut kereta di belakang tapi bila tetiba je kereta tu turn kiri/kanan ataupun berhenti kat tepi jalan secara tiba-tiba..Memang rasa berasap nak marah.  Tapi kadang-kadang, saya pernah juga terlupa nak bagi signal..Opps, sori ye..

 *****

Selalu juga saya komen kereta yang tak menyala lampu brek..tapi kadang-kadang saya sendiri terlupa check lampu brek kereta saya.  Rupa-rupanya rosak jugak..huhuhu

 *****

Biasalah, ada yang bawa kereta perlahan sampaikan saya nak memotong..tapi yang jadi geramnya, bila kita nak potong, driver tu sibuk pulak nak bawa laju-laju.  Pernah tak jadi cam nie?  Tapi, kadang-kadang saya pun nakal juga, bila nampak kereta belakang macam nak memotong, saya maintain je kelajuan kereta..hahaha, bila dah puas, bagi je lah laluan..

 *****

Lampu merah……kena berhenti…Tapi saya pun kadang-kadang terpaksa langgar je sebab nak kena cepat sampai hospital.. Boleh ke cam tu?..

*****

Itulah antara kisah saya bersama kereta atos gold…  😉 agak-agak boleh tak dilabelkan sebagai ‘pemandu berhemah’ ?

Apa jua kisah antara anda dengan kenderaan anda, cubalah kita sama-sama jadi pemandu yang berhemah.  kalau semua mencuba, insyaAllah makin kuranglah komen tantang itu ini di sepanjang perjalanan…Bolehlah guna ruang yang ada itu dengan bermunajat kepadanya…dapat gak pahala, bukan dosa.. 😉

wallahua’alam

August 12, 2009 Posted by | My Story .:DenTisT:., Tazkirah .:Read and Think:. | , , | 1 Comment

arghhh….tertekan perasaanku

…..Seringkali terdengar hembusan nafas yang kuat dibalik kesunyian… Ku menghela nafas sepanjang-panjangnya seolah-olah ianya dapat membuang semua kegusaran yang berbalut dihati disaat ini.  Arghhhhhhhh, aku stres beb, aku tension, nak meletup kepala gua pikir masalah-masalah…aku bengang daaa, aku blur giler,  what should i do?, apa nie…apa nie….kepala pusing2…ARGHHHHHHHH

stres

Tiap-tiap hari masalah muncul dalam hidupku, tak diminta, tak dipinta ….tapi ianya tak terusir jua.  Puasku memohon, menangis, merintih tapi hatiku tak sepi daripada ujian-ujian..****

***********************************************************************

Itu antara sketsa yang berlaku dalam kehidupan..Kita TAK KAN terlepas daripada masalah.  Agak-agak, boleh tak letak signboard ” NO ENTRY- TROBLE “… muah ha ha,…. but life is not easy like that..Ujian itu tarbiyyah Allah buat kita sebagai khalifahNya dimuka bumi ini..

BAGAIMANA nak BERDEPAN dan MENANGANI MASALAh2 ??

JOM KITA BOIKOT ” stres “  Bagaimana nak buat tu? 

Macam-macam orang, macam-macam ragamnya.. Ye tak?  Memandangkan kita tak boleh elak daripada masalah yang membuatkan kita stres, jadi kita kena belajar kurangkan stres..  Tak kisah cara apa pun, asalkan dapat kurangkan stres, kira ok lah… 

ANDA BOLEH CUBA kurangkan rasa stres dengan cara yang mudah, free of charge.  Antaranya,

ZZZzzz    tidur , tengok TV , main game komputer ataupun Playstation, menggeliat (bukan mendengus @ mengeluh tau!), nyanyi puas-puas, cuci mata dengan pemandangan yang ada banyak warna hijau, ketawa tanpa sebab (sekurang-kurangnya dapat hiburkan hati …tak kisahlah kalu jadi hipokrit pun sekali sekala), chating dengan kawan-kawan, pergi shoping (window shoping ke atau beli-belah sakan ke, tak kisah ler), blogging?? (muah ha ha…), larian marathon ( kalu mampu)..tak pun buat je regangan pada badan….

Apa lagi eK??

 Haa, ini pula cara yang paling ‘afdal’……baguih kalau boleh amalkan.. 🙂

buat senaman melalui cara perbanyakkan solat dhuha dan solat hajat, baca selawat daripada duk nyanyi lagu-lagu jiwang, baca al-quran takpun dengar je orang baca al-quran, bersedekah, ambil wuduk, berkumpul dengan orang soleh sambil melepak kat surau takpun masjid, shoping beli buku agama

Apa lagi ek??

Pendek kata, boleh dikatakan ada lebih 1001 teknik tapi kita pilihla mana yang paling bersesuaian…..Tepuk dada, tanyalah iman..     hari ni nak buat teknik apa ye…hmmmm

 

 

 

 

August 5, 2009 Posted by | Guide .:Resepi@Petua:., My Story .:DenTisT:. | | 2 Comments

Pengalamanku:umrah:SEBULAN SEBELUM

 

Begitu lama, baru sempat untuk saya kembali bercerita tentang pengalaman di Tanah Suci, tempat yang paling diberkati Allah, yang dikunjungi saban hari oleh semua rakyat pelusuk dunia.  Kita merancang, Allah jua merancang.  Ikhlas saya katakan, tak terlintas dihati ini untuk menunaikan umrah pada tika itu namun takdir Allah menetapkan semuanya.

“….bila Allah memberi hidayah, jangan ditolak..takut nanti akan ditarik semula nikmat hidayah tersebut.” 

 

::Merisik::

Ada seorang kakak A mengajukan soalan, “ Doktor nak pergi umrah tak? “

Saya terdiam sambil berfikir… maklumlah tika itu sikit pun tak terfikir nak pergi umrah.  Ingatkan kalau pergi biarlah dengan ahli keluarga.  Bukankah lebih meriah sebegitu..

Katanya lagi, “Mmm, pakej murah je nie.. RM4800 untuk 15 hari.” Hmmm, saya terdiam lagi.  Biasanya kita  akan lebih terdorong berminat dengan tawaran yang menarik, bukankah ‘harga murah’ tu suatu tawaran yang menarik..

Manusia digalakkan untuk melakukan solat istikharah bila menghadapai masalah a.k.a persimpangan, kekeliruan antara ya atau tidak…tapi hakikatnya bila sesuatu perkara itu merupakan perkara yang mendatangkan kebaikan (contohnya dalam kes sekarang, mengerjakan umrah) TAK PERLU buat solat istikharah.

“Nantilah ye kak, saya nak tanya ma dulu.  Manalah tahu ma saya nak ikut sama.  Nak lah berteman bila pergi sana.  Lagipun, bukankah kena ada muhrim? ….inilah jawapan permulaan.

 

::Masalah Masalah Masalah::

Seminggu berfikir, akhirnya hati nie memang dah nak sangat pergi umrah tapi ada masalah lain muncul.  Daripada ahli keluarga termasuk ma dengan nenek,  sampailah sahabat rapat, rakan sekerja…takde yang nak ikut serta dengan pelbagai alasan, ‘tak cukup duit la, ada hal lain, hmmmm saya nak pergi dengan suami saya, susahla nak dapat cuti….. exam , bla bla bla.. ‘  Saya faham tu….tapi hakikatnya, sedihnya hati bila tak ada geng nak pergi umrah

Terdetik kat hati ni, agaknya tiada rezeki tunaikan umrah tahun nie kot.  Takpelah, nak buat cam mana kan… 

Bukankah takdir Allah itu merupakan yang terbaik buat hambaNya?… 

 

::Nekad bersendirian::

Dalam al Quran ada terselit ayat Allah yang bermaksud, “….bila kata jadi, maka jadilah ia..’   Begitulah jua, apabila sudah termaktub dalam qada’ dan qadar Nya bahawa saya telah terpilih menjadi tetamu di rumah Allah pada tahun ni. 

Begini ceritanya….  Kebetulan saya ada kenal seorang kakak B (merupakan tukang jahit) yang akan menunaikan umrah dalam waktu yang sama.  Dengan ringan mulutnya (secara spontan) , saya menyatakan hajat nak ‘join’ kumpulan umrah kakak tersebut.  Biarpun saya tak begitu rapat dengan kakak tersebut tapi panggilan Allah itu terlalu kuat.  ‘argh, tak kisahla pergi tak berteman pun, bukankah Allah itu merupakan teman yang paling terbaik?  InsyaAllah bila mana Allah memberi keizinan untukku  sampai dalam keadaan bersendirian, pasti Dia akan memeliharaku di sana nanti………” hati kecil saya berkata-kata untuk menyedapkan hati sendiri…

Akhirnya, saya mengambil keputusan yang nekad, ‘oklah akak, saya nak ikut akak nie.  Nanti, saya akan bagi dokumen yang diperlukan’. 

 

::Kerisauan??::

Tapi sungguh, hakikatnya saya masih risau memikirkannya.  Bukankah umrah untuk pertama kali merupakan suatu ibadat yang WAJIB dilaksanakan? 

Risau sungguh…..Risau jika saya tersilap membuat pilihan, gara-gara kerana nak pakej murah, serba serbi kekurangan.  Takut pula mengganggu perjalanan umrah nanti..  Takut juga kalau2 ditipu….takut juga jika tinggal di tempat penginapan teruk…. tak ke haru biru jadinya

Lantaran itu saya meminta jasa baik kakak A untuk telefon dan bertanyakan ‘soalan yang patut ditanya’ kepada pengurus pakej yang saya nak join bersama kakak B.  Kebetulan kakak A dah biasa sangat ‘handle’ urusan umrah, haji jadi sememangnya dia lebih arif berbanding saya yang masih mentah dalam selok-belok urusan sebegini.

Dipendekkan cerita, rupa-rupanya pakej yang saya nak join dengan kakak B merupakan pakej yang sama dengan kakak A.  Terkejut, memang terkejut dibuatnya tapi inilah yang berlaku.  Memang tak sangka. 

Alhamdulillah, sungguh besar Kebesaran Allah.  Barangkali ini petunjuk Allah, menguatkan lagi keinginan saya untuk menjejakkan kaki di Tanah Suci.  Tiada lagi kata dua, tiada lagi ragu-ragu kerana sesungguhnya saya mula meletakkan kepasrahan yang cukup tinggi. 

Bukankah ini merupakan niat yang baik, jadi kenapa perlu takut dan susah hati?

 

::Akhirnya::

Perasaan untuk menjejakkan kaki mengoncang sanubari ini, rasa cemas memandangkan belum lengkap persiapan mental untuk menjadi tetamu Allah.  Sebulan tak cukup untuk membuat 100% persiapan namun, apabila kita meletakkan keyakinan, insyaAllah Dia akan memberi kemudahan.  Mujur ada sahabat yang membantu memberi tunjuk ajar selok belok melakukan umrah..  Terima kasih kak ze, banyak manfaat yang saya perolehi daripada buku kak ze…nanti saya pulangkan 🙂

 

July 20, 2009 Posted by | My Story .:DenTisT:. | , , | 2 Comments

think it!

cinta Allah

July 16, 2009 Posted by | Guide .:Resepi@Petua:., Tazkirah .:Read and Think:. | | Leave a comment